- En kjempekompliment at Northug-leiren vurderte langløp

Men at Northug valgte landslaget er ikke noe tap for grenen, mener langløp-managere.

VM ER MÅLET: Petter Northug signerte i går en representasjonsavtale med Norges skiforbund, noe som gjør at han ser mot VM i Falun som sesongens store mål. Hadde ikke partene kommet til enighet om avtalen, hadde satsning på langløp vært et alternativ.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VM ER MÅLET: Petter Northug signerte i går en representasjonsavtale med Norges skiforbund, noe som gjør at han ser mot VM i Falun som sesongens store mål. Hadde ikke partene kommet til enighet om avtalen, hadde satsning på langløp vært et alternativ. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Dersom Petter Northug ikke hadde kommet til enighet med Skiforbundet, ville alternativet ha vært å satse på langløp.

Det blir altså ikke aktuelt, da 28-åringen har signert representasjonsavtalen med Skiforbundet og har VM i Falun som sesongens store mål.

Det er ikke et tap for langløpsgrenen, sier Team Centric-manager Nils Marius Otterstad til Dagbladet. Likevel understreker han hvor viktig Petter Northug er for idretten langrenn.

- Absolutt ikke. Men det er en kjempekompliment fra Northug-leiren at de tar grenen alvorlig, og at de evetuelt ville satset 100 prosent på det. Det er en enorm kompliment i denne prosessen.

Team United Bakeries-manager Henrik H. Kvissel tror også at langløpsgrenen vil klare seg uten Northug:

- Jeg tror vi har en spennende sesong i vente. Vasaloppet er blant annet flyttet en uke, jeg tror vi i mars kommer til å få se en rekke store navn i langløpssirkuset, sier han til Dagbladet.

Gir utfordring - Du sier «absolutt ikke», Otterstad. Hva begrunner du det med?

- Northug har jo anerkjent langløp som en arena han kan satse fullt på, dersom det ikke ble samarbeid med Skiforbundet. Det er den beste kompliment langløp kan få. Northug har selv deltatt i Marcialonga i 2012, og det ga enorm verdi og markedsføring for sporten, sier Otterstad.

- Vi er egentlig bare veldig glad, vi, for at Northug fortsetter med spesialisering mot grener som 15 kilometer og duatlon, for da har vi et fortrinn hvis han skulle delta i Vasaloppet.

Med det sender Team Centric-direktøren en utfordring til Northug:

- Vi utfordrer ham iallfall til å delta i Vasaloppet, så spørs det om han tør, sier Otterstad.

- Drar med seg medietrøkk TV2-ekspert Fredrik Aukland har lenge vært involvert i langløpsgrenen, blant annet som trener. Storebrødrene Anders og Jørgen gjør det godt i langløp. Han tror at dersom Northug hadde valgt grenen allerede i år, så ville det ført med seg et positivt medietrøkk.

- Jeg tror uansett hvor Petter Northug er, uansett hvilken arena, så drar han med seg enormt med medietrøkk. Selvfølgelig, om han ville valgt å gå allerede i år, ville langløp fått enda mer fokus, sier han til Dagbladet.

Otterstad tror ikke at Petter Northug valgte landslaget går utover medieoppmerksomheten i langløp.

Team Centric-manager: Nils Marius Otterstad.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Team Centric-manager: Nils Marius Otterstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har bygget oss opp fra intet, og verken Skiforbundet eller FIS har satset på oss. Man ser jo likevel den populariteten som har blitt rundt langløp, og ikke minst veksten i mosjonssegmentet. Langløperne har det bra. Likevel, der Petter kommer, løfter han verdien og markedet noe enormt, sier han.

Team Centric-manageren kan spå neste år som et stort år for langløp.

Neste sesong blir stor for langløp - Vi vet det er et mesterskapsfritt år neste år. Vi er i dialog med mange landslagsløpere, også i andre land, der det fokuseres på langløp neste år.

- Hvilke utøvere er det snakk om?

- Vi har snakket med folk fra de sterkeste landslagene i verdenscupen. Det er snakk om store profiler som kan kjempe om medaljer i Falun, sier Otterstad.

- De som går Vasaloppet for å lære, vil ha en fordel til neste år når nivået vil være høyere enn noen gang. Vi vil ha en fordel i forhold til Northug og Cologna, som ikke har et slikt team rundt seg som vi, United Bakeries og Coop har. Sporten utvikler seg mer som sykkel, og vi kan slite ut profiler som Northug før det blir avgjort. Det er en lang vei å gå før de kan hevde seg i langløp.

Kvissel stemmer i:

Navnene trekker hverandre - Ja, jeg er absolutt enig. Jeg tror at langløpssikruset blir mer og mer interessant, og drar flere store navn. De største navnene blir tiltrukket av hverandre. Er for eksempel russerne med, trigger det Northug, og en del andre, sier han.

Fredrik Aukland forventer å se Northug gå langløp neste år.

- Jeg forventer å se ham i langløp allerede neste år. Jeg tenker det er fornuftig at han går normale renn og distanser i år og går mesterskap, så tenker langløp neste sesong, sier Aukland.

EKSPERT: Fredrik Aukland.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EKSPERT: Fredrik Aukland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer