En ganske underholdende høst

Tar du ikke fotballen så gravalvorlig, er Molde byen for deg i ukene framover.

SLETT IKKE FARLIG: Uwe Rösler er mer morsom enn sint. Det gir Molde i hvert fall mye å glede seg til i høst. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SLETT IKKE FARLIG: Uwe Rösler er mer morsom enn sint. Det gir Molde i hvert fall mye å glede seg til i høst. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

||| DET var ikke måte på hvor tøft det skulle trenes da Uwe Rösler forleden dro nordover fra fotball-ledighet til Molde for å overta jobben til den etter sigende for snille forgjengeren Kjell Jonevret. Likevel var det knapt mulig å se avtrykkene av den barske tyskerens preusserdisiplin mellom all klemmingen og kosen han bedrev på Marienlyst Stadion.

Om en enslig seier kan smelte sportens annonserte jernmann så kjapt, er det grunn for alle rundt Molde til å riste løs midt i all den innbilte nedrykksstemningen:

•• Dette mannskapet forsvinner ikke til 1.divisjon.

Da går det an også for tilhengerne å nyte all den dyre moroa underveis.

FOR om det rent underholdningsmessig blir gøy å få Rösler og noen helt personlig nyinnspilte episoder av «The Julekalender» med tippeliga-kulisser, forandrer ikke tre poeng på inntrykket av at Molde-ledelsen byttet trener i overdreven angst.

Dette blir ikke trenerskiftet som på sikt løfter Molde-fotballen. Selv Uwe Rösler  i sin beste oppførsel og med vennlige ord til forgjengeren, kan forandre det faktum at klubbledelsen ikke hadde tålmodighet lenger enn ni måneder etter en av Moldes mest løfterike sesonger noensinne. Det er den type kortsiktighet som bremser den sportlige utviklingen hvor som helst, og det uansett hvem som får jobben med å følge opp fra trenerbenken.

I SÅ MÅTE har det altså allerede kostet for mye å få Rösler på plass. Men når det er sagt, leverte han folkelig fotballunderholdning fra første kamp både på og utenfor banen.

På banen skjedde det med en resultatmessig uangripelig kontringsfotball. Molde har knapt nok vært så tydelig i den posisjonen denne sesongen. Stort sett har det vært snakk om å følge opp sist års festfotball, og da styre kampbildet selv med feiende frisk angrepsfotball. Trenerbyttet ga Rössler en mulighet til å være så kynisk han måtte ønske, og akkurat der presterte både han og spillerne nær optimalt.

Dessuten hjalp et hjemmelag i lett sløvende medaljerus Molde på veien. Det er mye pent å si om Strømsgodsets lekne offensive spill denne sesongen, men defensivt er Drammens-gutta ennå ganske ustødige. Presset på ballfører i forkant av 0-1 og 0-2 holdt i hvert fall ikke bra tippeliganivå.

MEN det gjorde altså Uwe Rösler i sitt comeback.

En god sportlig plan, ble fulgt opp av mer eller mindre ufrivillig morsom totalinnlevelse på sidelinja pluss en stødig forklaring på sin nye rolle som Moldes redningsmann.

Det siste er det absolutt viktigste. Både hos Lillestrøm og i Viking viklet Rösler seg inn i unødvendige konflikter med omgivelsene fordi han tilsynelatende ikke skjønte ganske elementær norsk takt og tone. Spesielt Viking-ledelsen gjorde en fin jobb med dette underveis, og skal ha sin del av æren for at den røffe tyskeren denne gangen greit håndterte alt det sosialt delikate rundt trenerbytte:

- It's not about me, forsikret Rösler kokett i flere av seiersintervjuene, men det kunne det fort ha blitt om han hadde turet fram på sidelinja like ensidig som i sine dårligste trenerdager med LSK og Viking.

ble det i stedet en riktig god trenerdag, og den opplevelsen er det lett å unne tyskeren.

Med sin høyst personlige fotballvri på den gamle norske kultserien «The Julekalender» var det rare språket og den tidvis ville oppførselen i ferd med å overskygge de trenerkvalitetene han selv mente å formidle. Molde-oppdraget ble en uventet ekstra sjanse til å få jobbe videre i norsk toppfotball, og oppholdet kunne ikke ha startet på en bedre måte.

Det blir fortsatt mye løssluppen språkhygge med liksomsinte Uwe Rösler, men mest blir en trener som på godt og vondt identifiserer seg med alt som skjer på og rundt banen. En slik innstilling blir det i hvert fall artig sportsliv av.

Så får Molde heller bli bedre i fotball en annen gang. At de nå har valgt kortsiktig, er definitivt ikke Uwe Röslers skyld.

 

UWES NORSKLÆRERE? Rösler viderefører språktradisjonen etter nissene Günther, Hansi og Fritz fra kultserien «The Julekalender» som fikk oss til å snakke tullete engelsk med norske innslag på 1990-tallet. - A fantastic forsvarskamp, sa Uwe Rösler etter comebacket i Tippeligaen i går. Foto: Scanpix
UWES NORSKLÆRERE? Rösler viderefører språktradisjonen etter nissene Günther, Hansi og Fritz fra kultserien «The Julekalender» som fikk oss til å snakke tullete engelsk med norske innslag på 1990-tallet. - A fantastic forsvarskamp, sa Uwe Rösler etter comebacket i Tippeligaen i går. Foto: Scanpix Vis mer