- En juridisk gråsone

Helse- og omsorgsminister Bent Høie kommer med en klar anbefaling til det norske fotballandslaget, som fortsatt vurderer å spille søndagens bortekamp mot Romania.

SIER NEI: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIER NEI: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har den siste dagen vært stor usikkerhet hva som skjer med søndagens landskamp mellom Norge og Romania.

Bakgrunnen er at Omar Elabdellaoui (28) fredag ble satt i karantene etter en positiv coronatest.

Fotballlandslaget dro til Gardermoen lørdag formiddag, men ble stoppet og dro tilbake til spillerhotellet. Der ventet de på en endelig beskjed.

MÅ BLI: Der norske landslaget bor på Thon Hotel Storo. Lørdag kveld var det lite som tydet på reisevirksomhet. Foto: Tore Ulrik Bratland
MÅ BLI: Der norske landslaget bor på Thon Hotel Storo. Lørdag kveld var det lite som tydet på reisevirksomhet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Sier nei

Nå sier helseminister Bent Høie nei til at landslaget får dra. Det var NRK som først omtalte saken.

- Kommer fotballforbundet til å være i Romania i morgen?

- Det er det toppfotballen selv som avgjør. Det vi har sagt er at den kampen i Romania og Østerrike ville være ulovlige i Norge, og reiseopplegget er en juridisk gråsone, sier Høie til Dagbladet.

Reiseopplegget Høie referer til er et brev NFF sendte lørdag formiddag, hvor de kom med en revidert reiseplan.

- Svaret på brevet har jeg formidlet muntlig til både idrettspresidenten og fotballpresidenten. Dersom de reiser tar de ikke inn over seg et av de viktigste midlene vi har i kampen mot pandemien, nemlig at nærkontakter til smittede må være i karantene. Dersom de reiser vil de undergrave dette, forklarer Høie til Dagbladet.

Lørdag kveld uttalte Høie seg til TV 2. Der stilte han seg bak helsedirektoratet, noe som betyr at morgendagens oppgjør etter alt å dømme blir stoppet.

Høie påpeker at fotballen allerede har et omfattende unntak fra reglene, nettopp fordi de mener at de kan holde smitten ute av laget.

- Det ser vi jo nå, at de ikke lykkes med det, sier Høie.

Store konsekvenser

NFF har på sin side uttalt at de tolker reglene annerledes, og sendte lørdag et brev hvor de kom med nye tiltak. Den bønnen blir ikke hørt, men lørdag kveld uttalte toppfotballsjef Lise Klaveness til Dagsrevyen at NFF fortatt vurderer å dra til Romania:

- Vi skal ikke bryte norsk lov. Jeg kan ikke avklare om flyet vil lette. Man kan jobbe i karantene. Om vi kan unngå nærkontakt i reise, er vi innenfor. Vi mener at de trenger ikke å endre forskriftene. Høie sa at det var en gråsone. Ingen har tenkt på dette, at en lukket gruppe skal reise ut uten å ha nærkontakt, sier Klaveness i Dagsrevyen.

GIR IKKE OPP: Lise Klaveness. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Lise Klaveness. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet Vis mer

Tidligere i dag uttalte NFF at det får store konsekvenser for det norske fotballlandslagets VM-sjanser:

- I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen. Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer