REDNINGSMANNGEN:  Usain Bolt vant VM-gull og ga friidretten en ny sjanse. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson.
REDNINGSMANNGEN: Usain Bolt vant VM-gull og ga friidretten en ny sjanse. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson.Vis mer

En hundredel fra total fiasko

Friidretten hadde knapt taklet noen annen sprintmester enn Usain Bolt.

MED et dramatisk, malende Korsets Tegn før start og en hundredels sekund i mål, slo Usain Bolt tilbake mot mørkets krefter på friidrettens kongedistanse. Det var et stort øyeblikk for sportens største utøver, og ga ikke fullt så imponerende friidrettssjefer verden over et håp om å redde butikken i lang tid framover.

Verdens raskeste mann er ikke lenger en svindler. Med Bolt sitt noe overraskende VM-gull har denne skakkjørte sporten fått en ekstra sjanse den muligens ikke fortjener.

Så er utfordringen for lederne å bruke den.

FORELØPIG har det bare vært snakk om misbruk. Ikke først og fremst de gjentatte dopingsyndene til 100 meter-utfordreren Justin Gatlin, men hvordan friidretten selv forholdt seg til en straffet stjerne.

For da Gatlin fikk komme tilbake til start etter sin andre utestengelse og stadig løp fortere og fortere, var det slutt på bløffen om at ingen kjemper hardere mot doping enn internasjonal friidrett.

Friidrettslederne kjempet ikke i det hele tatt. De nominerte den samme svindleren til Årets utøver 2014, og bedyret at resultater og regler ikke ga dem noe annet valg.

Men det hjelper lite å vaske hendene når du har glemt å tørke deg bak.

FOR ved å unngå det vonde oppgjøret med sportens mange tidligere misbrukere, fortalte ledelsen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at dette med dop og juks og sånn egentlig ikke var så farlig:

•• Svindel lønte seg.

Friidrett var blitt sporten der det var mulig for alle og enhver å ta med seg de fysiske fordelene av et dopbasert treningsregime i enda et forsøk på å bli best. Det er ikke det samme som å gi dømte en ny sjanse etter sonet straff; det er å gi de som jukser en fordel.

I ET sprintfelt spekket med aldrende dopere har Justin Gatlin utnyttet den fordelen. Underveis mot VM har enkelte av Diamond League-konkurransene framstått som svindlernes egen lekestue. I Lausanne midt i juli var for eksempel de fire første tidligere dømte:

•• Nummer 1: Justin Gatlin var forlengst tilbake etter fire års dom for sin andre utestengelse.
•• Nummer 2:Asafa Powell var på plass etter halvannet års straff for et forbudt kosttilskudd.
•• Nummer 3: Tyson Gay hadde sluppet med ett år for bruk av anabole steroider fordi han samarbeidet med det amerikanske antidopingbyrået (USADA)
•• Nummer 4: Michael Rodgers fikk ni måneder for å spisse formen med det tvilsomme kosttilskuddet Jack3d som ellers er populært blant kroppsbyggere.

Alle disse fire var på plass i VM-finalen i dag. Med en fortsatt skadet Bolt, kunne dette ha blitt resultatlista også i Beijing. Det hadde rasert det som eventuelt er igjen av tillit til friidretten.

I STEDET ble det Usain Bolt, og enda en drøm om at det å løpe fortest er en gave og ikke et ran.

Med seg på pallen fikk Bolt to unggutter på delt bronseplass som begge kommer med den samme fortellingen om at det fortsatt går an å tro på en sprinter. Canadiske Andre de Grasse er naturtalentet fra den sosiale skyggesida som ble oppdaget ganske tilfeldig og skolert på skikkelig vis, mens amerikanske Trayvon Bromell er skolegutten som har slått alle aldersrekorder.

I fjor ble han den første 18-åringen som kom under 10 blant, og fulgte opp med 9.84 i år. Det er en naturlig fart de fire svindlerne i VM-feltet ikke var i nærheten av på den alderen. Justin Gatlin kom for eksempel ikke opp på dette nivået før han var passert tretti år, og hadde et tungt misbruk bak seg.

Da går det kanskje an for friidretten å ta den ekstra sjansen denne gangen.