ET KLASSELAG:  Det bevisste pasningsspillet og ferdighetene med ball på små områder, har løftet Molde til et langt høyere nivå enn Rosenborg. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.
ET KLASSELAG: Det bevisste pasningsspillet og ferdighetene med ball på små områder, har løftet Molde til et langt høyere nivå enn Rosenborg. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.Vis mer

En klasse bedre enn RBK

Ferdighetene med ball på små flater har gitt Molde et langt bedre fotballag enn rivalene fra Trondheim.

ROSENBORG ble ikke gjennomgående rundspilt av Molde i går. Trønderne kom til Aker stadion med en fin offensiv spilleplan med stor fart på begge kantene, og la så mye trøkk inn i kampen at de en periode i første omgang både kunne ha utlignet og tatt ledelsen. Men kanskje er det akkurat dette kloke, helhjertete forsøket som nettopp viser klasseforskjellen i norsk klubbfotball denne sesongen:

•• Molde har definitivt skaffet seg et bedre fotballag enn erkerivalen fra Trondheim.

Da må det være interessant for den byen som bruker mest penger på fotballen sin, å forstå mer om hvordan dette har skjedd.

FOR nå er det ikke lenger Solskjær-magien som har snudd styrkeforholdet mellom de to rivalene. Magien forsvant i fjor. Fortsatt er det lett å se sammenhengen mellom Ole Gunnar Solskjærs pasningsbaserte tenkning med gull i 2011 og 2012 og det laget under Tor Ole Skullerud som er i ferd med å vinne seriemesterskapet 2014. Men det er enda lettere å se avstanden i ferdigheter mellom de to mannskapene som spilte i går:

•• Der var Moldes spillere gjennomgående mye tryggere med ballen på små områder.

Der er en negativ forskjell tidenes suverent beste norske fotballklubb egentlig ikke kan leve med.

NYTRENER Tor Ole Skullerud har tatt med seg forgjengerens forståelse av det å prioritere et eget trygt pasningsspill. Det skulle bare mangle i og med at Strømsgodset i mellomtida dro denne trenden enda lenger med sitt smått fabelaktige offensive pasningsspill forrige sesong.

Dette er nåtidas og framtidas fotball. Du så det selv seinest i VM der lag etter lag imponerte nettopp med hvor trygt de enkelte spillerne deres behandlet ballen der det var som trangest.

SLIKE ferdigheter kommer ikke uten bevisst jobbing både hos spillerne selv og i treningsgruppa. Det har jeg sett på nært hold med Harmeet Singh; en av sesongens mest stabile Molde-spillere.

Harmeet kontaktet meg i vinter for å få spille litt hos oss i 2.divisjonsklubben KFUM. Han var nettopp ferdig med et tungt opphold i Feyenoord med minimal spilletid, og lette etter ny arbeidsgiver. Som gjest på treninga ble Harmeet naturlig plassert blant juniorene mens vi startet med den faste halvtimen med spill i stor firkant 8 mot 3.

Akkurat da på den kalde, forblåste Ekebergsletta var det ikke så lett å se at Harmeet Singh kom rett fra landslagsspill. For anledningen var det ikke ferdighetene som skilte ham ut, men konsentrasjonen om det å bruke økta til selv å bli bedre; samt oppmerksomheten og vennligheten mot de unge spillerne han hadde rundt seg.

På 30 minutter i firkanten den januarkvelden viste Harmeet akkurat den grunnleggende forståelsen av fotball som et pasningsspill som nå løfter Molde fram som sesongens klart beste norske lag.

FOR det var denne grunnleggende forståelsen av pasningsspill som snudde seriefinalen mot RBK. Helt fra starten i andre omgang holdt Molde lenger på ballen og hadde ferdigheter til å komme seg ut av de små områdene; for så å bruke det rommet som var blitt skapt andre steder.

Det var først da hjemmelaget beholdt ballen lenge nok at Molde fikk et markert overtak. På få minutter kom forspillet til både 2 - 0 og 3 - 0, og så var kampen avgjort.

Det som skjedde før den siste scoringen er kanskje det mest interessante. Da ble RBK-spillerne bare løpende imellom et balltrygt hjemmelag, og følte seg så utspilte at de til og med mistet saften i jobbingen.

ALT dette fordi Molde i år har vært den klubben som har jobbet best i forkant. Ikke først og fremst med å hente spillere, men med å utvikle dem på treningsfeltet.

Resultatet er blitt at RBK foreløpig er distansert med 12 poeng på tabellen, og at Tippeligaen har fått en nyskapende, sterk serieleder.
For det er Molde som representerer framtida i norsk fotball.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.