Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En flott kopi av Petter Northug

Med to slike vinnere trenger vi vel ingen slektsforskere for å finne sammenhengen.

ET HISTORISK FOTO;  Aldri har en nordmann vært lenger framme i en OL-finale på 1500 meter. Her er Henrik og solbrillene hans inne på 5.plass. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ET HISTORISK FOTO; Aldri har en nordmann vært lenger framme i en OL-finale på 1500 meter. Her er Henrik og solbrillene hans inne på 5.plass. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

DET ER LETT å bli glad i Henrik Ingebrigtsen som idrettsutøver. Han er så direkte og ærlig i alt han gjør både på og utenfor banen, at du umiddelbart skjønner at dette er materiale til de aller største prestasjonene.

Eller som han ganske greit sa det etter å ha spurtet inn til den imponerende 5.plassen på 1500 meter i går:

_I neste OL i Rio om fire år kommer jeg som medaljefavoritt.

Har du hørt det bedre sagt siden Petter Northug begynte å beskrive sine egne muligheter for noen vintere siden?

HENRIKS HODE er visst bare fylt av stadig nye muligheter for å bli god fortest mulig. Det var derfor han ikke engang trengte å få igjen pusten etter langspurten som ga en sterk ny norsk rekord, før han pratet om nye sjanser.

For kunne han ikke startet taktomslaget litt før? Eller burde han ikke hatt litt mindre respekt for de antatt raskere løperne rundt seg? For var det egentlig noen vits å ha så mye krefter igjen ved målpassering på en olympisk 1500 meter?

Slike spørsmål ble analysert på direkten bare noen minutter etter at Henrik kom tre tiendedels sekund for seint til OL-medalje, og han kommer til å finne de rette svarene. En løper som bruker det som nettopp er tapt til det som snart skal vinnes, gjør som regel det.

DET er derfor Sandnes-gutten har snakket med troverdighet om finale og egne medaljesjanser lenge før han har spurtet seg inn i det aller innerste i TV-stuene Norge rundt. For de som tror det meste er mulig i en individuell idrett, er det jo nettopp det.

Slik er Henrik Ingebrigtsen også en utøver å ta spesielt vare på for norsk friidrett. I beste fall kan dette bli som Petter Nortug i langrenn både i og utenfor sporet; en individualist som mer og mer setter en god standard for hele sporten.

MED TANKE på Henriks egen langrennsbakgrunn er den sammenligningen naturlig på alle måter. Han valgte friidrett akkurat på det tidspunktet da de fleste andre med ambisjoner om maks oppmerksomhet og høyest mulig kontant belønning ville satset alt på langrenn. Som norgesmester i 17 års klassen i 2008 var Henrik regnet som et stortalent i Norges mest populære idrett.

At han likevel bestemte seg for å utfordre det øst -og nordafrikanske hegemoniet på mellomdistanse, forteller om potensialet. Her er det nok av indre motivasjon.

I ALL IDRETT er det denne motivasjonen som kjennetegner de største. Det er din egen ekte glede som gir den daglige lysten til å trene, til hele tida å kikke etter sportens avgjørende detaljer og til å lære mer av de som kan dette bedre.

Det er i disse små tingene som skaper store idrettsutøvere, at slektsskapet med Petter Northug begynner å bli virkelig tett. Denne ekstreme lysten til å bli best må også til for å fortsette framgangen opp mot det favorittsjiktet han vil tilhøre. Det er tross alt bare noen timer siden bestetida hans ville blitt slått av datidas toppløpere på grusbanene tidlig på 1960-tallet og Henrik figurerte på 42 plass på rankinglista på 1500 meter.

er han plutselig blitt nummer 5 i OL, og det på et så naturlig vis at det virker selvfølgelig at Henrik Ingebrigtsen snart nevnes blant de aller største.

Som storebror Petter Northug og resten av den fineste norske idrettsfamilien altså.

PS: Går det som Henrik Ingebrigtsen vil, blir det brødreduell på ski under vinter-OL 2018. Der satser han på å slå en aldrende Peter Northug i sporet. Siden Henrik sier det, er sjansene store for at det blir slik. Om Northug orker å vinne så lenge da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media