En helt annen kvalitet

25 sekunder som forteller hvorfor alle depper når de spiller mot Molde.

 SUVERENE  Erik Huseklepp og Brann hadde en trist kveld mot serieleder Molde. Det har jo som regel alle i år. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix.
SUVERENE Erik Huseklepp og Brann hadde en trist kveld mot serieleder Molde. Det har jo som regel alle i år. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix.Vis mer

I GÅR KVELD var Brann Stadion landets vanskeligste arena for hvilken som helst norsk motstander. Men det betydde visst ingen ting for Molde.

Der hjemmelagets gutteaktige tropp hadde mannet seg opp gjennom innkjøpet av Marcus Pedersen, pluss en serie med fine kamper og bra poengfangst, var bergenserne ikke i nærheten av å holde mot serielederne. Selv i en kamp hvor Molde bare periodevis kom opp på vanlig 2014-nivå, oste det klasseforskjell av hele oppgjøret.

Så bra er dette Molde-mannskapet blitt i løpet av det snaue året under Tor Ole Skullerud.

OM motstanderne vil avsløre årsaken til framgangen, er det nok å sjekke noen få kampsekvenser fra sluttminuttene. Med ett måls ledelse på serierundens vanskeligste bortebane, viste Molde hva som er plattformen for at de jevnt over har en høyere standard enn de andre lagene i Tippeligaen.

Kanskje holder det med 25 sekunders innføring i effektivt angrepsspill. Så kort tid trengte Molde på å omgjøre et utspill fra keeper Nyland til en bra skuddmulighet for Etzaz Hussain på den andre siden av banen, men denne gangen var det ikke den historiske norske langpasningen, fysisk overlegenhet og en stuss inn i bakrommet som gjorde vei i vellinga:

•• Det var en serie teknisk godt gjennomførte pasninger, fin fotballforståelse på små områder og smarte samtidige bevegelser som på disse sekundene forvandlet et tilsynelatende trygt spillerovertak 6 mot 4 spillere i hjemmelagets favør i og rundt Brann-boksen, til full bergensk forvirring.

Til slutt avgjør slike angrepsferdigheter også kampen om seriemesterskapet.

BANENS GIGANT:  Vegard Forren avgjorde kampen med et langskudd til 1 - 0. Dessuten var han trygg og kontant i eget forsvar. En toppkamp rett før oppgjørene mot England og Italia. FOTO: NTB scanpix/Marit Hommedal.
BANENS GIGANT: Vegard Forren avgjorde kampen med et langskudd til 1 - 0. Dessuten var han trygg og kontant i eget forsvar. En toppkamp rett før oppgjørene mot England og Italia. FOTO: NTB scanpix/Marit Hommedal. Vis mer

FOR Moldes landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland har en så fin fot at han greit kunne slå en helt presis 70-meters ball til den feilvendte spissen Daniel Chima Chukwu helt der framme mot venstrekanten.

Så skjedde resten fort:

•• Chukwu med støttepasning til venstrebacken Per-Egil Flo, Flo inn i banen til veteranen Daniel Berg Hestad, Hestad med en chip til Chukwu igjen, på entouch fra Chukwu inn foran straffefeltet til Hussain som så tredde igjennom Elyounoussi i feltet.

Om du nå synes forklaringen av flyten i dette ene, lille Molde-angrepet begynner å bli for innviklet, kan du trøste deg med at Bergens aller beste fotballspillere på dette tidspunktet fullstendig hadde mistet oversikten.

Det som altså startet med seks Brann-spillere i fin balanse mot de fire fremste Molde-spillerne, endte med tilnærmet forsvarskollaps. Da Elyounoussi slapp ballen tilbake til Etzaz Hussain igjen, var det bare en blokkering i siste liten som hindret 0 - 2 på selveste Brann Stadion.

DET er disse individuelle tekniske pasningsferdighetene, kombinert med en stadig voksende forståelse av hvor og når lagkameratene skal ha ballen, som gjør Molde så suverene.

Der klubben ofte blir trukket fram som kjøpelaget i norsk fotball - for anledningen stilte de uten en eneste lokal spiller i startoppstillingen - er det smartere av konkurrentene å konsentrere seg om den framgangen som de kommende seriemesterne definitivt ikke har kjøpt.

GULLFANSEN: : Snart er det ingen tvil om hvem som vinner seriegullet 2014.FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix.
GULLFANSEN: : Snart er det ingen tvil om hvem som vinner seriegullet 2014.FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix. Vis mer

For dette pasningsspillet er trent inn.

Og om det ikke skulle holde, gjør den kopiøse jobbingen resten.

SJEKKER du videoen videre etter dette flotte 25 sekunders-angrepet, går sekvensen rett videre i en gjenvinning høyt i banen. Molde har mange slike, og helst etter periodene der de har holdt lenge på ballen. Gode ballbesittende lag har gjerne det.

Og så løper de i tillegg litt mer enn motstanderne.

Som for eksempel slik som Mohamed Elyounoussi to minutter seinere da stadionuret bikket 90, og enkelte andre spisser kanskje hadde tenkt at arbeidskvelden hadde vært lang nok.

Da svarte årets Molde-signering med årets mest sugende returløp på tvers av hele banen, og sørget for at Brann heller ikke på den kontringen kom nær noe som helst hjemme på Brann Stadion.

For nå er ingen i norsk toppfotball i nærheten av Molde.

 ÅRETS TRENER?  Molde har kjøpt inn mange spillere, men mest av alt utviklet de som har kommet. Det er i ferd med å gjøre Tor Ole Skullerud til årets trener i norsk klubbfotball. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix.
ÅRETS TRENER? Molde har kjøpt inn mange spillere, men mest av alt utviklet de som har kommet. Det er i ferd med å gjøre Tor Ole Skullerud til årets trener i norsk klubbfotball. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix. Vis mer