Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om spillmonopolet

En gambler tar makten

Høyres Tage Pettersen spinner edderkoppnettet sitt over hele norsk idrett. Når blir han selv sittende fast?

DUKKER OPP OVERALT: Høyres idrettspolitiske talsmann Tage Pettersen har samtidig med Stortings-jobben verv og roller i idrettsbevegelsen. På kort tid har han etablert seg som en av de mektigste i bevegelsen. Da er det viktig å følge det han driver med. FOTO: Jacques Hvistendahl / Dagbladet/ALL OVER PRESS
DUKKER OPP OVERALT: Høyres idrettspolitiske talsmann Tage Pettersen har samtidig med Stortings-jobben verv og roller i idrettsbevegelsen. På kort tid har han etablert seg som en av de mektigste i bevegelsen. Da er det viktig å følge det han driver med. FOTO: Jacques Hvistendahl / Dagbladet/ALL OVER PRESS Vis mer

BER du om å få sitte ned med makten i norsk idrett, kan du nå risikere å møte Høyres stortingsmann Tage Pettersen på absolutt alle sider av bordet.

Han er det bærende regjeringspartiets talsmann for idrett, sitter i kulturkomiteen på Stortinget, er president i Ishockeyforbundet som nylig vant den første fordelingen av statens krisepenger og kommer snart på plass i den mektige valgkomiteen i Norges idrettsforbund. Samtidig svever hans ånd over den sentrale administrasjonen i Idrettens Hus i Oslo.

Akkurat det med «ånd» får du ikke verifisert i noe register over kryssende verv. Det er utfordringen med edderkopper som spinner makt i en demokratisk folkebevegelse.

Desto viktigere er det å fortelle om nettet.

TAGE PETTERSEN er såvisst ikke den første maktbevisste spilleren i norsk idrett som egentlig jobber på Stortinget. Men han er den nyeste.

Etter presidentskiftet i Norges idrettsforbund sist vår, har han posisjonert seg for stadig økende innflytelse over all idrett.

Høyres hockeymann fra Moss debuterte på Idrettstinget først i fjor, og likte slett ikke det han så. Rett i etterkant av Tinget ba han om at bevegelsen måtte ha grundigere diskusjoner om de tyngste politiske sakene. Den utfordringen er siden blitt utredet i en egen komité. Rapporten derfra blir tema på det årlige ledermøte i Idrettsforbundet i morgen.

Det er bra, men diskusjonen mellom de fremste norske idrettslederne kan med fordel også ta for seg dobbeltroller.

FOR selvsagt er det problematisk for en uavhengig folkebevegelse at den tyngste maktspilleren i organisasjonen også har et sentralt verv i Stortinget. Det er jo de nasjonale politikerne våre som finansierer en betydelig del av idretten.

Det gjør at Tage Pettersen stadig må skifte hatt. Under behandlingen om statsbudsjettet i fjor høst, forsvarte han for eksempel regjeringen mot idrettspresident Berit Kjølls kritikk av det hun syntes var for små statlige bevilgninger. Da krevde ikke Pettersen fornuftig nok mer penger til egen sport.

Men så elegant fungerer ikke denne hatteparaden hele tida.

SEINEST i en artikkel fra Norsk Telegrambyrå om regjeringens krisehjelp forleden, uttalte Tage Pettersen seg bare som Høyres idrettspolitiske talsperson:

- Dette er en gledens dag for svært mange norske idrettsklubber, sa stortingspolitiker Pettersen om at idretten fikk full momskompensasjon.

ÅPNER OPP: Under regjeringens pressekonferanse,28. mai, kom kultur- og likestillingsminister Abid Raja med en gladnyhet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det han ikke sa; eller det NTB ikke formidlet, var at han i dobbeltrollen som ishockeypresident var den som hadde fått flest millioner i regjeringens første krisepakke til idretten. Der gikk 24 millioner kroner hans vei.

