- En guttefeil

Hareide er oppgitt over goalen som ga bort kampen.

• Hvilke 11 spillere bør starte mot Slovenia 3. september?

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Etter en positiv førsteomgang, og et nesten-mål av Ole Martin Årst i begynnelsen av andre, var det helt slutt etter at Alexander Frei banket inn 1-0 til Sveits fem minutter inn i andreomgangen på Ullevaal i kveld.

Og Frei, fjorårets toppscorer i fransk fotball, fikk stå sørgelig alene på bakre stolpe og lade kanonen. Hareide er oppgitt over markeringssvikten på corneren.

- Det er ikke noe man gjør i internasjonal fotball, det er en feil man gjør på guttenivå. Det er toppscoreren i Frankrike i fjor som får ballen, og du kan se den i mål før han får den, sa Hareide på pressekonferansen etter landskampen.

- Hva skjer?

- De plukker ikke opp folk, og de mister folk i felt. De ser på ballen, og det er en klassisk feil. Det er sånn som skjer i fotball, men det skal ikke skje med fullblods profesjonelle, sukker Hareide.

Slutt etter målet

Det som etter hvert så ut som en ganske god generalprøve før VM-alvoret starter mot Slovenia igjen 3. september, døde der og da. For egentlig var det bare marginene som hindret Norge fra å ta ledelsen. Og en god sveitsisk målvakt.

SKAL IKKE SKJE: Åge Hareide sier at slike mål ikke skal slippes inn. Gutta slapp markeringen under en corner. Foto: Scanpix
SKAL IKKE SKJE: Åge Hareide sier at slike mål ikke skal slippes inn. Gutta slapp markeringen under en corner. Foto: Scanpix Vis mer

Og som det heter i fotballklisjéenes rike: Mål forandrer fotballkamper.

- Det var ett lag som fikk et løft med scoring, og ett lag som ikke fikk det. De fikk bly i skoene, sier Hareide om 1-0-målets betydning for denne kampen.

- Vi sleit med spillere som fikk problemer med beina etterhvert i andre omgang.

Ingen svar

For når Hareide skal gjøre opp status etter privatlandskampen mot Sveits, ser han det han har sett i svært mange andre privatlandskamper i løpet de siste to årene. Det blir vel mye slurv og feil.

- Jeg tror jeg må sette rensetape i videoen, ler Hareide.

- Men jeg har aldri fått noen svar i løpet av én fotballkamp. Jeg får bare en helvetes hodeverk.

Hareide er ærlig på at kampen mot Sveits ga flere spørsmål enn svar. Og derfor er han svært usikker på et par helt avgjørende ting.

Hvem skal spille back i John Arne Riises fravær, og hvem skal spille sentralt på midtbanen. Og sånn bortsett fra at Steffen Iversen og John Carew ser ut som et sikkert kort helt framme, er landslagssjefen bare sikker på én eneste ting.

Og det fikk han i hvert fall bekreftet mot Sveits:

- Vi må ta bort feil, vi må ta bort dumme feil om vi skal ha en mulighet til å vinne fotballkamper.