Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En gang var hun verdens beste kunstløper. Nå er hun konkurs og bor i en husvogn

Hadde ikke råd til medisinsk behandling.

VERDENSMESTER: Debi Thomas ble verdensmester i kunstløp, men endte opp som konkurs. Foto: NTB Scanpix
VERDENSMESTER: Debi Thomas ble verdensmester i kunstløp, men endte opp som konkurs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I 1986 ble amerikaneren Debra Janine «Debi» Thomas (48) verdensmester i kunstløp, og samme år ble hun kåret til «årets idrettsutøver» av den kanalen ABC og vant det amerikanske mesterskapet - som 16-åring.

Debi ble den beste afroamerikanske kunstløperen i historien, men kontrasten er stor fra 1986 til 2016. Til tross for å ha klart å fullføre en medisinutdanning ved siden av proffkarrieren, er Debi nå konkurs og bor i en husvogn.

I et stort intervju med den amerikanske avisa The Washington Post, forteller Debi om hvordan livet har utviklet seg.

Hadde ikke råd til behandling I april 2012, hadde Debi og forloveden Jamie Looney en krangel i Looneys husvogn. Debi fikk tak i forlovedens våpen, og tenkte at hvis hun virket mer gal enn han, ville han skjerpe seg.

Så gikk hun ut, og fyrte av et skudd i bakken.

Senere den dagen kom en politimann, og Debi fortalte han at hun hadde lyst å skade seg selv. Det endte opp med at den tidligere kunstløperen ble tvangsinnlagt, og senere diagnosert som bipolar.

Debi ble bedt om å bli med på et legeprosjekt for diagnosen, men hadde ikke råd. For til tross for at Debi jobbet innenfor helsevesenet, hadde hun ikke forsikring.

Ett år senere ble Debis personale og kliniske privilegier opphevet, og hun var ikke lenger i stand til å praktisere som lege. Hun flyttet inn med forloveden fordi hun ikke hadde mulighet til å betale 800 dollar i husleie, erklærte seg konkurs og lot legeautorisasjonen utløpe.

Medaljene i «en bag et sted» Debi startet med skøyter da hun var fem år, og konkurrerte for første gang da hun var ni. Hun vant, og etter det var hun hekta på kunstløp.

Hun var den første kvinnen til å vinne både det nasjonale mesterskapet, VM og «årets idrettsutøver» samtidig som hun var en fulltidsstudent, siden kunstløperen Tenley Albright på 50-tallet.

Debi var også den første afroamerikanske kvinnen som tok nasjonale mesterskapstitler.

Som 21-åring la hun skøytene på hylla, og i intervjuet med Washington post vet hun ikke hvor de har blitt av. Medaljene hun tok?

- De er i en bag ett eller annet sted, sier Debi.