Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En ganske så smart gutt

Sunn nysgjerrighet og et kvikt hode har gitt Tarjei Bø kjappere framgang enn noen trodde.

 HELT USTOPPELIG:  Tre seire på tre dager. I Tarjei Bø har norsk skiskyting fått enda en mester. FOTO: REUTERS/Heinz-Peter Bader
HELT USTOPPELIG: Tre seire på tre dager. I Tarjei Bø har norsk skiskyting fått enda en mester. FOTO: REUTERS/Heinz-Peter Bader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOCHFILZEN (Dagbladet): Verdens beste skiskyttere har konkurrert tre dager i Hochfilzen, og en norsk 22-åring har vunnet tre ganger på rad. Om konkurransene hadde fortsatt her, ville han vunnet uansett. Så fort fortsetter utviklingen for Tarjei Bø.

Etterpå er det lett å se noen grunner for det. Dette er løperen som har gått i lære hos de beste i sporten, og som lettere enn de fleste har sugd til seg de små sammenhengene som til slutt avgjør resultatlistene i toppidrett.

Likevel er veien til topps blitt tilbakelagt ekstremt fort.

FOR  der er Tarjei Bø akkurat nå.

En god natts søvn etter at han ærlig forsikret meg at han ikke var verdens beste skiskytter, oppførte han seg akkurat som det:

•• Serien på stående skyting i stafetten var et mesterverk.

Ole Einar Bjørndalen kunne ha gjort noe lignende på en god dag; Emil Hegle Svendsen i vanlig skytterform også, men der og da var det hurtigskyting i snøkavet som ingen kopierte.

TIL NÅ har kopiering vært Tarjeis fag. Da han begynte med skiskyting på toppidrettslinja på Lillehammer, var han ifølge seg selv skolens svakeste elev. På første skoledag vel og merke.

For derfra gikk det kvikt framover. Som tenåring var Tarjei en av de første som fikk fordelen av å begynne med et fast faglig opplegg for opptrening av skyteferdigheter. De siste fem, seks årene har skiskyttermiljøet samlet seg om en basistrening for skyting som etter hvert har gitt oppsiktsvekkende ferdigheter.

I hvert fall for de som hører og skjønner.

TARJEI BØ er en slik elev. Han har en spesiell evne til å se hvilke detaljer som gir framgang i en svært kompleks idrett. Da blir kopieringen ikke bare automatikk, men en bevisst innføring i godt håndverk.

Denne forståelsen har gitt Tarjei en stabilitet som de eldre gutta på laget for lengst respekterer. Det var tydelig i valget av ankermann på dagens stafett. Denne gangen var det ikke tvil i gruppa om at den yngste også var den tryggeste.

I et lag der de fleste garderobeveggene kunne vært dekket med utøvernes VM -og OL-medaljer, henger slik tillit høyt. Men den gjør også hele laget sterkere.

FOR da  startmannen Alexander Os havnet i uventet trøbbel, måtte alle toppløperne prestere opp mot sitt beste. Det var nettopp det de gjorde. Hverken i løypa eller på standplass var det spor av den uenigheten som har preget gruppa etter at Emil Helgle Svendsen sist helg beskyldte Ole Einar Bjørndalen for å tenke mer på seg selv enn fellesskapet.

Et knalløp og noen dager etter at Ole Einar ble beskyldt for å være feig, tror jeg egentlig at den gamle mesteren setter denne episoden på plussida. Han er klok nok til det.

For åpenheten rundt den interne kivingen på skiskytterlaget dytter bare dette ekstremt sterke toppidrettsmiljøet et hakk videre. Nå er selv Ole Einar utfordret i full offentlighet, og er det noen som trives med utfordringer er det ham.

Da blir formen for kritikk bare et spørsmål om stil der og da.

RESTEN er et spørsmål om resultat, og der skinner det som aldri før i norsk skiskyting. På rekordtid har miljøet utviklet en løper som kan få samme karriere som Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegre Svendsen, og samtidig beholdt et lag som utklasser konkurrentene.

Det er det største norske mesterverket, fordi det forteller om et toppidrettssystem som fungerer.

Eller som Tarjei selv litt varmere uttrykker det:

_Å vinne som et lag i dag, betyr mye mer for meg enn de seierne jeg tok alene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!