En helvetes Tour

Sirkus Tour de France fascinerer over hele kloden. Verdens fjerde største idrettsbegivenhet er en fest for folket og et umenneskelig blodslit for dem som skal tråkke seg gjennom 3462 kilometer. - Et sant lite helvete i Europas vakreste natur, sier sykkelgale Ole Paus.

Ole Paus er kanskje ikke den du forventer å se i spurtfeltet i Tour de France. Men den uhyre sykkelinteresserte artisten har faktisk vunnet en etappe, på sitt vis. Da han ble med Dag Erik Pedersen til Frankrike i fjor for å lage en episode til Pedersens serie «Mitt Mekka», havnet til to nordmennene midt i spurten i sveitsiske Lausanne. De hadde forvillet seg ut i løypa. Med bil.

- Vi så en masse politi som pekte og gestikulerte, forteller Paus.

- Faen Ole, jeg tror vi er med i spurten, sa Dag Erik Pedersen. Han så lederbilen foran og syklistene i speilet. Pedersen tråkket gassen i bånn.

- De syklet fort, så vi måtte kjøre som gale. Heldigvis var Dag Erik vant til høye hastigheter i trange gater og svinger, sier Ole Paus. Han holdt seg fast så godt han kunne. I nesten 80 kilometer i timen raste de først over mål.

- Vi vant, men fikk ingen trøye, flirer Paus.

Årets Tour de France

 • 88. Tour de France i historien
 • Start: 7. juli Dunkerque
 • Mål: 29. juli Paris
 • Total distanse: 3462 km
 • 20 lag, 180 ryttere
 • 20 etapper
 • 10 flate etapper
 • Sju klatreetapper
 • To individuelle tempoetapper
 • Én lagtempoetappe
 • To hviledager
 • Vinner får 2,5 millioner franc i premie
 • Her kan du se Tour de France på fjernsyn: Eurosport,Dansk Radio 1,Dansk TV2.

  Trøyene

 • Gul trøye: Sammenlagt leder
 • Grønn trøye: Beste spurter
 • Hvit trøye med røde prikker: Beste klatrer

- Ukjent for nordmenn

Helt siden barndommen har Ole Paus vært betatt av sirkuset Tour de France. Og han er ikke alene.

Atle Kvålsvoll har deltatt seks ganger, og mener nordmenn er lite klar over hvor stort rittet egentlig er nedover i Europa.

- Hele Frankrike står stille i tre uker. Alt dreier seg om Touren. Langs løypa er det enorme folkemasser. Publikum har det sosialt, og for syklistene er det inspirerende med folkelivet langs løypa, sier Atle Kvålsvoll.

Alle som har vært til stede, vet at han har rett. Under klatreetappene i Alpene er halvannen million mennesker til stede i løypa hver eneste konkurransedag.

- Minst fem generasjoner er samlet, bekrefter Ole Paus.

- De sitter rolig og spiser. Alle er sjenerøse og byr på mat og vin. Plutselig ser du en rar bevegelse mot løypa. Så går det et halvt minutt - og løperne er forbi. Deretter pakker publikum sammen, og alle synes det har vært en vidunderlig og meningsfull dag. Altså, det er titusener på titusener - helt tykt av folk oppover trange fjellpassasjer. Dette er Holmenkolldagen ganger én million, mener Ole Paus. Eller som han beskrev det til tv-kameraet:

- Et sant lite helvete i Europas vakreste natur.

- Syke strabaser

Tour de France er en blanding av folkeglede og det Ole Paus kaller næringslivets grådighet. Det er store penger i omløp, og sponsormidlene sitter løst. Blant annet stiller Fiat 800 biler til disposisjon for arrangøren under Touren.

- Og midt i skjæringspunktet mellom grådigheten og folkelivet sitter syklistene. Det er helt sykt hva de gjennomgår. De er langt forbi det stadiet der man utvikler hemorroider. Jeg tipper de bruker hemorroidene som kulelager, sier Paus.

- Deltakerne sykler 3500 kilometer og har noen jævlige etapper. Mens Bjørn Dæhlie hadde et par uker å komme seg på, må syklistene opp på setet dagen etter. De er på grensa til heteslag oppover fjellene, som får Trollstigen til å virke som Danmark. Nedover fjellet fryser de så mye at det er et problem å bremse. Dette er fullstendig galskap, mener Ole Paus.

At galskapen kan gi seg utslag i doping, ser Paus på som naturlig.

- Dopingen er usunn og dødelig, men rittet er underholdning sprunget ut av en usunn verden. Når vi ser hva de går igjennom, skjønner man at de må proppe i seg ting. Påhengsmotoren må ha mat, konkluderer han.

2xTOUR-MESTER: Lance Armstrong i Tour de France-ledertrøya, på strekninga mellom Saint-Gaudens og Piau-Engalyi Pyreneene. BIldet er fra 1999.