Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En helt annen OL-historie

Forleden ble Antonio Pettigrew fratatt den gullmedaljen han vant i Sydney-lekene. Da hadde den amerikanske 400 meter løperen vært død i to år.

IKKE TIL Å BÆRE:: Skammen over å ha jukset gjorde at Antonio Pettigrew (til venstre) selv gikk til retten med dopingsyndene sine. To år seinere tok han sitt eget liv. FOTO: AP/Thomas Kienzle.
IKKE TIL Å BÆRE:: Skammen over å ha jukset gjorde at Antonio Pettigrew (til venstre) selv gikk til retten med dopingsyndene sine. To år seinere tok han sitt eget liv. FOTO: AP/Thomas Kienzle. Vis mer

NÅR VERDENS ELITEUTØVERE i kveld marsjerer inn til sommer-OL i London, får alle være med. Det som OL-arrangørene håpet skulle være en tydelig markering av en ny antidoping-linje i internasjonal idrett, er i stedet på grunn av juridiske forviklinger blitt en ekstra olympisk sjanse for hvem som helst som er tatt for doping.

Da passer det å minne om den amerikanske OL-vinneren Antonio Pettigrew. Han ga seg selv aldri sjansen til å dra til London.

FOR ET PAR DAGER siden fikk kanskje de aller mest idrettsinteresserte med seg at den internasjonale olympiske komite (IOC) offisielt fratok USA gullet på 4x400 meter stafett fra Sydney-OL 2 000. Det skjedde på grunn av Antonio.

Gjennom hele 1990-tallet var Pettigrew sentral i den totale amerikanske dominansen på den klassiske 400 meteren. Først som individuell verdensmester i 1991, så etter hvert så tett bak løpslegenden Michael Johnson som mulig. Rettryggete Johnson var en sensasjon i friidretten den gangen og tilhører fortsatt historiens aller fremste idrettsutøvere.

ANTONIO PETTIGREW er det derimot mange blant friidrettsfolket som helst vil glemme. Men en gang var det han som rettet ryggen og sa fra at flere av disse amerikanske seierne var basert på juks.

Det skjedde midt under den store dopavsløringen i amerikansk friidrett; den såkalte BALCO-saken oppkalt etter navnet på det laboratoriet som ble brukt til systematisk blodmanipulasjon blant flere av landets absolutt beste utøvere. Det var da i 2008 at Pettigrew bestemte seg for å vitne mot hovedtiltalte i saken; sin gamle klubbtrener Trevor Graham.

SELV HADDE ANTONIO alt å tape på å stå fram med gamle og glemte dopsynder. Karrieren var over, han var aldri blitt tatt og idrettssuksessen hadde gitt ham en posisjon som en kul og respektert lærer ved The University of North Carolina. Likevel måtte han fortelle:

_Jeg har en plikt og et ansvar for å snakke ut om dopingbruk. Jeg vil være et vitne om hvordan det vonde ved denne bruken langt overgår den sportslige suksessen, sa han om sitt eget valg  i retten, før han innrømmet å ha jukset sammenhengende siden 1997:

_Jeg er midt i det nå, og får bare ta konsekvensen, mente Antonio.

DENNE BÅNN ÆRLIGE innrømmelsen gjorde at universitetsledelsen ba ham fortsette, mens den eneste rene løperen fra dette amerikanske stafettlaget tilsynelatende ikke var like imponert:

_Jeg ble sviktet, forrådt og overgitt av en som jeg regnet som min venn, sa Michael Johnson i et intervju etter å ha levert inn stafettgullet på tross av sin egen uskyld.

Kanskje var det den følelsen som Antonio Pettigrew aldri ble kvitt. En augustkveld for to år siden kjørte han bare vekk fra familien sin, og ble funnet i baksetet i bilen samme natt av venner som var ute og lette. En tom pilleboks fortalte hva som hadde hendt.

DET ER DA det er lett å skjønne at en tapt gullmedalje fra 2000 egentlig bare er verdt en notis.

Selv i et OL blir aldri medaljeoversikten den store fortellingen. Den skrives i stedet om hvordan den enkelte vant eller tapte underveis, og da skal det heldigvis mer til for å lage en historie som betyr noe fra disse sommerlekene enn et tilfeldig juridisk frislepp av tidligere juksere.

Som for eksempel om Antonio Pettigrew.

PS. Bortsett fra Michael Johnson er alle løperne på det amerikanske stafettlaget fra Sydney-OL 2000 etter hvert tatt blitt for doping. IOC vedtok tidlig denne uka at Nigeria skulle overta gullmedaljene. Michael Johnson selv holder fortsatt verdensrekorden på 400 meter med 43.18 satt i 1999.

FIKK TILLIT : På grunn av sitt mot fikk Antonio Pettigrew ny tillit fra ledelse på North Carolina University etter vitnemålet i doprettssaken. Her er han sammen med sjefstrener Dennis Cradock noen måneder før selvmordet. FOTO: AP/ University of North Carolina.
FIKK TILLIT : På grunn av sitt mot fikk Antonio Pettigrew ny tillit fra ledelse på North Carolina University etter vitnemålet i doprettssaken. Her er han sammen med sjefstrener Dennis Cradock noen måneder før selvmordet. FOTO: AP/ University of North Carolina. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media