Ut mot NRK:

- En form for mobbing

Para-langrennsutøver Vilde Nilsen (21) bruker sterke ord når hun beskriver NRK sin dekning av sesongåpningen på Beitostølen. - Det gjør inntrykk når hun beskriver sin opplevelse av det slik, sier redaksjonssjefen i NRK Sport.

REAGERER: Vilde Nilsen retter en pekefinger mot NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Vilde Nilsen retter en pekefinger mot NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg fikk telefoner fra folk hjemmefra, som spurte om vi i det hele tatt hadde gått på ski. De hadde ikke sett oss i løypa, sier Nilsen til Dagbladet.

På samme linje som resten av den norske langrennseliten, åpnet para-langrennsløperne sesongen på Beitostølen sist helg.

NRK kjørte full TV-produksjon hele helga, og både eksperter og fans var spente på å se Norges fremste langrennsutøvere i skisporet for første gang denne sesongen. Men de som ville se parautøverne i løypa, ble skuffet.

De ble verken nevnt eller viet noe fokus til.

Det får Nilsen, som har tre medaljer fra paralympics, til å reagere.

- På lørdag starta sendinga fem minutter før vi skulle ut å gå, men de valgte i stedet å vise andre innslag og intervjuer, enn å vie noe oppmerksomhet til oss. Man hører at startklokka går, og at det er noe som starter på sendinga, men de filmer oss ikke. Så når kvinneklassen går, sier kommentatoren: «Nå går den første ut og åpner ballet her».

Det direkte sitatet fra kommentator Jann Post, er:

- Andrea Eie Svendsen fra Lillehammer Skiklub er den som skal åpne ballet her i dag.

- Det er direkte misvisende, ettersom vi starta ett minutt før denne løperen, sier Nilsen.

Anders Sårheim, redaksjonssjef i NRK Sport, svarer på kritikken fra Nilsen lenger ned i saken.

RØRT: Therese Johaug klarte ikke å holde tårene tilbake etter venninnas comeback. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Sto ukommentert

21-åringen understreker at NRK tidligere har vært gode til å gi parautøverne oppmerksomhet på sending, men at sist helg på Beitostølen var et stort steg tilbake, og at det føltes som at man var «mange år tilbake i tid».

- Jeg merka generelt at det ikke var så mange som var interessert i oss på Beitostølen. Det var ingen intervjuer da vi kom i mål, eller noen som tok tak i oss i mixed zone.

De få glimtene som dukket opp på NRK sin sending, ble stående ukommentert.

- Når Kjartan (Nesbakken Haugen, red. man.) og Trygve (Toskedal Larsen, red.amn.) kommer i løypa, begge med protese, så sier de ikke noe som helst. Det at de ser oss gå på ski ute i løypa uten å si noe, det synes jeg nesten er en form for mobbing, sier Nilsen.

REAGERER: Vilde Nilsen. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Vilde Nilsen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Dummer seg ut

Til Nordlys, som først omtalte saken, sier redaksjonssjef i NRK Sport, Anders Sårheim, at det var sammensatte årsaker til at NRKs sending fra Beitostølen ble som den ble.

- Det var blant annet ikke et tidtakersystem tilgjengelig som forteller hvordan utøverne lå an i forhold til hverandre. Når parautøverne som startet i forkant av damerennet noen ganger dukket opp i bilde, så hadde våre folk ingen informasjon om hvordan de lå an i rennet og de fikk dermed gå ukommentert, skriver Sårheim til avisa.

BRØL: Eirik Mysen var fullstendig nådeløs med seg selv etter 10 kilometeren, Therese Johaug ble rørt av Ingvild Flugstad Østbergs comeback og NRK-ekspertens heiarop jomet mellom fjellene. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nilsen har sett tilsvaret til Sårheim i Nordlys, som hun mener er «for dårlig».

- Jeg tenker at det er en dårlig unnskyldning. Man kan jo bare si at vi også har parautøverne våre her, som har nasjonal sesongåpning. Det er det minste de kan gjøre.

- Jeg tror NRK dummer seg ut litt her, understreker Nilsen.

NRK-sjef utdyper

- Selv om vi gjorde intervjuer med de fleste parautøverne på medietreffet i forkant av rennene er det godt mulig vi burde gjort noe mer også gjennom helgen. Men det var mye som skjedde disse dagene og denne gang var dekning av konkurranser vi skulle sende og utøvere som deltok i disse hovedprioritet, skriver Sårheim i en e-post til Dagbladet.

- Hva tenker du om at Nilsen kaller det for «en form for mobbing»?

- Det gjør inntrykk når hun beskriver sin opplevelse av det slik. Vi har de siste åra økt satsing på paraidrett og dekning av utøverne. Så her vil vi sette oss ned sammen med forbund og arrangør for å vurdere om det finnes bedre løsninger også for nasjonal åpning på Beitostølen, skriver Sårheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer