- En katastrofal kveld for oss

Ett poeng hadde vært greit, seier hadde vært bra. Med hjemmetap mot Skottland kastet Norge bort en gylden mulighet.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Skottland 1-2

- Hva kan jeg si? Det var en katastrofal kveld for oss, sier Åge Hareide på pressekonferansen etter kvelden.

Det oppsummerer kveldens kamp mot Skottland. I en kamp Norge minst burde tatt ett poeng, fikk VM-håpet i stedet seg en kraftig smell.

VM-håpet i egne hender

Åge Hareide ruslet rett inn i garderoben etter nederlaget, men kom ut igjen med fortsatt tro på VM-spill. Norge er tross alt fortsatt på 2. plass i gruppe 5.

- Vi har dette i egne hender, sier Hareide og tenker på at Norge fortsatt skal møte Moldova hjemme og reise til den siste matchen i Hviterussland.

- Vi var veldig høyt oppe etter Slovenia alle sammen, hvor lang tid tar det før vi lander igjen og får krutt nok i støvlene til å prestere igjen? Kanskje Skottland hadde litt mer å gi der. Det var på mange måter deres siste sjanse, sier landslagssjefen.

De norske spillerne kom til Ullevaal proppfulle av sjøltillit etter den sterke seieren lørdag, men fikk seg en tidlig smekk av Skottland de aldre klarte å reise seg etter.

MILLER-TID: Kenny Miller er  toppslag. I kveld scoret han to mot Norge, lørdag nettet Wolves-spissen mot Italia. Foto: Eirik Helland Urke
MILLER-TID: Kenny Miller er toppslag. I kveld scoret han to mot Norge, lørdag nettet Wolves-spissen mot Italia. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- I de første 20 minuttene er de ikke i nærheten av vårt mål, så får de to raske scoringer. De to scoringene hever Skottland, sier Hareide.

Mål annullert tidlig

Norge hadde sine gode perioder mot Skottland. Det første kvarteret var det mye positivt og ballen var faktisk i nettet ved én anledning. Claus Lundekvam scoret etter en corner fra venstre, men dommeren annullerte målet.

Flere gode norske avslutninger gjorde at tilskuerne håpet, men forventningene om norsk seier ble ødelagt mellom det 21. og det 31. spilleminutt.

Først stakk Kenny Miller inn mellom det svært passive norske forsvaret og tuppet videre en heading fra McFadden. Ti minutter senere kom headingen til alt overmål fra André Bergdølmo.

Norges venstreback trodde han hadde kontroll på Miller, og headet ballen utover i 16-meteren. Ballen havnet på foten til Miller, som hadde stoppet opp, og Thomas Myhre var sjanseløs på skuddet.

Norske forsvarsfeil

Begge målene kom etter slapt forsvarsspill, men Hareide nekter å legge skyld på verken Solli, Riseth eller Bergdølmo.

IKKE GODE NOK: Det er dommen fra Åge Hareide mot det norske mannskapet. Foto: Scanpix
IKKE GODE NOK: Det er dommen fra Åge Hareide mot det norske mannskapet. Foto: Scanpix Vis mer

- Fotballkamper avgjøres ofte av feil, store og små. I dag gjør vi to store, sier Hareide.

At Miller igjen kunne ha scoret i det 40.minutt, viser både hvor viktig han var for skottene før han ble byttet ut og samtidig hvor på hæla Norge var.

- Totalt sett var vi ikke gode nok, innrømmer Hareide.

Den andre omgangen startet slik som den måtte. Åge Hareide brukte alle tre byttene i pausen og la om til en 4-3-3/3-4-3-formasjon og dermed ble det mer norsk trykk.

I lengre perioder var ballen bare på skotsk banehalvdel, uten at det ble store sjanser eller mål ut av det.

Daniel Braaten og Kristofer Hæstad var friske pust i det norske laget, og gjorde forarbeidet til flere av Norges beste muligheter.

Da publikum for lengst hadde begynt å gå fra Ullevaal, tente Ole Martin Årst håpet med et lavt skudd fra 16-17 meter.

Norge pumpet på for en utligning på overtid, men skottene kom imellom, skuddene gikk over og Åge Hareide misbrukte muligheten til å sikre andreplassen i gruppa.

Nå puster i stedet skottene Norge i nakken. Og Slovenia har like mange poeng med seier mot Moldova senere i kveld.

Mystisk spill?

Hareide prøver å dempe skuffelsen med litt galgenhumor.

- Det er derfor vi driver med dette mystiske spillet (fotball). Av og til vil vi henge oss, andre ganger har vi lyst til å ta en fest. I kveld blir det vel tau, gliser Hareide.

Norge-spiss John Carew fikk et gult kort som gir ham karantene mot Moldova i oktober.

- Utfordringen fram mot Moldova-kampen blir hvem som skal erstatte John Carew og kantrollene. Vi får tilbake Steffen og Gamst, de vil styrke oss, sier Hareide.

SKOTTENE JUBLER: Skottene festet på Ullevaal, mens de norske backene fortvilte.
SKYLDER PÅ NERVER: John Carew er ikke bare skuffet over tap, men også over hvordan Norge tapte.
NERVØSE: John Carew ble ensom på topp. Her i en av mange luftdueller.