- En krig vi ikke har råd til å tape

Sebastian Coe sier doperne vil bli tatt.

MOT DOPING: Sebastian Coe, visepresident i det internasjonale friidrettsforbundet, var leder for OL i London 2012. Her viser han ambassadør David Beckham rundt på et av anleggene. Foto: AP Photo/Matt Dunham / NTB Scanpix
MOT DOPING: Sebastian Coe, visepresident i det internasjonale friidrettsforbundet, var leder for OL i London 2012. Her viser han ambassadør David Beckham rundt på et av anleggene. Foto: AP Photo/Matt Dunham / NTB ScanpixVis mer

Sebastian Coe, visepresident i Det internasjonale friidrettsforbundet, insisterer på at man må trappe opp kampen mot doping i kjølvannet av skandalene rundt Tyson Gay og Asafa Powell.

Søndag ble det avslørt at de to sprinterne er blant flere friidrettsutøvere som har levert positive dopingprøver i det siste. Gay har løpt de tre raskeste 100-meterne i verden i år og ville vært den tøffeste konkurrenten til Usain Bolt under VM i Moskva neste måned.

Det er foreløpig ikke kjent hvilket forbudt stoff amerikaneren har brukt. Powell, som har løpt på 9,88 i år, testet positivt for oxilofrin, et sentralstimulerende middel som øker fettforbrenningen.

Også flere jamaicanere, deriblant OL-medaljøren Sherone Simpson, er avslørt etter å ha blitt testet under det nasjonale mesterskapet i juni.

Nekter å tape «krigen» Dopingsakene har fått Sebastian Coe, som også er medlem av Storbritannias olympiske komité, til å reagere kraftig. Lederen av London-OL i fjor er fast bestemt på at han vil forsikre seg at friidretten jobber enda hardere for å straffe juksemakere.

- Det viktigste for meg er at testsystemet fungerer, og av hensyn til de rene utøverne er det veldig viktig at vi ikke svikter i vårt arbeid. Dette er en krig vi ikke har råd til å tape. Det er viktig for enhver utøvere å vite at de vil bli tatt dersom de forsøker å jukse, sier Coe.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke å våkne til overskrifter slik vi gjorde mandag, men vi skal fortsette med vår tøffe holdning til doping, legger han til.

Gir gass Coe mener at friidretten må kunne leve med korte perioder med forlegenhet framfor å avvise dopingspørsmålene og risikere at ingen lenger har tillit til utøverne.

- Det er det vi kjemper for, sier Coe.

Før han legger til:

- Vi venter fortsatt på B-prøvene, og som visepresident i IAAF er det viktig for meg at vi går gjennom denne prosessen på en skikkelig måte, for virkelig å forstå hva vi har med å gjøre.

- Men budskapet kommer uansett fram, og vi skal ikke ta foten vår av gasspedalen i kampen mot doping.

(NTB)