En global superstjerne, en lærer, en student, en advokat og en barnevernspedagog

Bli kjent med Norges OL-lag.

NORGES FØRSTELAG I ÅPEN KLASSE. Disse fem gutta utgjør Norges førstelag i åpen klasse. Foto: Scanpix og Dagbladet.
NORGES FØRSTELAG I ÅPEN KLASSE. Disse fem gutta utgjør Norges førstelag i åpen klasse. Foto: Scanpix og Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bare ni dager til sjakk-OL i Tromsø starter. 181 nasjoner og over 1550 deltakere kommer. Konkurransen vil være både intens og utmattende.

I 14 lange dager skal noen av de klokeste hodene i verden utkjempe historiske slag over brettene.

Mye står på spill. Prestisjen er stor. Forventningene det samme. Det handler om ære, stolthet, skryterettigheter og mye, mye mer. 

Kjemper mot de store Mens store sjakknasjoner som Russland og Kina kunne stilt minst ti slagkraftige lag, er utvalget på toppnivå naturlig nok mindre for Norge. 

Verdenséner Magnus Carlsen vil forsøke å forsvare Norges ære, som han har gjort med bravur så mange ganger før. Denne gangen blir det som vårt desidert sterkeste kort på førstelaget i åpen klasse.

OL-KLAR: Magnus Carlsen skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
OL-KLAR: Magnus Carlsen skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

Med seg på på laget får superstjerna fra Bærum 47 år gamle Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer (24), Leif Erlend Johannessen (34) og Kjetil Aleksander Lie (33).

- Veldig fornøyde Lagkaptein, eller lagleder - om man vil, blir Ole Christian Moen (63). Han er hyret inn på et kortidsengasjement. Foran hver av turneringens 14 runder, er det Moen som vil bestemme hvilke fire som skal spille på Norges førstelag.

Carlsen-manager Espen Agdestein uttrykker begeistring over valget til Norges Sjakkforbund.

- Ole Christian er en veteran i norsk sjakksammenheng, som jeg kjenner godt. Vi er veldig fornøyde, sier Agdestein til Dagbladet.

- Blir spennende Den anerkjente eksperten Torstein Bae gleder seg stort til mesterskapet starter. Han tror Norge kan overraske.

- Det blir veldig spennende. Vi har et rutinert lag. De vet hva som gjelder. Det føler jeg er et pluss, for det er mye press rundt et OL. Utfordringen er at alle spillerne må få det til å klaffe samtidig, sier Bae til Dagbladet.

OL-KLAR: Simen Agdestein skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
OL-KLAR: Simen Agdestein skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

Mens den dobbelte OL-mesteren Armenia er blant favorittene, er Norges lag rangert som nummer 13. For å stille best mulig forberedt, reiser hele den norske gjengen til Kragerø i dag. Opplegget som venter der, har Agdestein stor tro på.

- Det tror jeg vil bli veldig bra. Der skal de trene både sjakklig og fysisk. Det blir også en god mulighet til å knytte enda tettere bånd. Laget blir forhåpentligvis en godt sammensveisa gjeng i løpet av oppholdet, sier Agdestein.

For at vi også skal bli bedre kjent med Norges fem beste sjakkspillere, har Dagbladet tatt en nærmere titt på dem:

Magnus Carlsen (23):
Rating: 2877. Tidenes høyeste rangerte sjakkspiller. Regjerende verdensmester i tre av tre mulige disipliner; klassisk, lynsjakk og hurtigsjakk. Selvskreven på Norges førstebord under OL. Nummer én i verden.

OL-KLAR: Jon Ludvig Hammer skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Anders Vinje / Dagbladet
OL-KLAR: Jon Ludvig Hammer skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Anders Vinje / Dagbladet Vis mer

Baes kommentar: - Vi er helt avhengig av at Magnus spiller som den beste i verden. Det er en absolutt forutsetning for at det skal bli norsk OL-suksess. Magnus må vinne de avgjørende kampene. En ratingprestasjon på over 2900, er noe vi må håpe på.

Simen Agdestein (47):
Rating: 2637. 47-åringen var rangert som nummer 16 i verden allerede i 1989. Like etter ble han tvunget til å gi opp sjakken. Siden har han jobbet en årrekke som lærer ved sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. For mange bedre kjent som Magnus Carlsens læremester. Nylig gjorde Agdestein et sensasjonelt comeback i verdenseliten under Norway Chess. Under OL spiller han enten på bord to eller tre. Har gjort store byks på rankinglistene i det siste. Foreløpig nummer 134 i verden.

