En kongelig aften

Santiago Bernabeu - en stadion for ettertanke, mener Esten O. Sæther.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MADRID (Dagbladet): Av og til er du nødt til å stoppe opp og tenke på hvor fotballen har tatt deg hen. Jeg tror noen av RBK-spillerne hadde en slik stille stund i går kveld under treningsøkta på Santiago Bernabeu stadion.

Jeg håper i hvert fall det.

Dette er en bane for sånt, og i dag følger et lag av samme kaliber.

Når du begynner å sparke en ball, kan du ende opp der sporten betyr mest og der de aller beste spiller.

Flere av RBK-gutta har riktignok opplevd dette sesong etter sesong, men forsvinner den stille ettertanken over det gode i livet, blir også selve livet borte.

Derfor noen pompøse ord om en storslått bane og en enda større klubb rett før restene av Norges beste lag skal gjøre det umulige mulig mot Kongelige Madrid.

SANTIAGO BERNABEU er ikke verdens flotteste stadion. Men den skal bli det.

Banesaken var en av årsakene til at klubbpresident Florentino Perez nylig ble gjenvalgt for enda en femårsperiode, og da snakker vi ikke nytt kunstgress eller undervarme, men et vakkert skyvetak som skal smyge seg mellom stadions fire vakttårn.

Det blir betagende vakkert i glass, stål og betong.

Banen er et smykke allerede før nytaket. Den siste oppgraderingen var ferdig i år slik at Real får inn noen tusen flere. Med plass til 80 354 er hovedstaden fortsatt sjanseløse mot Nou Camp i Barcelona, men det er også det eneste nederlaget i en av sportens mest klassiske rivaliseringer.

TILSKUERKAMPEN tapte Real defintivt for noen sesonger siden da internasjonale regler forlangte overgang fra stå- til sittetribuner. For et lag som er vant til å vinne det meste, er det til å tåle.

Real Madrid ble skapt for å vinne da kong Alfonso XIII selv døpte klubben i 1920. Kongen var en trist figur i spansk historie som medløper for diktatoren Primo de Rivera, siden forsmådd støttespiller for det nye regimet under general Franco og til slutt som flyktning hos Mussolini i Italia.

Men klubben han døpte fikk andre mektige faddere som sørget for at Real Madrid siden aldri har rykket ned.

HVOR MYE spanjolenes ruvende diktator Franco betydde for Reals storhetstid fra 1950-tallet, er et tema du fortsatt kan diskutere med spanske fotballfans.

Svaret avhenger av klubbtilhørigheten.

Barca-tilhengerne vil kanskje fortelle deg klassikeren fra møtet mellom de to lagene i semifinalen i Franco Cup 1943:

 Like før kampstart gikk sjefen for sikkerhetstjenesten inn i Barca-garderoben og minnet de katalanske spillerne der om hvor heldige de var fordi de hadde fått amnesti etter den blodige borgerkrigen fem år tidligere:

-  Glem ikke at dere spiller fordi det sjenerøse regimet har tilgitt deres manglende patriotisme, sa sikkerhetssjefen, og ordene ble greit oppfattet.

Real Madrid slo FC Barcelona 11- 1 i den kampen.

REAL-TILHENGERNE minner om at Barca sjelden har vunnet mer enn nettopp under den hardeste tida til Franco-diktaturet, og da borgerkrigen først var vunnet tillot riktig nok Franco at katalanerne fikk beholde sitt favorittlag.

Landets offisielle klubb har likevel alltid vært Real. Den nåværende stadion ble flyttet til Avenida Generalissimo Franco rett etter krigen, diktatoren passet selv på å dele ut medaljene når hans lag vant og Real fløt inn til sine legendariske fem Europacup-triumfer på rad mellom 1956 og 1960.

DEN NYE storhetstida fra midten av 90-tallet er resultatet av den store veksten i spansk økonomi. Nå er Reals privilegium det å være rik; eller i hvert fall det å få låne ufattelig mye penger av de regionale myndighetene.

Rett etter at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) feiret tusenårsskiftet ved å kåre Real til tidenes viktigste fotballklubb, viste spanjolene den økonomiske styrken i den globale fotballen ved å samle ikonene Carlos, Zidane og Beckham på samme lag.

SÅNT BETALES ikke ved å fylle Santiago Bernabeu en onsdagskveld mot RBK.

Men det kan i hvert fall gi noen trøndere en ubetalelig fotballopplevelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer