Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En god avtale med Fanden

Sotsji-OL 2014 blir viktig for å forandre den russiske holdningen til doping.

DOPHÅP: Russlands statsminister Vladimir Putin oppfordret tidligere i år til kamp mot doping i russisk idrett. Vinter-OL i 2014 i Sotsji kan fungere som brekkstang, mener Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AP/RIA Novosti/Vladimir Baranov
DOPHÅP: Russlands statsminister Vladimir Putin oppfordret tidligere i år til kamp mot doping i russisk idrett. Vinter-OL i 2014 i Sotsji kan fungere som brekkstang, mener Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AP/RIA Novosti/Vladimir Baranov Vis mer

||| DET var en jovial, vennlig tone da russiske og norske antidopingsjefer presenterte sin nye samarbeidsavtale i Oslo i går, men heller ikke noe mer. Jobben med å rense internasjonal idrett fra dopingbruk er en aktivitet som sjelden drar fram de de største jubelscenene hos aktørene. Til det er det for mange skurker som tilsynelatende jubler med.

Russisk toppidrett er blant de største av dem. Sist høst ble en kø av friidrettstjerner stoppet på mistanke og positive prøver før Beijing-OL, noen måneder seinere kom noen av deres beste skiskyttere aldri til VM-start og bare for et par uker siden hentet dopingskyggen inn landets mest populære langrennsjente.

Sånn er det en avtale med Fanden i tettsittende trikot som Antidoping Norge har underskrevet på, men for anledningen kom han i hvert fall i en høyst menneskelig utgave.

FOR Viatsjeslav Sinev, ganske fersk direktør i Russlands antidopingbyrå (RUSADA), vet hvilke krefter han skal jobbe for å snu:

- Vi skjønner at dette arbeidet kommer til å ta tid, sier han:

- Mest av alt er det snakk om å endre en holdning til det å vinne i idrett. Der ser vi allerede  gode tegn til endring. Folk begynner å forvente at de medaljene Russland kommer hjem med, er blitt erobret på ærlig vis.

DA er i hvert fall kulturkampen i gang. For dypest sett er det holdninger det er snakk om. Der det gamle Sovjet og deres kolonistyrte stater i Øst-Europa dels bygget opp toppidretten sin for å drive en politisk kamp uansett midler, slutter ikke det nå mer privatiserte dopmisbruket blant de aller beste før jukset mister sin nasjonale verdi.

Derfor var det et viktig steg da det russiske sportsdepartementet for halvannet år siden ga slipp på den tette kontrollen av antidopingarbeidet til fordel for det noe mer frittstående RUSADA. Det er dette byrået de norske antidopingsjefene skal hjelpe med rådgivning og ingen ting annet. For alt avhenger av hvor ren idrett russerne egentlig ønsker selv.

DET er her deres eget vinter-OL i 2014 i Sotsji kan fungere som brekkstang. Russiske dopskandaler midt i denne hjemmefesten er skremmebildet.

De kinesiske myndighetene stod overfor den samme utfordringen foran sitt Beijing-OL i fjor. Også der var norske antidopingledere med på rådgivning i arbeidet med å rense den nasjonale toppidretten i forkant. Det arbeidet ble en suksess og den positive utviklingen har fortsatt etter lekene. Der kinesisk idrett var den største internasjonale doputfordringen for noen år siden, har et nasjonalistisk Russland definitivt overtatt den plassen.

Det gjør at også det internasjonale antidopingbyrået WADA er koblet inn i denne nye avtalen. WADA har gått inn på høyt politisk plan og sikret adgang for de ulike særforbundenes dopingjegere til Russland. Det hjelper til med en mer effektiv kontroll i problemidretter som friidrett, langrenn og sykling, men den egenlige jobben må fortsatt gjøres nasjonalt.

OG da er vi tilbake til vinterlekenes betydning:

- Det er opp til oss selv å vise at vårt eget OL er rent. Huset vårt må rett og slett være i orden, sier Sinev.

Han kommer til å bli en presset mann i de drøyt fire årene som gjenstår til den sjekken. Det spørs hvor mange dopavsløringer russisk idrett tåler underveis før myndighetene lar andre feie videre. For dette blir uansett en langvarig kulturell kamp.

Russerdopet kommer til å fortsette. Spørsmålet er om hjemmepublikummet fremdeles vil heie det fram.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling