Daniele De Rossi ferdig i Roma:

- En klok gladiator

Etter 18 år og 615 kamper er det slutt.

LEGENDE: Midtbanesjef Daniele De Rossi annonserer at han ikke skal fortsette i klubben han har vært en bærebjelke for i hele sitt profesjonelle fotballiv. Hvor italieneren fortsetter karrieren er foreløpig ukjent. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstoc
LEGENDE: Midtbanesjef Daniele De Rossi annonserer at han ikke skal fortsette i klubben han har vært en bærebjelke for i hele sitt profesjonelle fotballiv. Hvor italieneren fortsetter karrieren er foreløpig ukjent. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/ShutterstocVis mer

Den 26. mai spiller Roma siste hjemmekamp for sesongen. Kampen blir viktig for å sikre seg rettighetene til spill i neste års Champions League. Likevel vil mange mene at det er langt fra det viktigste som skjer den kvelden.

Kaptein og klubblegende Daniele De Rossi spiller sin siste kamp for Roma på Stadio Olimpico.

På en pressekonferanse tirsdag annonserte De Rossi nemlig at han ikke skal fortsette karrieren i Roma. Kapteinen skal ikke ha blitt tilbudt ny spillerkontrakt med klubben, men ønsker å fortsette og spille fotball. Det er foreløpig ukjent hvor italieneren ønsker å fortsette karrieren.

- Klok gladiator

Kommentator på Viasat og Serie A-ekspert Rolf-Otto Eriksen mener at det er en nesten ufattelig dag for Roma-fansen.

- Først gir Totti seg, som var kongen. Nå følger prinsen etter. Daniele De Rossi er det de lokale kaller en ekte romanista - ett hundre prosent Roma. Han er noe så sjeldent som en ekte klubbspiller med ekte følelser for klubben, sier Eriksen til Dagbladet.

Videre forteller eksperten at De Rossi må hylles som en helt komplett fotballspiller.

- De Rossi sitt macho utseende og de harde taklingene har gjort at folk tenker at han bare er gladiator. Han er så mye mer. Han er en meget intelligent og smart fotballspiller - en klok gladiator. «Prinsen» har mange strenger å spille på.

Bildet over viser De Rossi sin spesielle tatovering som han har plassert på leggen.

Endre Lübeck kommenterer italiensk fotball for Strive og støtter Eriksen i betydningen De Rossi har hatt på Roma.

- De Rossi er sammen med Totti selve symbolet på klubben og byens stolthet.

Fantastisk karriere

Den hardttaklende midtbanespilleren signerte for ungdomsakademiet til Roma fra Ostia Mare i år 2000. Et år seinere debuterte De Rossi for a-laget, og har ikke sett seg tilbake. Han etablerte seg raskt i førsteelleveren og har siden vært en uvurderlig bidragsyter for hovedstadslaget.

På 18 år har han spilt 615 kamper og scoret 63 mål for klubben. På landslaget har det blitt 117 matcher og 21 mål.

VM i 2006 var vellykket sett med italienske øyne, og Italia gikk hele veien. De Rossi kom inn som innbytter i finalen mot Frankrike og scoret i straffesparkkonkurransen.

I 2009 ble han kåret til årets spiller i Italia, og har stadig vært linket til større klubber. Likevel har den ekte romeren valgt å bli i sitt elskede Roma.

Nå bekrefter altså hærføreren at han takker han for seg.

Kritikk

I forbindelse med De Rossis avskjed får Roma som klubb sterk kritikk. Det er under to år siden den største spilleren i klubbens historie, Francesco Totti, ikke ble tilbudt ny kontrakt og måtte forlate klubben han hadde spilt for, elsket og båret i hele sin karriere - mot sitt ønske. Det samme virker nå å være tilfelle med De Rossi.

Roma-eier James Palotta sies å være en fraværende eier som ikke har peiling på fotball. Fansen har nå hengt opp bannere rundt om i hele hovedstaden hvor de viser sin misnøye med klubben og eieren.

- Barn fra Roma, kapteiner og ikoner. Her vises respekten og kjærligheten denne klubben ikke har.

Et annet banner er er enda mer kritisk.

- Presidenten er en gris og klubben er inkompetent.

Serie A-kommentator Lübeck synes at Roma har håndtert situasjonen rundt en aldrende De Rossi på en god måte.

- De Rossi begynner å bli en gammel mann, og han har gått glipp av mange kamper på grunn av skade denne sesongen. Jeg synes Roma har håndtert situasjonen fint, noe De Rossi også ga uttrykk for. På sikt tror jeg De Rossi kan bli en bra trener, og kanskje vi ser et Roma-lag med De Rossi på linja og Totti som viktig direktør på VIP-en om noen år?

Hyllesten er har også vært tydelig. Utenfor De Rossi sitt hjem henger et banner med teksten «DDR - vår stolthet». Også Francesco Totti hyller den tidligere lagkameraten på sin Instagram. Roma-direktøren sparer ikke på lovordene.

- Du har vært og kommer alltid til å være min bror. Jeg elsker deg, Dani.

Neste steg?

Det spekuleres nå i hva som blir midtbanegeneralens neste steg. Italienske medier melder at New York City var den første klubben som kom med konkret interesse for De Rossi. Laget fra byen som aldri sover skal få hard kamp om underskriften hans, for storlag som Manchester City, Paris Saint-Germain og Boca Juniors nevnes også som mulige interessenter.

City forsøkte å signere De Rossi tilbake i 2012. PSG nevnes også å være lystne på italienerens tjenester, og vennskapet til keeper Gianluigi Buffon skal øke sjansene. Boca Junior har på sin side tidligere Roma-spiller Nicolas Burdisso som sportsdirektør, og De Rossi har heller aldri lagt skjul på sin beundring for den argentinske klubben.

Det gjenstår å se hvor legendariske Daniele De Rossi fortsetter sin aktive karriere.

Med Totti ut, og nå De Rossi, har Roma mistet sine to største profiler gjennom de siste 20 åra.