Kjetil Jansrud

- En frykt jeg har hatt

Alpinstjernen og familiemannen Kjetil Jansrud (36) ser for seg et behagelig liv når han mest sannsynlig legger opp etter denne sesongen. Men først skal han jakte OL-medaljer i Beijing.

KARRIERESLUTT: Kjetil Jansrud er klar på at dette mest sannsynlig blir hans siste sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KARRIERESLUTT: Kjetil Jansrud er klar på at dette mest sannsynlig blir hans siste sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er jo en liten frykt der for de verste historiene du hører om. At man går fra å være så singulær i fokus til å sitte på sofaen også blir man nesten depressiv fordi folk ikke finner mål og mening med det, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet om tankene rundt karriereslutt.

Men han understreker at han ser for seg at livet blir ganske behagelig etter at han legger opp. Jansrud har allerede vært åpen om at dette kan bli hans siste sesong, men at beslutning vil bli tatt litt seinere i sesongen.

Før det endelig valget om å legge opp må bli tatt skal Jansrud inn i en sesong som han føler seg enda mer klar til enn på flere år.

- Formen er bedre enn på mange år. Men det er en disclaimer for jeg har jo ikke kjørt noen renn enda, men jeg har hatt en veldig bra oppkjøring og fått trent bra.

Hadde en dårlig sesong

Det har vært noen trøblete år for alpinstjernen. Han har slitt både med småskader og utstyrsproblemer.

- Fjorårets sesong var litt trøblete. Det var flere ting som ikke gikk helt min vei. Så i en alder av 35 så må du legge opp eller så må du gjøre noe med det. Da tok vi en god prosess for å fikse det, og det har båret litt frukter, så jeg håper det også viser seg i renn, forteller Jansrud.

- Hvordan motiverer du deg til en ny sesong etter den trøblete sesongen som var i fjor?

- Det er veldig selvmotiverende å stå der på våren og tenke at dette må vi gjøre noe med. Hvis jeg hadde stått på våren og tenkt at dette ikke er så farlig så hadde jeg sannsynligvis drevet med noe annet. Jeg er i hvert fall på en helt annen planet nå enn hva jeg var på samme tid i fjor, sier han.

Er dette slutten?

Jansrud har vært en stor stjerne i alpinmiljøet i mange år. Etter at han debuterte på internasjonalt nivå tilbake i 2003 har han vært med å prege alpinsporten. Nå har 36-åringen begynt å tenke på at tiden er kommet for å legge skiene på hylla.

HAR HÅP: Kjetil Jansrud har vært en stor alpintstjerne i mange år. Nå håper han på flere gode renn i det som mest sannsynlig blir hannes siste sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR HÅP: Kjetil Jansrud har vært en stor alpintstjerne i mange år. Nå håper han på flere gode renn i det som mest sannsynlig blir hannes siste sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg står fremdeles på at det mest sannsynlig blir min siste sesong. Det eneste som kan endre det er at jeg vinner så mye og har en så bra sesong, at når jeg står der på våren så må jeg nesten være på mine knær og spørre om jeg kan ta en til sesong fordi det er så gøy, sier han før han fortsetter:

- Det er en lidenskap og en kjærlighet til idretten som alltid har vært der, men det er mest gøy når det går bra. Hvis det ikke gjør det så føler jeg kanskje at mitt ansvar som pappa er litt høyere.

Det har vært viktig for han å være åpen om at det snart kan være slutten på karrieren som alpinist.

- Hvis det er en frykt jeg har hatt, så er det frykten for å tenke at jeg alltid skal drive med ski. Så plutselig sitter jeg der en august eller september midt i oppkjøringen og tenker at dette er jo ikke gøy lenger. Jeg vil heller at det skal føles riktig, og at jeg kan forberede meg på at nå blir det den siste sesongen, forklarer Jansrud.

Han legger til at det også er litt ut av respekt til Kvitfjell.

- Det føles veldig riktig å gi seg på det stedet. Det er bedre enn å plutselig bare tre ut av det, sånn for min egen del.

Hva skjer videre?

Når dagen kommer for at Jansrud tar den endelige beslutningen er han tilfreds med tanken om et liv uten toppidrett, trening og mesterskap.

