GULL: Marjan Salahshouri var en av de iranske jentene som var med på gullaget i Taiwan. Foto: NTB Scanpix
GULL: Marjan Salahshouri var en av de iranske jentene som var med på gullaget i Taiwan. Foto: NTB ScanpixVis mer

En hel nasjon raser etter tabben

Det iranske taekwondo-laget skulle feire seier. Da kom sjokket.

Nylig gikk Taipei 2018 World Taekwondo Championships av stabelen i Taiwan.

Det iranske kvinnelaget tok tirsdag gull i øvelsen poomsae, og det skulle selvfølgelig feires.

Men feiringen endte med et solid mageplask.

Gammel nasjonalsang

Iran var et monarki fram revolusjonen i 1979. Landet ble til et religiøst styre, ledet av ayatolla Ruhollah Khomeini.

Det er altså straks 40 år siden revolusjonen, men denne uka fikk den iranske delegasjonen et gammelt gjenhør.

Under seremonien i Taiwan ble den gamle nasjonalsangen til Iran brukt, i stedet for den som ble innført etter den revolusjonen.

Det var altså nasjonalsangen fra tida Iran var et monarki, ikke fra dagens islamske republikk.

Offisiell klage

Det ble bråk etter at den versjonen av nasjonalsangen ble spilt. En video av seansen er delt i sosiale medier, og det er liten tvil om at den gamle nasjonalsangen kommer overraskende på utøverne. De ser forvirret rundt seg, nesten som at de venter på at noen skal komme og si at dette bare var en dårlig spøk.

Det er liten tvil om at de ikke helt visste hvordan de skulle reagere.

Seansen førte til at det iranske sportsdepartementet la inn en offisiell klage på arrangøren, skriver Khabar Online, gjengitt hos blant annet danske BT.

Arrangørens tabbe har også ført til store diskusjoner i sosiale medier.

Flere protester

Det har økt med protester mot det iranske regimet i år. Bildet av en ung, iransk kvinne ble et symbol på demonstrasjonene som herjet over landet rundt årsskiftet.

- Det er snart ei uke siden demonstrasjonene i Iran begynte. Siden har underlige ting skjedd. Kvinner har kastet hodeplagget, og noen har krevd kongefamilien som ble kastet ut av landet under Den islamske revolusjonen i 1979, tilbake. Men alle har protestert mot dyrtid, inflasjon og korrupsjon, skrev Dagbladets Morten Strand 4. januar i år.

Kvinners hverdagsliv i Iran har også vært et tema i år. I forbindelse med fotball-VM i Russland fikk kvinner for første gang lov til å gå på fotballstadion i Iran for å følge hjemmenasjonen i mesterskapet.

FOTBALLEVENTYR: Syria sikret VM-playoff etter å ha spilt 2-2 mot Iran tirsdag kveld. Video: Bein Sports. Vis mer

Kristin Soraya Batmanghelichi er ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og har en doktorgrad i Iran-studier. Hun uttalte til Dagbladet i sommer at det er vanskelig å spå om dette var starten på en forandring i Iran, men sa at hun var spent på hva som ville skje etter verdensmesterskapet i fotball:

- Husk at alle har øynene rettet mot Iran nå. At kvinnene får lov til å se på kamper er politisk motivert. Det er en delikat dans, og du vet ikke helt hva det neste steget blir, sa Batmanghelichi.

- Tidligere har vi sett at enkelte lover har blitt forbedret, før de blir verre enn de var igjen før de så blir bedre. Det går fram og tilbake. Nå får de lov til å se VM, men vil de få lov til å se en «vanlig» fotballkamp mellom to lokale lag? Det er der den virkelige spenningen ligger.

Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser etter taekwondo-skandalen.