Abid Raja hyller Maren Lundby i nådeløst likestillingsoppgjør:

- En kamp hun burde sluppet

Tirsdag ble verdiprosjektet Like Muligheter presentert i Holmenkollen. Kulturminister- og likestillingsminister Abid Raja var til stede, og benyttet anledningen til å ta et oppgjør med manglende likestilling i norsk idrett.

ENGASJERT: Abid Raja snakket engasjert om likestillingskampen i norsk idrett i Holmenkollen. I bakgrunnen står Maren Lundby, kvinnen han hyller for sin rolle i den kampen. Foto: Henrik Myhrvold Simensen/Dagbladet
ENGASJERT: Abid Raja snakket engasjert om likestillingskampen i norsk idrett i Holmenkollen. I bakgrunnen står Maren Lundby, kvinnen han hyller for sin rolle i den kampen. Foto: Henrik Myhrvold Simensen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Han mener Norge nå må ta tak, og sette standarden internasjonalt.

- Norge er verdens nest mest likestilte land, men vi har fortsatt mange kamper vi må ta i idretten. Sponsorpengene er betraktelig lavere hos kvinner enn hos menn, premiepengene er betraktelig lavere, det er også færre kvinneligere trenere og ledere, det er mye vi må gjøre noe med, slo Raja fast til Dagbladet.

Han applauderer det nye Like Muligheter-prosjektet. Der har LO, Coop og Thon gått inn i et samarbeid med Norges idrettsforbund, hvor de skal jobbe for at jenter får like gode rammebetingelser som gutter i idretten.

Hyller Lundby

Den kampen er hoppstjerna Maren Lundby allerede godt kjent med. Hun har de siste åra tatt opp en rekke likestillingskamper innen hoppsporten. Blant annet for at jenter skal få hoppe i stor bakke i VM, og at kvinnene denne sesongen har fått avlyst mange renn, mens herrene har fått fortsette som normalt.

- Hun har hatt en helt fantastisk rolle, men det er en kamp hun burde sluppet, roser Raja, som lover at ham selv og regjeringen skal stille opp for at kvinnene skal få være likestilte på idrettsarenaen.

- Det er hyggelig å høre at det blir satt pris på, smiler Lundby.

SAMARBEIDER: Grace Bullen, Abid Raja, Amalie Iuel og Marn Lundby smilte foran Holmenkollen-bakken. Foto: LikeMuligheter / NTB
SAMARBEIDER: Grace Bullen, Abid Raja, Amalie Iuel og Marn Lundby smilte foran Holmenkollen-bakken. Foto: LikeMuligheter / NTB Vis mer

Tror ting kan skje

Hun er ambassadør for prosjektet sammen med friidrettsprofil Amalie Iuel, og bryter Grace Bullen.

- Det er viktig at det blir satt fokus på, at det blir satt konkrete mål, at vi har solide aktører i ryggen betyr også mye. Jeg håper det kan skje litt nå, sier Lundby.

- Med disse aktørene og disse personene på lag tror jeg vi kan få til en substansiell endring på tre år, som de har satt seg som mål, følger Raja opp.

KJÆRLIGHET: Friidrettsutøver Amalie Iuel blir stilt spørsmål om sin nye kjæreste, Aksel Lund Svindal. Video: NTB/Scanpix. Vis mer

Store forskjeller

At det fortsatt er mye som kan gjøres for å bedre likestillingen i norsk idrett kommer tydelig fram i praten med samtlige av de tre kvinnelige profilene.

Bullen trekker fram at det for herrer er en sentralisert satsing for de beste bryterne i Oslo, mens noe slik ikke eksisterer for kvinnene.

- Vi ble lovet det fra etter OL i Rio i 2016, men ingenting har skjedd, og det har gått fire år. Jeg håper at jenter skal få like muligheter til å bli gode, det er ikke alle som er like heldige som meg og har en bra klubb med flinke trenere i ryggen, forklarer Bullen.

- I friidretten er det veldig få trenere, og i ledelsen er det veldig mannsdominert, og ser du på toppidretten i seg selv, på Team Tokyo, er det også sånn. Jeg har lyst til å finne ut hvorfor det er slik, og hvordan vi kan få flere jenter i toppidretten, og bedre muligheter, sier Iuel til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer