Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ragnhild Mowinckel røk korsbåndet igjen

- En jævlig kjip beskjed å få

Alpinisten må operere på nytt i desember. Nå venter ni til tolv nye måneder på sidelinjen for den doble sølvvinneren fra Pyeongchang-OL.

BRØT SAMMEN: Ragnhild Mowinckel tok til tårene da hun fortalte om skaden. Video: NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL(Dagbladet): Ragnhild Mowinckel har igjen pådratt seg ei avrivning i korsbåndet i høyre kne.

Landslagslege Marc Strauss opplyste i ei pressemelding at Mowinckel vil operere kneet i starten av desember.

Selv tok hun den sjokkerende nyheten tungt, men hadde fått noen dager på å summe seg.

- Det er en jævlig kjip beskjed å få. At dette skjedde er uvirkelig for meg. Jeg fikk vite det torsdag, og fikk bekreftet nyheten fredag etter en test. Derfor er jeg veldig glad at dette kommer ut nå og ikke da, sier en tårevåt Ragnhild Mowinckel til Dagbladet.

I forkant av møtet med Dagbladet, hadde hun holdt en pressekonferanse i Skiforbundets lokaler på landslagsarenaen i Oslo.

Du kan se videoen fra pressekonferansen øverst i saken.

- Vet hva jeg går til

Skaden gjelder det samme kneet som ble rammet da hun falt under utfortrening i Andorra i mars tidligere i år.

- Det er en vanvittig kjip situasjon å være i, og noe jeg ikke trodde jeg kom til å komme i med det første. Samtidig vet vi at risikoen alltid er der. Jeg har valgt en sport som har høy risiko. Men jeg vet i alle fall hva jeg går til nå, sier Mowinckel om operasjonen og opptreningsperioden som nå venter.

Saken fortsetter under bildet.

UTROLIG TUNGT: Det er måten Ragnhild Mowinckel beskriver tilbakeslaget. Foto: NTB/Scanpix
UTROLIG TUNGT: Det er måten Ragnhild Mowinckel beskriver tilbakeslaget. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Et sjokk

For det var virkelig et sjokk for Molde-jenta. Hun trente på Bjorli da hendelsen som sannsynligvis utløste skaden oppstod. Det er nemlig litt usikkerhet i hva som faktisk skjedde, for Mowinckel selv kjente ikke de samme smertene hun gjorde da hun tok korsbåndet i vår.

- Det var ikke i nærheten en gang. Man baserer mye på erfaring, og dette var ikke det samme. Jeg har opplevd mye ubehag med å komme tilbake på ski, uten at det nødvendigvis har vært smerte. Dette var bare et nytt ubehag. Det var bare en trøkk, sier Norges store alpinthåp på kvinnesiden.

- Dette kunne skjedd når som helst, men ut i fra størrelsen på de smellene jeg hadde fått de siste dagene, har vi én konkret hendelse hvor vi tror det har skjedd. Det gir mest mening, fortsetter hun.

Mowinckel hadde før det respondert bra på opptreningen og hadde et stort fokus på å unngå overbelastning fra skaden hun hadde.

Derfor trodde hun også at det var en spøk da legen informerte henne om hva som faktisk hadde skjedd på trening.

- Jeg var i den åttende måneden av opptreninga. Det som er sagt rundt denne type skader tar ni til tolv måneder. Jeg nærmet meg, med andre ord. Jeg hadde begynt å kjøre ordentlige buer og skikkelig på ski. Vi økte vanskelighetsgraden litt, men ikke drastisk. Dette for å være konservativ og ikke gape over for mye, sier Mowinckel.

Leter etter svar

Hun synes det er spesielt vanskelig å takle tilbakeslaget siden hun ikke finner noen logisk forklaring på at skaden ble slått opp igjen.

- Man hadde ingen idé om at dette ville komme. Det var ingenting som tilsa at dette ville eller skulle skje. Hadde jeg følt mer på at jeg gjorde noe dumt eller pressa på for mye hadde vi i det minste hatt en forklaring. I en sånn situasjon blir man veldig søkende etter svar. Frustrasjonen blir bare større når man ikke finner noe, sier hun fortvilt.

Mowinckel fortsetter å presisere at hun har vært svært forsiktig i opptrningsfasen, selv om hun er en utålmodig type.

- Jeg vet at jeg er utrolig utålmodig. Men der er min styrke at jeg vet det er en svakhet, så jeg går ikke på noen smeller der. Jeg føler ikke at jeg har presset situasjonen på noen måte. Derfor gjør det at jeg ser på det som skjedde som ren og skjær uflaks, fastslår alpinisten som representerer bydelsklubben Rival i Molde.

- Det var ikke idioti som utløste dette, fortsetter hun.

- Mange tenker nok kanskje at det er det, men både jeg og det medisinske støtteapparatet rundt meg har gått igjennom det, og ser ingen grunn til at dette har gått for fort.

Mowinckel så ikke fysisk preget ut av skaden tirsdag, og gikk for egen maskin. Det er både godt og frustrerende, forteller hun.

- Jeg har en muskulatur som har bygd seg opp siden den forrige skaden, så det går greit å gå rundt. Jeg har ikke smerte som tilsier at jeg er skada, så sånn sett er jeg heldig. Det er både greit og kjipt. Sånn er situasjonen bare, sier hun åpenhjertig.

Mister fortsatt «bare» en sesong

Mowinckel var i utgangspunktet allerede ute denne sesongen etter skaden hun pådro seg forrige sesong. Det gjør at denne skaden sannsynligvis ikke ødelegger mer utover det. Målet nå er å være tilbake for fullt til VM-året i 2021.

- Sånn sett er jeg heldig. Jeg mister «bare» en sesong, i alle fall enn så lenge. Så får vi se. Det første målet er å gå igjennom en vellykket operasjon, så starte derfra. Med tanke på når det skjedde på året har jeg mer tid på meg til neste år, sier hun.

Mowinckel innrømmer at det blir tøft å skulle trene seg opp enda en gang.

Samtidig understreker hun flere ganger at hun på langt nær har tenkt å gi seg med alpint.

- Første gangen var det kanskje en fordel at jeg ikke visste hva jeg skulle inn. Det er litt tøffere å skulle gå inn i dette denne gangen. Samtidig vet jeg at jeg kanskje kommer til å være mer tålmodig. Første gangen vet man ikke, og man søker hele veien etter forbedringer. Nå vet jeg at den perioden hvor det ikke skjer noe er større og lengre.

- Av erfaring og læring er man litt klokere, sier Ragnhild Mowinckel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media