Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Europa League

En gjeng guttunger rundjulte Solbakkens FC København

Med fem tenåringer involvert, tre av dem fra start, gikk talentmønsterbruket Ajax enkelt til kvartfinalen. Ståle Solbakkens FCK var sjanseløse.

UTE AV LEKEN: Ståle Solbakken og hans FC København ble for svake for Ajax. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix
UTE AV LEKEN: Ståle Solbakken og hans FC København ble for svake for Ajax. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix Vis mer

Ajax-FC København 2-0 (2-0) 3-2 sammenlagt

TIL ALLE SOM snakker i overkant høyt om den gode norske underskogen full av unggutter med talent, ferdigheter og en potensielt stor framtid på fotballbanen. Se på Ajax, senk stemmen en smule og forstå at det er en vei å gå. Med andre ord, vis tålmodighet. For når 17 år gamle Matthijs de Ligt spiller en nesten feilfri åttendelsfinale i nederlendernes midtforsvar, når 19-år gamle Donny van den Beek gjør ditto på midtbanen og like unge Kasper Dolberg scorer, viser muskler og spiller som han er 29, er lista på sett og vis lagt.

Når Ajax i tillegg bytter inn 19 år gamle Frenkie de Jong og 17-åringen Justin Kluivert på veien til kvartfinalen - og ja, han er sønnen til faren sin - er det rett og slett overveldende.

STÅLE SOLBAKKEN DRØMTE om en kvartfinale i Europa League og enda et resultat som ville ta FC København til nye og ukjente jaktmarker. Dessverre var de ikke i nærheten. Og det var ikke marginer imot, uflaks eller bare litt som manglet i Amsterdam Arena.

Det var det meste.

PLANEN VAR KLAR, det var evnene som sviktet sviktet FC København da 2-1 ledelsen fra Parken skulle forvaltes til en kvartfinale. Da Ståle Solbakken trengte noe ekstra fikk han bare middels og knapt nok det. Men selv middels pluss vil aldri være nok på dette nivået, spesielt ikke mot et lag som alltid scorer hjemme. Og som ikke så nevneverdig plaget ut av at kapteinen, den drivende midtbanespilleren Davy Klaassen, var ute med karantene.

DET VAR FCK-KAPTEIN kaptein Matthias Zanka Jørgensen også. Og det så du. Jores Okore, erstatteren på høyre midtstopperplass syntes ukomfortabel fra første spark på ballen. For når det handler om en kvartfinale i Europa League kan du ikke bruke et upressa tilbakespill etter to minutter til å spille rusta av pasningsfoten.

Det var det som skjedde da Ajax fikk sin første målsjanse i gave.

Og vips så var FCK et frynsete og usikkert fotballag.

NÅR DET SKJEDDE sist vet jeg ikke. Er det noe man forbinder med FC København så er det soliditet, kvalitet og den iboende evnen til alltid å trylle fram det nødvendige, selv på en tung kveld. Men i Amsterdam tok det over en halvtime før laget kom på en kontring med overtall og trøkk, en mulighet som ble skuslet bort gjennom ballførers mangel på beslutningsdyktighet, og da Ståle Solbakkens mannskap endelig klarte å sy sammen noen pasninger og bevegelser mot etablert forsvar var kampen over 40 minutter gammel.

Etter FCK-standard er det synonymt med ingenting.

EN FERDIGSCORET RETUR fra keeper Robin Olsen gjorde det lett for Chelsea-lånet Bertrand Traoré å bukke inn 1-0 til Ajax. Da Hakim Ziyech rundet FCK's andre midtstopper (Erik Johansson) gjennom å spille ballen på den ene sida og løpe på den andre, burde ledelsen vært doblet. Men 2-0 ble det likevel da Okore, han med den grusomme feilpasningen, var for sent ute og veldig klønete felte Kasper Dolberg til straffe.

Likevel; FCK trengte fortsatt bare ett mål for å være med igjen.

DERFOR LEVDE AJAX farlig i sin totale overlegenhet. Spesielt fordi hjemmelaget ikke klarte å begrave de mange store mulighetene de fikk til 3-0 bak Robin Olsen. Fotballens veier er også uransakelige. Men FCK, bortsett fra et par ålreite forsøk, var egentlig ikke i nærheten.

For første gang denne sesongen ble Ståle Solbakkens mannskap rundjult.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media