Baes kommentar: - Simen har vært veldig overbevisende i en lengre periode nå. Det er det som gjør at man gjerne har større forhåpninger enn tidligere. For i et lagmesterskap, blir det litt tynt å bare ha Magnus å stole på. Simen viste under Norway Chess at han kan hevde seg mot verdens aller beste spillere. Det gir grunn til optimisme. Slikt spill er vi også avhengig av under OL.

Jon Ludvig Hammer (24):
Rating: 2628. Journalistikkstudenten har lenge vært regnet som Norges nest beste spiller. Etter Agdesteins comeback, er konkurransen om betegnelsen blitt langt tøffere. Spiller enten på bord to eller tre under OL. Nummer 157 i verden.

OL-KLAR: Leif Erlend Johannessen skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OL-KLAR: Leif Erlend Johannessen skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Baes kommentar: - Jon Ludvig er veldig solid. Han taper sjelden. Dét er et stort pluss med spillet hans. Han har også vist tidligere at han kan hamle opp med de beste i verden. Selv om Norges Sjakkforbund ikke har offentliggjort oppsettet, antar jeg at Jon Ludvig spiller på det tredje bordet. Der er han en som kan score veldig bra. 

Leif Erlend Johannessen (34):
Rating: 2528. Ble stormester i 2000. Har tidligere spilt avgjørende finalekamp om NM-tittelen, uten å vinne. Johannessen har vært en del av norgeseliten i 15 år, og har spilt OL en rekke ganger tidligere. Jobber til vanlig som advokat. Nummer 556 i verden.

Baes kommentar: - Han er en veldig solid spiller. Leif Erlend er veldig trygg og tar ikke så store sjanser i spillet sitt. Han er rutinert og får han det til å klaffe, er vi «med».

Kjetil Aleksander Lie (33):
Rating: 2528. Er tidligere norgesmester. Som jevngamle Johannessen (begge født i 1980), har Lie lenge vært en del av Norges sjakkelite. Han er kjent som en sosial type, noe som kan styrke samholdet i det norske laget. Utdannet barnevernspedagog. Rangert som nummer 557 i verden.

OL-KLAR: Kjetil Aleksander Lie, som her spiller mot en ung Magnus Carlsen, skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OL-KLAR: Kjetil Aleksander Lie, som her spiller mot en ung Magnus Carlsen, skal spille på det norske førstelaget i åpen klasse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Baes kommentar: - Kjetil har overrasket og imponert i tidligere OL. Han har blant annet vunnet et parti mot Kina (i 2009), som er blant de sterkeste nasjonene. Villig til å ta store sjanser i spillet sitt. Kan overraske på ny.

Ole Christian Moen (63):
Lagkaptein. Norges sjef. Er selv en erfaren spiller. I 2013 ble han utnevnt til æresmedlem av Norges Sjakkforbund (NSF). Han har også hatt flere sentrale lederverv i både NSF og Oslo Schakselskap helt siden 1970. De personlige kvalitetene blir trukket fram som noen av hans sterkeste.

Baes kommentar: - Han er den som tar imot alle offisielle beskjeder og står for laguttaket. Moen er en sentral skikkelse i det norske sjakkmiljøet. Han fremstår for meg som et veldig godt valg. Moen er en trivelig type som har autoritet.

Kan bli fem Totalt stiller Norge fire lag i OL. Det er ett første- og andrelag i både åpen klasse og kvinneklassen. Siden arrangørene fremdeles ikke vet 100 prosent sikkert hvor mange lag som vil delta, er det en mulighet for at Norge får med fem.

- Blir det oddetallspåmelding, får vi sannsynligvis melde på et femte lag. Da blir det et talentlag. Svaret får vi 24 timer før start, sier kommunikasjonssjef Gisle Bjugn i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

EKSPERT: Torstein Bae er nå en anerkjent sjakkekspert, men tidligere var Bae president i Norges Sjakkforbund. Her deler han ut kongepokalen til Simen Agdestein, etter at han vant mot en da 14 år gammel Magnus Carlsen.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
EKSPERT: Torstein Bae er nå en anerkjent sjakkekspert, men tidligere var Bae president i Norges Sjakkforbund. Her deler han ut kongepokalen til Simen Agdestein, etter at han vant mot en da 14 år gammel Magnus Carlsen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer