LEKKERT MÅL:  Noen centimeter plass var alt Lars-Christopher Vilsvik trengte for å lage 1 - 0 til Strømsgodset på vakkert vis. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.
LEKKERT MÅL: Noen centimeter plass var alt Lars-Christopher Vilsvik trengte for å lage 1 - 0 til Strømsgodset på vakkert vis. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.Vis mer

En kamp for en mester

For nå blir selv Ole Gunar Solskjær sitt Molde utspilt på hjemmebane.

NÅR Ole Gunnar Solskjær sitt Molde blir utspilt på hjemmebane, forteller det ikke så mye nytt hverken om ham som trener eller om de regjerende seriemesternes problemer. Derimot sier det nok om hvor bra Strømsgodset er blitt.

På bare et par år har Solskjær og hans trenerteam jobbet fram et høyt offensivt nivå i Molde. Det har vært et effektivt ballbesittende spill med stor vekt på å bruke de økte pasningsferdighetene til å kunne angripe tidlig.

Slike ferdigheter forsvinner ikke for godt selv i denne poengnøden. På den måten kommer Molde og Solskjær garantert tilbake. Men i går møtte de regjerende mesterne rett og slett et enda mer pasningssikkert lag.

FORSKJELLEN i kvalitet var tydelig selv på en gressmatte som langt fra var klar for finteknikk. Etter årets tidligere hjemmetap har Solskjær med rette pekt på ulempene ved å være det ballbesittende laget på et så humpete underlag. Nå ble spillerne hans i stedet  løpende etter en motstander som ganske suverent styrte kampen fra start:

•• Det er den overlegne tryggheten med ball som gjør Strømsgodset til et naturlig topplag i 2013.

Og det slike kamper som til slutt skaper de aller største sesongene.

FOR egentlig var dette tidspunktet da Molde definitivt skulle snu den svake trenden. Rett fra en fin avslutning og årets første poeng mot Odd i Skien for en uke siden, lå alt til rette for en sterk hjemmekamp. Den ble da etter hvert også ganske grei; problemet var bare at gjestene var så mye bedre.

Det var derfor hjemmelaget ble spilt for lave før 0 - 1 målet, og aldri klarte å komme kjapt nok i presset på Lars-Christopher Vilsvik. Nettopp det er utfordringen for alle norske lag som møter Godset. Drammensklubben har spillerne som behersker de trange områdene best, pluss flust med gode avsluttere. For høyreback Vilsvik var jo denne nydelige volleyen allerede Tippeliga-scoring nummer tre.

DESSUTEN har trener Ronny Deila fått fram en stopperduo som gjør at laget hans nå også tåler å bli trykket bakover. Det skjedde direkte i Moldes beste periode rett etter pause, men Kim Andre Madsen og Jørgen Horn holdt forsvaret sammen helt til Godset scoret igjen.

Og mer enn det; med to så spillende stoppere starter angrepene effektivt bakfra. Både Madsen og Horn tør om nødvendig ta sjansen på å passere motstandernes første pressledd alene, og gir på denne måten Strømsgodset et naturlig, selvsikkert preg alt i oppbyggingen.

DET er denne selvtilliten som gjør at laget tar tak også i de aller vanskeligste bortekampene og gjennomfører dem på egne premisser.
Det skjer ikke tilfeldig, og det skjer ikke uten gode eksempler fra sidelinja.

Det var vel derfor Deila med tjue minutter igjen brukte det første byttet sitt på en 16-åring. Iver Fossum (født 1996) er allerede en flott spiller, men det er uansett ikke alle trenere som ville benyttet sjansen til å teste nytt talent idet laget på stillingen 2 - 0 var i ferd med å spille inn sesongens viktigste seier.

Ronny Deila våget. Strømsgodset-treneren ble riktignok bare en tverrligger fra å mislykkes med det etter at Jo Inge Berget ble spilt fri noen minutter før slutt på 1 - 2. Uansett satt han tilbake med tre poeng, enda en lokal unggutt med økt selvtillit og et helt lag som kjenner at de kan slå hvem som helst i Tippeligaen også på bortebane.

For det er akkurat slike kamper det blir nye mesterlag av.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.