Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En gledens dag i Liverpool, men en skammens dag for England

De ansvarlige må få sin straff, mener norske Tage Herstad.

KAMPEN IKKE OVER: Flere tusen deltok i en storstilt markering utenfor St. George?s Hall etter at den uavhengige Hillsborough-rapporten var lagt fram. Norske Tage Herstad var en av dem. Foto: NTB Scanpix/Privat
KAMPEN IKKE OVER: Flere tusen deltok i en storstilt markering utenfor St. George?s Hall etter at den uavhengige Hillsborough-rapporten var lagt fram. Norske Tage Herstad var en av dem. Foto: NTB Scanpix/Privat Vis mer

LIVERPOOL/LONDON (Dagbladet): I går deltok Tage Herstad sammen med flere tusen i en storstilt markering utenfor St. George?s Hall etter at den uavhengige Hillsborough-rapporten var lagt fram.

- Godt å være med på. Ingen hadde trodd at denne dagen skulle komme. Samlingen betydde mye for folk, sier Tage Herstad.

Skammens dag
Vestlendingen flyttet til Liverpool og bosatte seg ved Anfield i 2002. Konsekvensene av Hillsborough-tragedien har satt sitt preg på tilværelsen gjennom hans ti år i byen.

- Dette en gledens dag i Liverpool, men en skammens dag for England. Vi snakker om tidenes politiskandale. 146 vitneavhør er forandret på. Herregud, for en opptreden for å dekke over politiets egne tabber. Når katastrofen først skjedde, kunne 41 mennesker vært i live hvis politiet hadde gjort jobben sin, sier Tage Herstad.

Langvarig kamp
I stedet måtte pårørende, overlevende og frivillige bruke 23 år for å få sannheten fram. Hillsborough Family Support Group, Hillsborough Justice Campaign og Hope for Hillsborough har æren for at Hillsborough Independent Panel granskning ble iverksatt.

Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group takker alle støttespillerne for utholdenheten.

- Uten dere hadde vi aldri nådd så langt. Det er veldig følelsesmessig sterkt for alle familiene å få vite at 41 av de døde kunne vært reddet, sier Aspinall.

Som har følgende melding til Liverpool-supporterne på Hillsborough.

- Dere gjorde ingen ting galt, dere gjorde alt riktig.

Fortsatt Sun-boikott
I dag beklaget The Sun sin forferdelige likrøver-førsteside om Hillsborough-tragedien. Unnskyldningen vekker liten sympati i Liverpool.

- Folk synes ikke det holder i det hele tatt. For lite og for seint, oppsummerer Tage Herstad.

Boikotten av øyrikets største avis i Liverpool fortsetter.

- Poenget er at ingen her tror at Sun mener det de skriver, ikke mange biter på det. Sjefredaktøren Kelvin MacKenzie har hele tida sagt at han hadde dekning for Suns påstander om at våre supportere ranet sine døde. Helt til nå. Derfor teller ikke beklagelsene, sier Herstad.

Mektige krefter
39-åringen hyller alle som har trosset The Sun, politiet og myndighetene.

- Jeg tror de fleste hadde gitt opp etter et par år mot så mektige krefter. Nå har vi endelig sannheten på bordet. Men dette er bare starten, nå kan kampen for rettferdighet begynne. Slik at de som hadde ansvaret for Hillsborough-skandalen stilles for retten og får sin straff, sier Tage Herstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media