En helt ok yrkesskade

Gamle syklister har slitt med langt verre ting etter lang tids jobbing enn Thor Hushovd.

 UTE AV FORM:  Enda en sykdomsperiode ødela vårens klassikere for Thor Hushovd som her tester løypa i Tour des Flandres sammen med lagkompis Greg Van Avermaet. Først nå under NM har han prestert to gode konkurranser på rad. FOTO: AFP/Dirk Waem.
UTE AV FORM: Enda en sykdomsperiode ødela vårens klassikere for Thor Hushovd som her tester løypa i Tour des Flandres sammen med lagkompis Greg Van Avermaet. Først nå under NM har han prestert to gode konkurranser på rad. FOTO: AFP/Dirk Waem.Vis mer


DET er lett å ha medfølelse med Thor Hushovd når han enda en sesong famler etter formen. Med virus i kroppen var han sjanseløs til å starte i Tour de France og OL i fjor. Nå vet han ikke helt om kroppen holder til en ny Tour, og gir beskjed om hva det blir til under avslutningen av denne NM-helgen.

Usikkerheten skyldes ettervirkningene av virussykdommen. Samtidig er den ustabile formen noe som hører med en lang karriere i en teknisk utholdenhetssport. I så måte kommer den nå 35 år gamle verdensmesteren selv etter hvert til å se at han egentlig i sesong etter sesong har trent fram form og resultater på et imponerende stabilt nivå.

I en slik sammenheng er årets trøbbel en forholdsvis grei yrkesskade.

FOR i det store sykkelfeltet har situasjonen vært ganske annerledes. Bare for et par dager siden kom den nederlandske spørreundersøkelsen der opp mot 90% av landets toppsyklister fra 1990-tallet innrømmet bruk av dop.

Senskadene fra dette mørke tiåret vet sykkelmiljøet ennå for lite om. Sannsynligvis har ingen generasjon av ekstremt godt trente idrettsutøvere med unntak av DDRs statlige sportsfabrikker på 1970 -og 80-tallet brukt så mange ulike medikamenter som denne gruppen.

Det eneste som er sikkert er at misbruket har fortsatt. Neppe i like stort omfang, men med sjanser for de samme helsefarene for hver enkelt syklist.

Det er dette Thor Hushovd slipper å dra med seg.

DE adskillig mindre problemene hans er en direkte følge av fjorårets virkussykdom. Da BMC-legen Max Testa i fjor høst ved hjelp av Salt Lake City Health and Fitness Institute fant et virus likt det som forbindes med kyssesyke, var Thors lettelse stor. Endelig fikk han påvist medisinsk hvorfor kroppen ikke hadde fungert:

- Med dette viruset kunne Thor aldri presse seg maksimalt, forklarte doktor Testa til Cycling News dengang.

Men formutvikling i en slik sport lar seg ikke alltid forklare.

FOR selv om viruset er under kontroll, har resultatene variert sterkt både på trening og i ritt. Etter at Thor fikk trent seg normalt opp etter sykdomsavbrekket, fikk han trøbbel med varmen under ritt i Argentina rett etter nyttår.

Bare en måned etter var han tilbake i helt fin form og vant sesongens første seier under den 15 mil lange åpningsetappen i Tour du Haut Var. Da så det ut som om nordmannen kunne bli den forsterkningen til vårens klassikere som BMC-laget hadde håpet på da de kjøpte ham halvannet år tidligere

I stedet ble Hushovd syk, og har foreløpig ikke funnet tilbake til en stabil form før under denne NM-uka i Grimstad. Der syklet hans en god lagtempo på tirsdag, og var bare 27 sekunder etter en sterk Edvald Boasson Hagen på 30 km tempo i går kveld.

DET spesielle er at Thor underveis i denne tunge perioden har hatt et par glimrende treningsresultater. Seinest før problemene tårnet seg opp under den siste Tour-testen i Criterium du Dauphine, leverte han glitrende resultater på intervaller med laget sitt.

Slik er det fysiske potensialet tilsynelatende fortsatt på plass. Utfordringen er å få nivået stabilisert på linje med den rekken av resultater som har gjort Thor til historiens største norske syklist.

Akkurat det er ingen sensasjon. I en så konkurransetett sport som sykling vil de fleste rytterne over tid oppleve perioder med skuffende resultater som ikke helt lar seg forklare. I hvert fall så lenge du ikke bruker kunstige løsninger for å fikse på resultatlistene.

Det har Thor Hushovd aldri gjort. Da er det bare å ta med seg de skavankene som livet som proffrytter ellers gir.