- Det er kanskje litt naivt å tenke at det bare skal flyte av seg selv når jeg legger opp, men det er der jeg er nå da. Dette ordner seg, sier Jansrud.

Han har vært innom tanken på flere ulike karrieremuligheter.

- Det er jo ikke verre enn de fleste 20-åringer som er ferdig på videregående og skal velge seg et studie. Jeg kommer sikkert til å finne meg noe å gjøre. Hvis ikke så må jeg begynne å studere som alle andre og finne meg noe nyttig å jobbe med, sier han.

OL-MEDALJE: Kjetil Jansrud (t.v.) og Aksel Lund Svindal sikret norsk gull og sølv under utfor i OL i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB
OL-MEDALJE: Kjetil Jansrud (t.v.) og Aksel Lund Svindal sikret norsk gull og sølv under utfor i OL i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Jansrud forteller at han ikke har sett for seg en drømmejobb som står på toppen av listen, men at kunne sett for seg å gjøre noe godt for samfunnet.

- Når du har den driven for å være idrettsutøver, så er det vanskelig å tenke at jeg har lyst til å bli lege for eksempel. Jeg har jo nytt veldig godt av samfunnets midler som ung alpinist. Man ønsker kanskje å bidra til samfunnet på en litt annen måte enn man har gjort som utøver, men samtidig så er det ikke sikkert det blir det, sier han.

Et annet alternativ til den nye tilværelsen er å fortsette i alpinmiljøet som han er så glad i. Han synes det er vanskelig å se for seg en annen jobb som har det alpinmiljøet har gitt han rundt det sosiale og dynamikken i laget.

PÅ SKI: Alpint-stjerna Lucas Braathen er tilbake med ski under beina etter fallet i verdenscuprennet i Adelboden i januar. Video: Thomas Haarstad Vis mer

- Kjærligheten min til sporten er ganske høy. Det er ikke opptil meg å vurdere. Jeg kan ikke bare møte å si at de skal bruke meg til noe hvis ikke løperne eller støtteapparatet føler at jeg har noe kompetanse å bidra med.

En ting han er sikker på er at det ikke blir en Kjetil-film slik som hans lagkamerat over mange år, Aksel Lund Svindal, har laget.

- Det blir ikke en Kjetil-film. Det kan jeg garantere her å nå. Jeg har ikke fått sett filmen enda, så det må jeg jo få gjort. Jeg får vente til den kommer på Blu-ray, sier han med et smil.

Trives i pappa-rollen

I fjor sommer ble han og samboeren Benedicte Isabel Mortensen foreldre. Nå må Jansrud gjennom nok en sesong der han må være mye borte fra sin nå ett år gamle datter, Frøya. I første omgang er det fem uker i USA uten familien.

- Jeg er litt spent nå. Det blir litt for komplisert å fly de over når hun er så ung, så vi velger å ikke gjøre det. Hun skjønner ikke hvorfor jeg er borte, men nå er hun gammel nok til at hun skjønner når jeg er der og ikke er der, forteller Jansrud.

Jansrud er glad for at verden er i en helt annen posisjon nå enn da han begynte å reise rundt for å konkurrere. Han innrømmer at det kommer til å bli noen samtaler på FaceTime gjennom sesongen.

VANT I ÅRE: Kjetil Jansrud tok sitt første VM-gull i ÅRE i 2019. FOTO: Denis Balibouse / REUTERS
VANT I ÅRE: Kjetil Jansrud tok sitt første VM-gull i ÅRE i 2019. FOTO: Denis Balibouse / REUTERS Vis mer

- Jeg er spent på hvordan hun kommer til å være og hvordan hun kommer til å reagere. Selv om hun ser meg på FaceTime så er jeg jo ikke til stede. Men det er andre foreldre som har klart det før oss, så vi må satse på at det går bra.

Selv om Jansrud synes det er kjipt å være borte fra datteren under sesongen så trives han stort i rollen som pappa.

- Familielivet er veldig hektisk og veldig bra. Jeg er nok en veldig stolt far. Den papparollen blir jo mer interessant etter hvert som hun blir eldre. Det er mye pupp og amming og sånn det første året. Også blir det mer lek og moro og snakking, forteller Jansrud.

Han legger til:

- Det er en fantastisk ting å være foreldre. Det er kanskje det eneste jeg har opplevd i livet som står litt i stil til klisjeene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer