- En helt forferdelig dag

Svømme-Norge sørger over landets største gullhåp i London-OL.

GULLGROSSIST: Alexander Dale Oen var Norges største gullhåp i London-OL. Her fra sist desember, da han vant europamesterskapet i kortbanesvømming i polske Szczecin. Foto: MICHAEL SOHN / AP / NTB SCANPIX
GULLGROSSIST: Alexander Dale Oen var Norges største gullhåp i London-OL. Her fra sist desember, da han vant europamesterskapet i kortbanesvømming i polske Szczecin. Foto: MICHAEL SOHN / AP / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Svømme-Norge prøver nå å ta innover seg at landets største gullhåp i London-OL, Alexander Dale Oen (26), i natt norsk tid døde brått under treningssamling i Arizona.

- Det er en helt forferdelig dag. Tankene går først og fremst til familien, sier Bjørn Soleng, generalsekretær i Norges Svømmeforbund, til Dagbladet.

- Meningsløst Soleng er svært preget av dødsfallet.

- Det meste er meningsløst akkurat nå, sier han.

- Hva vil forbundet foreta seg nå?

- Først må vi få alle på treningssamlingen hjem, og så må vi prøve å gjøre ting så riktig som mulig. Vi jobber tett med Olympiatoppen om dette, sier generalsekretæren.

- Dette er en forferdelig tragedie. Det er grusomt for familien og hans nærmeste, sier Svømmeforbundets president Per Rune Eknes til Dagbladet.

Funnet på badet Oen ble funnet av lagkamerater i 19.50-tida i går, lokal tid. De tok seg inn på badet etter at han hadde vært svært lenge i dusjen, og fant 26-åringen liggende livløs. Han fikk raskt legehjelp og ble hastet til sykehus, men kontinuerlig hjerte- og lungeredning var resultatløs; svømmeren ble erklært død klokka 21.

SAMMENSVEISET MILJØ: Svømmeforbundets delegasjon feirer Oens gull på 100 meter under VM i Shanghai sist juli. F.v. svømmepresident Per Rune Eknes, generalsekretær Bjørn Soleng, Oen, utøver Ingvild Snildal, trener Sondre Solberg og fysioterapeut Christer Kjølholt. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN / NTB SCANPIX
SAMMENSVEISET MILJØ: Svømmeforbundets delegasjon feirer Oens gull på 100 meter under VM i Shanghai sist juli. F.v. svømmepresident Per Rune Eknes, generalsekretær Bjørn Soleng, Oen, utøver Ingvild Snildal, trener Sondre Solberg og fysioterapeut Christer Kjølholt. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi er alle i sjokk, dette er en utenfor-kroppen-opplevelse for hele laget her borte, sier landslagstrenger Petter Løvberg, som følger troppen under samlingen i Arizona, i en pressemelding fra Svømmeforbundet og Olympiatoppen.

- Våre tanker nå går først og fremst til familien, som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager framover, sier han.

Ifølge Olympiatoppens lege Ola Rønsen var det ingen forvarsler om dødsfallet; i pressemeldingen uttaler han at Oen i går var frisk og i god form. Han har hatt problemer med en nervebetennelse i skuldra i vinter og i vår, men under treningsoppholdet i USA opplevde han stor framgang.

Alexander Dale Oen regnes som Norges beste svømmer noensinne, og mange anså ham for å være verdens beste brystsvømmer.