MÅTTE FORKLARE SEG:  Javier Aguirre, landslagssjef for Japan, var trener for Real Zaragoza da laget slo Levante 2 - 1 i en avgjørende bunnkamp. Han er blitt navngitt som en av mellommennene for fiksing. Her etter avhøret i den spanske domstolen. FOTO:Reuters/Heino Kalis.
MÅTTE FORKLARE SEG: Javier Aguirre, landslagssjef for Japan, var trener for Real Zaragoza da laget slo Levante 2 - 1 i en avgjørende bunnkamp. Han er blitt navngitt som en av mellommennene for fiksing. Her etter avhøret i den spanske domstolen. FOTO:Reuters/Heino Kalis.Vis mer

En helt nødvendig bortekamp

Fotballen slåss i rettssaler over hele Europa. Men mest kjemper den med seg selv.

DEN første norske dommen for kampfiksing føyer seg inn i en serie internasjonale rettssaker. For sporten er disse oppgjørene for domstolene blitt en helt nødvendig bortekamp. Alternativet er å gi opp fotballen som konkurranseidrett, og det skjer bare ikke i verdens desidert viktigste idrett.

Dette er bakgrunnen for at de ulike nasjonale forbundene dytter inn store midler i kampkontroll for å skaffe seg en bedre plattform i oppgjøret med de internasjonale fikserne. Slik som for eksempel her i Norge der avsløringen sommeren 2012 ble etterfulgt av nye kontrolltiltak både i Fotballforbundet og Norsk Tipping.

For dette er en kamp om den alminnelige tilliten til sporten som fotballmiljøet ikke kan tillate seg å tape.

ENKELT sagt:

•• 1 - 0 må fortsatt være et resultat som viser den avgjørende forskjellen mellom de sportslige ferdighetene to lag. Ikke bare et resultat av kjøp og salg.

Sånn er imidlertid ikke alltid så lett i en idrett som er bredt kommersialisert, og der nettopp kjøp og salg av spillere på forhånd bestemmer mye av resultatet på banen. Nettopp den ekstremt store pengestrømmen i internasjonal fotball er en av de største utfordringene for de som jobber for å redde sportens omdømme. Det er så mye å tjene for så mange på å fikse et resultat i bare en eneste kamp.

DET var jo sånn det offisielt startet i fotballhistoriens første avslørte svindel i 1899 da Burnley sin målmann Jack Hilman med kallenavnet "Happy Jack" tilbød  motspillerne i Nottingham Forest to pund hver for å ta det litt rolig. Laget hans trengte en  seier i sesongens siste kamp for å unngå nedrykk fra datidas engelske 1.divisjon, og Jack trodde at Forest-gutta skjønte seg på sånt. For hadde de ikke overraskende tapt 0 - 8 for West Bromwish bare noen uker før?

Det hadde de, men ikke mer overraskende enn at tilbudet ble rapportert til britisk FA, og "Happy Jack" ble utestengt ett år for kampfiksing.

SLIK kom synden inn i den betalte fotballleken, og der vil den alltid til en viss grad være. Spørsmålet er bare i hvilken grad. Som isolerte tilfeller som i denne tilsynelatende noe amatørmessige norske kameratgjengen, eller som en global milliardsvindel med klamme hender i fiksete kamper på alle kontinenter som sak for sak klemmer lufta ut av fotballen.

Det internasjonale bildet er alvorlig nok, og er årsaken til at samfunnet generelt bruker vanlig straffelovgivning for å bekjempe svindelen. Samtidig med våre dommer, er for eksempel det spanske rettsvesenet i gang med en sak som involverer noen av sportens fremste profiler.

Bare for et par dager siden var Atletico Madrid-kapteinen Gabi i retten igjen for å avgi ny forklaring. Sammen med 40 andre spillere, trenere og ledere er han navngitt i etterspillet fra Real Zaragoza mot Levante 21.mai 2011 der Real etter anklagen kjøpte seg til en 2 - 1 seier for å unngå nedrykk fra La Liga:

- Jeg gjorde bare det klubben spurte meg om, har den daværende Real Zaragoza-spilleren Gabi tidligere forklart.

DET klubben visstnok spurte spillerne om, var å fungere som mellomledd for en utbetaling på ca. 7 millioner kroner til Levantes gutter. Transaksjonen skjedde ved at klubbledelsen overførte et pengebeløp til hver Real-spiller som spillerne selv tok ut i kontanter dagen etter. Så ble kontantene samlet inn og levert den enkelte Levante-spilleren.

Ender rettssaken med domfellelse er den spanske strafferammen opp til fire år. En lignende sak har allerede sendt Osasuna- direktør Txuma Peralta i fengsel, mens ledere og spillere i Real Betis, Rayo Vallecano og Espanyol er inne til nye avhør. Til sammen utgjør det aktører  fra store deler av spansk toppfotball.

HER hjemme er de impliserte foreløpig isolert til et gjengmiljø uten forbindelse med ledelsen i den enkelte klubb. Det er i beste fall et tegn på at svindelen ennå ikke har fått utvikle seg.

Det er nettopp dette den hjemlige fotballens pågående oppgjør med seg selv vil dreie seg om i tiår framover. Klarer selve miljøet å si et klart nei, klarer også sporten seg.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.