Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En helt fantastisk kveld

Fredrikstad knuste Vålerenga som nå har tapt 14 av de 15 siste poengene.

PERLE: Tarik Elyonoussis scoring var hentet fra aller øverste hylle. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
PERLE: Tarik Elyonoussis scoring var hentet fra aller øverste hylle. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

FREDRIKSTAD (Dagbladet): • Fredrikstad - Vålerenga 3-1

Hvis 16. mai er Tippeligaens store festdag, var det under Fredrikstad-Vålerenga det smalt i champagnekorker.

12.565 tilskuere - ny rekord på Fredrikstad stadion - skapte en atmosfære denne sesongen neppe har opplevd før. Det nyopprykkede hjemmelagets gode sesongstart og gullfavorittens tilsvarende svake sørget for å krydre hele oppgjøret med nerve.

Og publikum fikk det de ønsket seg: Sjanser, dueller, merkelige situasjoner, vakre mål - og spenning.

For Vålerengas del ble det nok en kveld der ballen sjelden spratt rett vei. For Fredrikstads del skulle den derimot sprette helt optimalt allerede etter ett minutt.

Det var Joachim Thomassen som da ga vertene ledelsen. Tarik Elyonoussi økte til 2-0 ikke lenge etter med et herlig skudd. Andre Muri reduserte, men Alexander Ruud Tveter punkterte kampen minutter før slutt.

- Spillerne vokser med oppgavene. De gleder seg. Det er en spilleglede som imponerer. De vet det er 12.500 tilskuere, men de gjør det til noe positivt. Vi har vært stabile nå i lang, lang tid - vi har vel bare tapt to-tre kamper siden januar, sier Tom Freddy Aune til Dagbladet etter kampen.

Aune understreker at stabilitet er det han mest av alt ønsker å se fra laget nå. Og at det til slutt ender med at Fredrikstad — som nå bare er en underlegen målforskjell unna å lede Tippeligaen - beholder plassen.

Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

- Vi skal holde beina på jorda. Vi sto her i fjor og snakket om helt andre ting, da var vi i 1. divisjon. Vi vet hvor tett det er på tabellen. Hadde vi tapt i dag, hadde mye sett annerledes ut, og neste kamp er borte mot Molde, sier Aune.

- Derfor var dette en veldig viktig seier for oss. Vårt mål for sesongen er det samme som før: Å ha minst to lag bak oss ved sesongslutt.

En venstrebacks drøm Åpningsmålet kom da Joachim Thomassen ladet skuddfoten fra nærmere 30 meters hold. Noe drømmetreff kan man knapt kalle det. Eller, for en venstreback er det kanskje drøm nok å få hjemmefansen til å eksplodere allerede etter 90 sekunder.

Det smarte skuddet endte i hvert fall i hjørnet bak Lars Hirschfeld, etter at ballen hadde forandret retning minst en gang på sin humpete ferd.

Vålerenga, som ikke har vunnet siden andre serierunde, og attpåtil blitt påført sesongens første cupbombe av Kjelsås sist uke, sto med andre ord overfor en real test.

Men ingen skal si at de la seg. Martin Andresens mannskap la trykk på Fredrikstad-forsvaret, og skapte en rekke sjanser. Totalt ble det seks av dem for de blå før pause.

Da Fredrikstad produserte sin andre mulighet, scoret de sitt andre.

- Det var små marginer, og vi scorer vel på de sjanene vi har. Andre omgang har vi kontroll til de scorer, men heldigvis fikk vi den tredje scoringen, sa Aune.

Tarik-perle Der det første målet kan tilskrives mer hell og lykke enn briljanse, var det skuddteknikk av topp klasse som ble utvist ved det andre.

Fredrikstad spilte raskt langs bakken langt inne på Vålerengas halvdel. Ballen ble spilt ut av 16-metersboksen, til Tarik Elyounoussi.

KUNNE JUBLE: Tom Freddy Aune hyllet det entusiastiske publikumet på Fredrikstad Stadion etter kampen. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
KUNNE JUBLE: Tom Freddy Aune hyllet det entusiastiske publikumet på Fredrikstad Stadion etter kampen. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Som da han scoret sitt første mål denne sesongen, mot Rosenborg, fikk den hjemvendte sønn et perfekt tilslag med høyrefoten. Ballen forsvant over Lars Hirschfelds venstre skulder til 2-0.

- Jeg så det på Tarik allerede før kampen. Touchen satt. Han sa det selv også, at dette ville bli bra, sier Aune til Dagbladet.

- Han pleier å våkne når det er store kamper, fullt på stadion og stor stemning. Han liker å sparke ballen i garderobeveggen før vi går ut, og du kunne se det på hele fyren at det var et eller annet på gang. Han har vært syk den siste uka med bihuleproblemer, men han løper likevel hele kampen.

Muri reduserte Etter Elyounoussis perle var kampen jevn, med sjanser begge veier. Men Vålerenga hadde flest, og da får man som regel belønning til slutt.

André Muris stuss etter 71 minutter spratt endelig som Martin Andresen ønsket — i nettet til 2-1.

Men noen virkelig sluttspurt klarte Vålerenga aldri å sette inn, til tross for Andresens rekke av offensive bytter.

I stedet var det innbytter Alexander Ruud Tveter som fikk æren av å score sitt tredje for sesongen.

14 av 15 tapt
Venstrebeinsskuddet var hardt og godt, men ikke verre enn at keeper Hirschfeld nok vil ergre seg de neste dagene. For hans fingerinngripen endte med at ballen spratt opp i lufta, og inn i nettet, som for å markere hvem som hadde flyten av de to lagene som møttes i Østfold i går.

Men Fredrikstad fortjente det:

De viste nok en gang hvorfor så mange av oss savnet dem da de befant seg på nest øverste nivå i fjor. Tom Freddy Aune har tilført vinnervilje, innsats og glød i laget. Midtbanen løper mil etter mil, og stopperne Jørgen Horn og Raio Piiroja fungerer meget bra sammen. Resten fikser gjerne Tarik Elyounoussi med sine kjappe bein - og sin herlige avslutningsteknikk.

- Helt fantastisk, og en fantastisk stemning. Det er små marginer. Det bølger fram og tilbake, men vi har bra kontroll i andreomgangen helt til de scorer, sier Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune til TV 2, og understreker at det viktigste for klubben nå er å stabilisere seg.

For Vålerenga fortsetter den tunge perioden. De har nå tapt 14 av de 15 siste tippeligapoengene de har spilt om.

De nedrykksplasserte lagene Viking og Sogndal er dermed henholdsvis ett og to poeng unna.

Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media