Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En historie om bittert fiendskap, offentlig oppvask og kraftig sinne

I kveld møtes Koeman og Van Gaal.

BITRE FIENDER: En gang i tida var de nære venner og jobbet tett, men så forandret alt seg. I kveld møtes Ronald Koeman (t.v.) og Louis van Gaal som sjef for hvert sitt Premier League-lag. Begge foto: NTB Scanpix
BITRE FIENDER: En gang i tida var de nære venner og jobbet tett, men så forandret alt seg. I kveld møtes Ronald Koeman (t.v.) og Louis van Gaal som sjef for hvert sitt Premier League-lag. Begge foto: NTB Scanpix Vis mer

• Fotballstudio: Premier League kl. 21

(Dagbladet): Oppgjøret mellom Southampton og Manchester United på St. Mary's stadium i kveld er først og fremst et toppoppgjør i Premier League, men det er like mye et oppgjør mellom to bitre fiender.

Forholdet mellom Saints-sjef Ronald Koeman og United-sjef Van Gaal er en historie om veien fra samarbeid og vennskap, til et bittert oppgjør som ødela alt.

- Helt ulike Som fundament for striden mellom de to nederlandske topptrenerne ligger fundamentalt forskjellige filosofer og egenskaper.

- Jeg fikk nok av ham for lenge siden, har Koeman sagt om Van Gaal, ifølge Telegraph.

- Jeg vil aldri spise middag med Ronald Koeman igjen, har Van Gaal sagt, ifølge samme avis.

Eller som den nederlandske fotballskribenten Sjoerd Mossou oppsummerer:

- Personlighetene deres er helt ulike.

- Disiplinert - Koeman er motsatt av Van Gaal, sier tidligere storscorer Jimmy Floyd Hasselbaink, som jobbet med begge managerene i sin tid i nederlandsk toppfotball.

- Van Gaal er en type som liker totalfotballen, men han er veldig disiplinert som person. Han liker at spillerne er veldig disiplinert på hans måte. Koeman er mer avslappet med spillerne sine. Han er en god man-manager, og liker godt å jobbe med individuelle spillere, fortsetter Hasselbaink.

Forholdet mellom de to nederlandske sjefene startet imidlertid bra, da Van Gaal fikk jobben som Barcelona-manager i 1998. Koeman, som akkurat hadde gitt seg som spiller, ble utpekt som assistenttrener.

De to hadde et godt forhold og møttes også sosialt. Konene deres ble gode venner.

Klare roller De hadde imidlertid en krystallklar fordeling: Van Gaal var nummer én. Koeman var nummer to. Problemene startet da Koeman bestemte seg for at han ville bli nummer én.

Det var riktignok ikke før i 2004, da Koeman og Van Gaal jobbet som henholdsvis manager og teknisk direktør i Ajax, at problemene startet ordentlig.

Zlatan Ibrahimovic skriver i sin selvbiografi at de reelle samarbeidsproblemene oppsto da Van Gaal insisterte på at Zlatan bare skulle brukes i Champions League, siden Ajax cruiset mot seriegull i Eredivisie.

Det var Koeman i beste fall uenig i.

- Han klikka. Han var rett og slett fly forbanna på Van Gaal, sier Zlatan til Sun on Sunday, ifølge Daily Mail.

Presset ut Van Gaal Den nederlandske fotballeksperten Mossou utdyper:

- Koeman var best likt blant folket i den perioden. Han var den unge treneren. Van Gaal var mannen som ikke hadde klart å ta Nederland til VM. Van Gaal ville ha maks innflytelse over laget, og det likte ikke Koeman. Som vi sier i Nederland: De svømte i hverandres farvann, sier han.

I løpet av tida i Ajax vokste problemene stadig, og hanekampen ble mer og mer tilspisset. Koeman mente at Van Gaal blandet seg for mye inn i hans styring av laget.

Det dårlige forholdet mellom de to ble etterhvert kjent offentlig, og det brukte Koeman til sin fordel. Han visste at han var en mer populær figur enn Van Gaal, og han visste at han hadde oddsen på sin side da han stilte et ultimatum:

- Enten må Ajax kvitte seg med Van Gaal eller så sier jeg opp.

Enden på visa ble at Koeman vant, og at Van Gaal ble presset ut av klubben.

- Privatsak Et tiår seinere er fortsatt ikke de to nederlandske Premier League-sjefene akkurat bestevenner, men alt tyder på at de kommer til å ta hverandre i handa og utveksle noen høflige fraser på St. Mary's stadium i kveld.

På Manchester Uniteds pressekonferanse før kveldens oppgjør, hadde riktignok ikke Van Gaal spesielt lyst til å snakke om Koeman.

- Jeg trenger ikke å beskrive forholdet mitt til motstanderens trener. Det synes jeg er en privatsak. Vi skal spille mot Southampton, og vi må snakke om Southampton, ikke treneren, sa han, ifølge The Guardian.

Da United-bossen ble konfrontert med at Southamptons resultater så langt er mer imponerende enn Uniteds, var svaret:

- Jeg har lest det i meda. Men vet man hvor mange spillere vi har mistet? Det har jeg aldri lest noe om. Vi har mistet flere spillere, men Ronald Koeman er en veldig god trener, og jeg vet hva han er i stand til.

Da Telegraph spør fotballskribenten Mossou om det fortsatt er uvennskap mellom Koeman og Van Gaal under overflaten, svarer han:

- Det kan være. Det ville ikke overrasket meg.

• Southampton - Manchester United sendes på TV 2 Sport Premium i kveld, med avspark 21.00.

EN GANG I TIDA...: I 1998 var Ronald Koeman Louis van Gaals assistent i Barcelona. Foto: AP photo / LEO VOGELZANG / NTB Scanpix
EN GANG I TIDA...: I 1998 var Ronald Koeman Louis van Gaals assistent i Barcelona. Foto: AP photo / LEO VOGELZANG / NTB Scanpix Vis mer