Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En historie om konger

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Jeg kan ikke dy meg og spør en glad kong Harald på vei ut av stadion om en kommentar til historiens første norske OL-gull i skiskyting: - Det er en fantastisk morsom øvelse og når det blir gullmedalje, er det jo enda morsommere. Jeg ser Gunn Margit Andreassen og Ann-Elen Skjelbreid hoppe over sperringer for å gi gullklemmen til sine samboere, Frode Andresen og Egil Gjelland. Jeg er vitne til den største dagen i norsk skiskytter-historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRODE ANDRESEN var mer i skuddet enn Ole Einar i går. Hans OL har vært «stang ut», som han sier, og etter tre stygge bom på siste skyting i jaktstarten, var alle spente på om nervene ville holde i et stafettdrama. Han fortalte meg at han nesten ikke hadde sovet og at han først våknet etter to bom på første skyting. Men i stafett er det tre ekstraskudd, og Frode klarte seg uten strafferunder. Dette ble Frodes revansj. Han skiller seg ut som den mest alvorstunge på landslaget, et alvor som også skyldes at resultatene ikke har stått i stil med ambisjonene siden det omstridte VM-gullet i Holmenkollen for to år siden. Men i går var Frode bare glad. Dette gullet reddet OL-sesongen.

LANDSLAGSSJEF Erlend Slokvik er realist og har jobbet som lærer. Han har innført noe helt nytt i skiskytterlandslaget de to åra han har vært sjef: Delegering av ansvar. Foran stafetten i går hadde han for eksempel sagt til gutta at de kan ta et historisk gull. Gutta selv ville helst ikke snakke om det. Så fikk de beskjed om å holde egne møter for å snakke om sine roller i laget, utveksle erfaringer fra tidligere stafetter og bli enige om taktikken. Til slutt, tirsdag kveld, hadde først Slokvik et møte med gutta, deretter møtte de skytetrenerne. Slokvik har tatt med seg erfaringene sine fra landslaget i orientering der stikkordene er at større selvstendighet og delaktighet øker ansvarsfølelsen og tryggheten i laget.

DA JUBELSCENENE utspiller seg, kommer Kjell Kristian Rike tuslende som han pleier å gjøre etter sending. Utladet, med en filtersigarett. Han har ventet på dette gullet i 34 år. Siden stafetten i skiskyting ble innført i Grenoble-OL i 1968, har Sovjet seks OL-gull. Etter perestrojkaen overtok Tyskland tronen med tre stafettgull. Var Kjell-Kristian rørt under sending? Jo, det må han innrømme. IBU-president Anders Besseberg har nettopp takket hele stadion på vegne av skiskytterne. Nå legger han innpå ei stor klype snus og sammen med hovedsponsor Jacob Lund i DnB og Kjell-Kristian blir de fort enige om at dette er den største bragden i norsk skiskyting.

I DEN NORSKE OL-LEIREN fortoner tilsværelsen seg i disse dager som en sammenhengende gullfest. Tirsdag kveld var kong Harald på middag med flere av de norske idrettstoppene. Følgende historie forteller noe om humøret: Idrettspresident Kjell O. Kran skal fortelle kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland hvor imponert han er over Ole Einar Bjørndalen som i går ble første nordmann som har tatt fire gull i samme OL. - Ole Einar er jo helt konge, han, sier Kran. - Han rg, bemerker kong Harald der han sitter rett overfor dem.

Hele Norges coronakart