PÅ TILTALEBENKEN: Oscar Pistorius (27) står tiltalt for å ha drept sin kjæreste Reeva Steenkamp (29). Rettssaken starter i morra. Foto: EPA/NTB Scanpix
PÅ TILTALEBENKEN: Oscar Pistorius (27) står tiltalt for å ha drept sin kjæreste Reeva Steenkamp (29). Rettssaken starter i morra. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

En kald og beregnende drapsmann, eller handlet han i selvforsvar?

Enorm interesse for rettssaken mot «Blade Runner».

(Dagbladet): I morgen starter rettssaken mot Oscar Pistorius (27) som er tiltalt for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp (29). Og interessen for rettsaken i Pretoria er enorm.

Flere av de største mediene i verden har allerede begynt å rigge opp midlertidige studioer, og i Sør-Afrika vil en tv-kanal holde sending døgnet rundt når rettssaken starter, skriver The Independent.

Det har vært stor medieinteresse rundt familien til Pistorius, og nå har de fått nok. Onkelen, som er familiens talsperson, sier at familien ikke vil kommentere saken ytterligere.

- Fokuset er nå bare på en veldig alvorlig rettssak som skal starte på mandag. Vi elsker Oscar, og tror på ham, og vil stå ved hans side gjennom hele rettssaken, sier Arnold Pistorius ifølge avisa.

Hevder selvforsvar Pistorius, som kalles «Blade Runner» på grunn av beinprotesene han løper med, ble i februar siktet og tiltalt for å ha drept kjæresten på Valentinesdagen, med fire skudd gjennom baderomsdøra.

26-åringen har innrømmet at han skjøt Reeva, men har hele tiden han handlet i selvforsvar mot det han trodde var en innbruddstyv.

Aktor Gerrie Nel kaller Pistorius en mann «som er villig og klar for å skyte og drepe».

107 vitner Det er den kvinnelige dommeren Thokozile Masipa som styrer begivenheten, og det er ingen jury til stede i rettslokalet etter at det ble avskaffet i Sør-Afrika etter apartheid i 1969.

Masipa har opp gjennom historien gitt tøffe dommer til personer som har utført kriminalitet mot kvinner. Hun vil bli assistert av to «sakkyndige» juridiske eksperter som kan komme fra ulike bakgrunner. De er ofte advokater.

Det er hele 107 personer som skal vitne i rettssaken, og det inkluderer to av Pistorius' ekskjærester. Det er ventet at aktoratet vil male et lite flatterende portrett av Pistorius, som en uvøren, hissig og våpenglad mann.

For noen dager siden presenterte Sky News en ny, eksklusiv video av Pistorius. Videoen viser den tiltalte på skytebanen bare noen måneder før drapet, mens han fyrer løs med den samme ni mm.-pistolen som han seinere tok livet av kjæresten med.

Her kan du se flere artikler Dagbladet har skrevet om Oscar Pistorius.