En historisk tabbe

Mens vi er i ferd med å forstå at juks også hører norsk idrett til, svikter lederne som skulle beskyttet oss.

KLAR MELDING FRA NORGE:  Å sende Erik Tysse til London-OL sender beskjed om en ny norsk dopingpraksis. Her stiller reporteren fra Norges Telegrambyrå seg først i køen av gratulanter. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen.
KLAR MELDING FRA NORGE: Å sende Erik Tysse til London-OL sender beskjed om en ny norsk dopingpraksis. Her stiller reporteren fra Norges Telegrambyrå seg først i køen av gratulanter. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN GANG var norsk idrett først i verden med å innføre effektive regler for å stoppe den økende dopingbruken. Allerede i 1987 bestemte Norges Olympiske Komite at det å bli dømt for doping automatisk betydde å bli utestengt fra OL.

Da var forståelsen kommet om hvilken fare som var forbundet med doping, og hvor omfattende dette ondet hadde bredt seg innen internasjonal idrett. Der diskoskasteren Knut Hjeltnes på studieopphold i USA ti år tidligere uten særlig skam kunne innrømme bruk av anabole steorider, bli utestengt og så fritt få konkurrere for Norge igjen, ble denne muligheten heretter lukket.  Bare ved helt spesielle tilfeller kunne en anke gi den dømte utøveren en ekstra sjanse.

Ingen norsk utøver ba om noen ekstra sjanse fram til denne regelen ble fjernet i 2003. Det var ikke nødvendig. Tanken på å sende en dopingdømt til OL var helt fjern for oss som idrettsnasjon.

Når kappgjengeren Erik Tysse nå drar til London med full støtte både fra Friidrettsforbundet, Olympiatoppen og Norges Idrettsforbund, er det derfor knapt til å tro.

RENT JURIDISK er det imidlertid til å forklares. Ihvertfall for de som henger med i spissfindige internasjonal regelutvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer