Du leser nå Dagbladet Pluss

En gang var Ungarn klodens beste fotballag

En gjeng grå ungarske arbeidsmaur inntar Ullevaal til den viktige playoffkampen mot Norge. Men slik har det ikke alltid vært. Selv om det begynner å bli noen år siden.

DA DE VAR BEST: Ungarns landslag var verdens beste tidlig på 1950-tallet. Den store stjerna Ferenc Puskas er i midten foran. Foto: AFP/NTB Scanpix
DA DE VAR BEST: Ungarns landslag var verdens beste tidlig på 1950-tallet. Den store stjerna Ferenc Puskas er i midten foran. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

I 1949 overtok 43-åringen Gusztáv Sebes det ungarske landslaget i fotball.

Ungarn klatret i løpet av de neste åra helt til topps på FIFA-rankingen. Mye takket være den dristige filosofien til fotballgeniet Gusztáv Sebes.

Og noen ekstraordinært dyktige fotballspillere.

Sebes startet umiddelbart med å innføre sine revolusjonerende ideer i det ungarske landslaget. Han har fått æren for begrepet totalfotball.

- Når vi angrep, angrep alle. Og det samme gjaldt i det defensive arbeidet. Vi var prototypen på totalfotballen, har Ference Puskas sagt.

Innovativ

Sebes var innovativ. Det var første gang verden så formasjonen 4-2-4. Og Sebes stoppet ikke der. Han innførte det vi i dag kan kalle begynnelsen på utviklingen av raske overganger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 708838791


Varnish cache server