Den fordelingen skjedde etter at Ishockeyforbundet var representert med generalsekretæren sin i idrettens eget utvalg for høringen om bruken av disse pengene, og mens ishockeypresident Tage Pettersen i kraft av sin posisjon i Høyre utvilsomt hadde stor uformell innflytelse innad i idretten om hvordan de totalt opp mot 700 statlige krisemillionene skulle fordeles.

BARE så det er klart; norsk ishockey har slett ikke fått for mye av staten. Denne sporten fikk disse pengene fordi stengningen av samfunnet rammet deres viktigste kamper spesielt. Dette gjelder altså ikke først og fremst krisemillionene, men prinsippene som i framtida styrer både finansiering og rammer for norsk idrett.

Der er den Høyre-styrte regjeringen soleklar i den såkalte "Frivillighetsmeldingen":

  • Norsk frivillighet skal være fri for politisk styring. Den skal styre seg selv.

Det gjør man i praksis ikke med regjeringspartiets fremste idrettspolitiker som bevegelsens nye edderkopp.

FOR underveis i alle de ulike maktposisjonene møter også Tage Pettersen seg selv i døra både som stortingsmann og idrettspolitiker. Som for eksempel i spillpolitikken der nettopp Høyre under Erna Solberg har vist seg å være en effektiv forsvarer både av en samlet norsk idrettsbevegelse og selve spillmonopolet.

Mens tidligere og nåværende regjeringspartnere som FrP og Venstre har ønsket å løse opp dette monopolet, har statsministeren skjønt at koblingen mot utenlandsk gamblingkapital både er dårlig sosialpolitikk og uheldig for idretten som felles norsk kultur. Derfor har hun sørget for at Venstres to siste idrettsministere i posisjon stikk i strid med eget partiprogram har styrket monopolet.

LIKEVEL har Tage Pettersen de siste åra profilert seg som den fremste politiske motstanderen av den norske modellen for et såkalt «ansvarlig spill». Han ønsker et nytt lisensopplegg sammen med de utenlandske gamblingselskapene, og har altså som mål å forandre Høyres politikk i denne saken.

Men foreløpig bestemmer Erna Solberg. Derfor måtte Pettersen nylig støtte sin egen regjerings fornuftige forslag i Stortinget om forbud mot ulovlig spillreklame på norske TV-skjermer.

I hvert fall tilsynelatende. For bare et par dager etter at dette Stortingsflertallet sikret muligheten for Lotteritilsynet til å stoppe all den utenlandske gamblingreklamen på norske TV-kanaler, fortalte den samme Tage Pettersen til VG at «TV-reklame er et problem som åpenbart kan reguleres bedre i en lisensmodell »

SÅNT kalles «politisk spill», og er en del av pakka om du har ambisjon om å styre samfunnet. Men om du samtidig vil styre idretten, kreves det også lojalitet der. Som overfor norsk ishockey som ønsker et fortsatt norsk spillmonopol, men som altså har en valgt leder som bevisst jobber for det motsatte.

Dette er utfordringer som idretten bør snakke åpent om nå som Tage Pettersen er foreslått som medlem av valgkomiteen i Norges idrettsforbund:

  • Går han inn i den posisjonen for å jobbe fram flere sentrale ledere som vil erstatte pengene fra Norsk Tipping med overføringer fra utenlandske spillselskap?

Gamblingforkjemper Tage Pettersen tar uansett plass i valgkomiteen i norsk idrett rett etter at stjernespilleren Vegard Forren måtte slutte hos seriemester Molde på grunn av spillproblemene sine. Forren er ikke alene om den sykdommen. Enda en rapport har avdekket den økende sosial ulykken som følger med pengespill. Ifølge forskerne har nå over 50 000 nordmenn alvorlige spillproblemer.

Er det da mulig å tro at kommersielle globale gamblingaktører er det beste verktøyet idretten kan bruke for å jobbe fram et sunnere samfunn?

HØYRES mektigste idrettspolitiker tror tilsynelatende det. For en samfunnsbevisst idrettsbevegelse burde en slik logisk kortslutning i seg selv være nok til å begrense den stadig økende makten Tage Pettersen har klart å skaffe seg.

Da er det bra å få mest mulig innsikt i nettet hans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!