Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- En korrupt hjemmedommer ga dem tre straffer, så det teller ikke

Bare fire av 109 motstandere har scoret mer enn to på Drillos landslag.

GARDERMOEN (Dagbladet): «Vi er heldige om vi slipper stortap», var alternativet som fikk flest stemmer i gårsdagens Dagbladet-avstemning om hvordan det går med Norge i lørdagens bortekamp mot Portugal.

Men statistisk sett er det oppsiktsvekkende lite som taler for at Norge skal gå på noen stjernesmell i Lisboa.

Under Drillos regjeringstid har vi nemlig vært ekstremt gjerrige uansett motstand, og aldri gått på noe i nærheten av en kollaps. Bare fire ganger på 109 kamper har det skjedd at en norsk landslagskeeper har måttet plukke ut mer enn to baller av eget nett.

Iføge Drillo kan det tallet til og med halveres.

- Av de 109 kampene hvor jeg har vært landslagstrener, hvis jeg er litt snill mot meg selv, har vi sluppet inn tre mål i to av dem. I de 107 andre har vi sluppet inn to eller færre. Jeg har aldri, aldri vært med på å slippe inn fire mål, sier Drillo til Dagbladet.

- Så folk som forventer braktap er litt historieløse?

- En gang må jo være den første, så det er ingen garanti det heller, humrer Drillo.

Stolt over statistikken
Det største norske landslagstapet under Drillo gjennom tidene er 0-3 mot Nederland i 1995. Men landslagssjefen mener det resultatet lyver ganske kraftig.

- Vær klar over at det bare var 0-1 fram til det 89. minutt. Men da måtte vi satse, og kjørte opp stopperne våre. Så fikk de to mål til på overtid. Så det var ikke noen normal 0-3-kamp. Noen ganger spiller det ingen rolle om det blir 0-1 eller 0-3, og det var en sånn kamp.

To andre kamper der Drillo har sett Norge få tre baklengs i sekken var mot Tsjekkoslovakia tidlig på 90-tallet (2-3) og en treningskamp mot Frankrike (3-3). Det er også de to eneste Drillo regner med i denne sammenheng.

- Vi tapte også 2-3 med et sånt «hjemmelandslag» mot Trinidad & Tobago. I den kampen var det en korrupt hjemmedommer som ga dem tre straffespark. Ikke én av dem var straffe, så den kampen teller ikke. Dommeren var fra Trinidad & Tobago også.

- Er dette en statistikk du er stolt av?

- Ja, det er ikke mange som matcher den, sier Drillo til Dagbladet.

Han må virkelig inn i tenkeboksen på spørsmål om hva som er det største tapet i hans trenerkarriere totalt sett.   

- Nå må jeg tenke meg om. Jeg tapte 2-6 med U-landslaget en gang, men det er rart hvis jeg ikke har vært med på noe verre med et klubblag. Jeg prøver å tenke på tida i Østsiden, Hasle/Løren og sånn, men jeg kommer ikke på noen braknederlag. Jeg gjør ikke det.

Bestill EM-billetter med seier
Men med fare for å fokusere for mye på baklengsmål og stortap - Drillo har langt større ambisjoner enn bare å møte opp når avspark tas i Lisboa klokka 22 lørdag kveld.

Han øyner et bortepoeng, og med seier mener han nordmenn langt på vei kan bestille billetter til EM-sluttspillet neste år.

- Hvis vi vinner på lørdag er jeg bortimot trygg på at vi havner i EM. Sånn som jeg føler det nå, skal det mye til for at vi ikke klarer det med seier der. Men det er mulig jeg sier noe annet om vi skulle vinne.

- Hva med uavgjort og tap?

- Vi er med uansett. Med uavgjort ligger vi veldig godt an, og taper vi er vi naturligvis med fremdeles. Da vil et annet resultat samme kveld bidra til å si hvor stor sjansen er, sier Drillo.

Drillos største bragd
Han har gjort det til et varemerke å anslå Norges sjanser i prosent, men i dag avsto han fra å gjøre den øvelsen. Det har nemlig vært en bløff hele veien, innrømmet han.

- Jeg har aldri drevet med prosentregning. Jeg har bare slengt ut tull og tøys, som har kommet på trykk, sier Drillo og gliser.

Landslagssjefen sier nervøsiteten er i ferd med å slippe taket, for i motsetning til hos mange andre er han mer nervøs i ukene i forkant enn når kampen faktisk er like rundt hjørnet.

En borteseier mot Portugal, som har alt å spille for og har flere verdensstjerner på laget, vil utvilsomt være en av hans største trenerbragder noensinne. Kanskje den aller største?

- Ja, det er ikke langt unna, i hvert fall.

- Hva kan måle seg? 2-1 mot Brasil?

- De vurderingene gir jeg egentlig blaffen i. Men det vil antakelig være den største seieren i en kvalikkamp. De har både alt å spille for og er på hjemmebane. Vi slo Polen 3-0 borte i 1993, men det er heller ikke i samme gate, sier Drillo.

Han kunne også presentere en statistikk i dag som viser at bare tre av Portugals siste 14 landslagmål har kommet i etablert spill. Resten har kommet på kontringer eller dødballer.

På lørdag kommer kampbildet med stor sannsynlighet til å handle om at Portugal angriper et norsk lag i balanse. Og så gjelder det selvsagt å unngå frisparksituasjoner fra 30 meter og innover midt i banen - for der er Cristiano Ronaldo skummel.

- Hvis vi ligger veldig godt samlet og gjør jobben vår, blir det vanskelig for dem å spille oss ut, og vanskelig for dem å score på oss. Vi slipper inn veldig få mål når vi er etablerte, sier Drillo.