Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En fransk linjemann reddet kvelden da Norge trengte hjelp

Det er riktig at vi nok en gang dominerte en fotballkamp, men sannheten er likevel denne: Norge var heldige.

ANNULLERINGEN SOM REDDET OSS: Ballen går i mål, men Slovenias målscorer var ti centimeter offside. Hadde det blitt 2-0 ville det vært over. Med Norges utlikning fem minutter før slutt leder vi fortsatt gruppa før den siste kampen på Kypros. Foto: Bildbyrån
ANNULLERINGEN SOM REDDET OSS: Ballen går i mål, men Slovenias målscorer var ti centimeter offside. Hadde det blitt 2-0 ville det vært over. Med Norges utlikning fem minutter før slutt leder vi fortsatt gruppa før den siste kampen på Kypros. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slovenia-Norge 1–1 (1–0)

Ljubljana (Dagbladet): Et veldig begrenset og middels fotballag plaget Norge i enda en vrien bortekamp. 1) Fordi Slovenia scoret på den første og eneste målsjansen de skapte. 2) Fordi Norge sliter med å kapitalisere på spillemessig overtak, ballkontroll og fem gode målsjanser.

HADDE SLOVENIA FÅTT sin andre nettkjenning godkjent, den andre avslutningen de hadde på mål, ville det vært over og ut for Norge i Nations League. Heldigvis fikk de ikke det. En meget våken fransk linjemann så offsiden med noen få centimeter. Det holdt liv i Norge. Og da Bjørn Maars Johnsen headet inn utlikningen fem minutter før slutt – den første spiss-scoringen så langt i Nations League – var vi plutselig med igjen.

Fortjent?

Ja selvfølgelig.

Heldig?

Ikke snakk om det.

DET SIES TIL det kjedsommelige at alle fotballkamper lever sitt eget liv. Denne levde to. På Arena Stozice her i Ljubljana spilte Norge for livet i Nations League gruppe 3C. I Nicosia på Kypros gjorde Bulgaria det samme. Og fordi tabellsituasjonen knapt kunne vært tettere, der Norge lå foran med ett lite plussmål ved avspark, hadde det som skjedde i Ljubljana konsekvenser for det som skjedde i Nicosia, og omvendt.

Da Slovenia tok ledelsen etter ni minutter var det langt fram for Norge.

Da Kypros tok ledelsen 1–0 var det status quo.

Og det er det fortsatt etter 1–1 begge steder.

Ingenting er forandret.

Dramaet lever.

MED JOSHUA KING og Kristoffer Ajer ute med skader var det mange som mente det var spenning rundt det norske laguttaket. Det var det ikke. Det er aldri spennende når Lagerbäck tar ut lag. Han erstatter bare førstevalget med den av reservene som har flest Lagerbäck-minutter i skoa. Slik beholdt Sigurd Rosted vikariatet i midtforsvaret, det han fikk da Ajer var ute i oktober, og slik fikk Ola Kamara plassen til King.

Alt annet var som vanlig.

Ett hundre prosent Lagerbäck.

REPETISJONER, KONTINUITET OG samhandlingen som skapes gjennom gjentakelsene er Lars Lagerbäcks mantra. Han har resepten. Det han har gjort med Sverige, Nigeria og Island beviser at den virker. Derfor handler egentlig gjenreisingen av Norge mest om medisinering.

Og at de som er satt på kuren får lov til å fullføre den.

LAGERBÄCKS FORSVARSSPILL HAR gjort Norge til en konkurransedyktig enhet på nivå tre i Europa. Når vi spiller mot likeverdige motstandere evner Norge plutselig å kontrollere kampene. Så det var ikke bare litt overraskende at en kjede av defensive småfeil – som en tapt duell, for store avstander mellom spillerne i forsvarsrekka og et synlig løp som ikke ble fulgt av Håvard Nordtveit – ga Slovenia 1–0

Det var sjokkerende.

PÅ FIRE KAMPER i Nations League hadde Norge sluppet til fem målsjanser og ett baklengsmål. Etter fem står vi med seks og to. Antallet målsjanser er bra fordi det er lite, men baklengsmålene svir fordi de har kostet oss fem poeng.

Bulgaria stjal tre av dem på den ene sjansen de skapte i Sofia.

Slovenia tok fra oss to på sjansen som ga dem 1–0.

I DEN ANDRE enden av banen sliter vi mer. Etter fire kamper hadde vi produsert 19 målsjanser og scoret fire mål. Nå står vi med 25 og fem. Uttellingen per sjanse er egentlig ikke så gal, den er faktisk helt normal, men det er antallet på bakgrunn av kontroll og dominans som gjør at vi mest sannsynlig må vinne på Kypros.

Hadde vi hatt spisser som scoret mål hadde denne gruppa vært vunnet allerede.

Så lenge den første spiss-scoringen kom etter fire kamper og 85 minutter lever Norge farlig.

NORGE HAR ALDRI avgitt poeng mot Kypros. Det er godt å ta med seg til Nicosia. Vi slår dem hver gang vi møter dem. Det er betryggende. Og vinner vi med to må Bulgaria slå Slovenia med tre.

Selv om vi sliter med effektiviteten ser jeg det første, vi pleier å slå Kypros med to.

Jeg har vanskelig for å se det andre.

Hvilket betyr at Norge faktisk er enda litt nærmere gruppeseieren i Nations League enn vi var før avspark.

Det var ingen overbevisende kveld i Ljubljana, men vi tar resultatet, poenget og reiser til Kypros for å sikre oss EM-garderinga i mars 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!