En forsmak på hverdagen

Gårsdagens motstander og kamputvikling minnet om hverdagen Rosenborg vil møte i Tippeligaen. Sluttresultatet óg.

LA MANGA (Dagbladet): AMERIKANSKE San José ga Rosenborg en utmerket forsmak på tippeligatilværelsen som venter sju uker fram i tid. Annenhver helg på Lerkendal, sikkert mange helger også på bortebane: Amerikanerne presset lavt, holdt lagdelene samlet, drepte tempoet i kampen med oppstykking av spillet, og hadde voldsom entusiasme i duellspillet.

De fleste initiativ overlot de til Rosenborg - mens de selv lå og ventet på eventuelle feil som måtte komme.

Du ser sikkert for deg kampbildet. Og - tro ikke at San José var noe dårlig lag. Amerikanerne stilte blant annet med to sentrale landslagsspillere fra siste fotball-VM og var usedvanlig fysisk robuste og hurtige. San José ville hevdet seg godt i norsk tippeliga. Altså en perfekt utfordring for Rosenborg i går.

OG SELV OM vi er i midten av februar, er det enkelt å fastslå at Rosenborg antakelig vil takle slike motstandere bedre enn noen gang.Fordi Åge Hareide er veldig klar over hva slags motstand som venter i Tippeligaen - og bevisst på hvilke virkemidler som skal tas i bruk.Og fordi Rosenborg har en spillerstall med mange ulike typer som alle kan bidra til å endre et kampbilde og framstå som jokere.

DET BREDT sammensatte spillerutvalget utgjør de virkemidlene Hareide ønsker å utnytte i større grad en Nils Arne Eggen gjorde. Eggen hadde en klar førsteellever som han dyrket. En fordel i forhold til de berømte samhandlingsmønstrene i Rosenborg. Men en ulempe i forhold til slitasje på spillerne og evnen til å bryte opp forutsigbarheten på mindre gode dager.

Kampfakta

La Manga Cup
Spania

Rosenborg - San José (USA)
2 - 0 (0 - 0)
Mål: 1 - 0 Johnsen (55), 2 - 0 Brattbakk (65)

Det siste så vi eksempel på i går. Hva som kan gå galt - og hvordan det kan rettes opp:Rosenborg styrte kampen. Men lenge fortalte både målprotokollen og sjansestatistikken noe om en dårlig Rosenborg-dag. Altså en dag uten uttelling.

OG NÅR I TILLEGG både Ståle Stensaas og Erik Hoftun slurvet bort ballen på egen halvdel og forærte amerikanerne to kjempemessige sjanser, ble inntrykket forsterket. Det er fort gjort å bli litt søvnig i forsvarsrekka når det meste foregår på motstanderens banehalvdel.

Det er en forklaring, men ingen unnskyldning.

Bare keeper Espen Johnsen og stanga forhindret at nonsjalansen havnet i nettet.

I pausen gjorde Hareide byttet som skapte uroen i San Josés forsvarsrekke, som endret kampbildet og som til sjuende og siste endte i det forløsende 1-0-målet. Og som demonstrerte nettopp det brede utvalget av jokere i årets Rosenborg-lag:Trond Fredrik Ludvigsen ble tatt av banen. Inn med Azar Karadas. Ut med en lettbeint bakromsspiller som ikke hadde lykkes. Inn med en robust duellspiller - som lyktes.

PLUTSELIG FIKK amerikanerne ytterligere en sterk mann å forholde seg til - i tillegg til Frode Johnsen. Karadas bandt opp flere spillere og frigjorde Johnsen i større grad. Som i forkant av scoringa, da Johnsen omsider fikk løsrevet seg slik at han kunne vinne en ball i lufta. Stussen gikk til Brattbakk i bakrommet, som kranglet og slåss seg til en avslutning i kamp med to forsvarere og keeper. Returen fra keeper gikk i beina til Johnsen for åpent mål.

RESTEN HAR DU også sett før. Amerikanerne fikk en mental knekk og hadde plutselig ikke mer å gi. Rosenborg kunne tillate seg å bli litt lekne - og Brattbakk kunne sette bredsida til 2-0 på typisk vis.

En hverdagslig utfordring og et hverdagslig resultat. Med andre ord en viktig fotballkamp.

ROBUST DUELLSPILLER: Da Azar Karadas kom inn på Rosenborg mot San José på La Manga i går, fikk amerikanerne ytterligere en sterk mann å forholde seg til. Han bandt opp flere spillere og frigjorde Frode Johnsen.