GODT VALG: Mini Jakobsen og Karl Petter Løken er begge enige om at Jan Jönsson er det rette valget for Rosenborg. Rune Braseth vil gi svensken tid, men erkjenner at han trolig ville gitt sitt samtykke om han fortsatt var sportsdirektør i RBK. Foto: SCANPIX
GODT VALG: Mini Jakobsen og Karl Petter Løken er begge enige om at Jan Jönsson er det rette valget for Rosenborg. Rune Braseth vil gi svensken tid, men erkjenner at han trolig ville gitt sitt samtykke om han fortsatt var sportsdirektør i RBK. Foto: SCANPIXVis mer

- En krysning av Hamrén og Eggen

Tidligere RBK-profiler hilser Jan Jönsson velkommen til Trondheim.

||| (Dagbladet): Mandag formiddag slapp katta omsider ut av sekken da Stabæk og Rosenborg kunngjorde at Jan Jönsson (50) er ansatt som hovedtrener for trondheimsklubben de fire kommende sesongene.

Jönsson overtar Rosenborg med virkning fra 1. januar 2011 når han har fullført kontrakten med Stabæk - en jobb han har hatt siden 2005 med seriegullet i 2008 som det store høydepunktet.

Ansettelsen hilses velkommen blant tidligere RBK-profiler.

- Må få tid - Det har ligget i kortene lenge, og jeg tror det er et godt valg. Han har gjort en bra jobb i Stabæk, han kjenner norsk fotball godt og i Rosenborg vil han få tilgang til større ressurser. Derfor blir det spennende å se hva han kan klare å utrette. Men han må gis tid, og det er ikke sikkert at han får det, sier NRK-ekspert Karl Petter Løken, som spilte for både Rosenborg og Stabæk i sin aktive karriere.

Også Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, er blant dem som lenge har forutsett ansettelsen av Jönsson. Han mener det er den beste løsningen på lang sikt, ettersom Nils Arne Eggen er i en alder som ikke tilsier noen langvarig tilværelse som topptrener.

- Jan Jönsson representerer en offensiv spillestil, og kan sees på som en krysning mellom Erik Hamrén og Nils Arne Eggen. Hamrén skapte et fantastisk defensivt fundament, men manglet kanskje noe av det offensive som skal til for å lage problemer mot europeisk motstand. Med Jönsson blir det nok mer ballbesittende, men samtidig større bevegelse foran ballfører og flere mann med framover. Det er viktig for å vinne fotballkamper. Dessuten er han en fin mann, og en god ledertype, understreker Mini overfor Dagbladet.

Forbilde Løken er helt på linje med sin tidligere lagkamerat, og trekker fram Stabæk-laget som vant seriegull i 2008 som et forbilde på hvordan Rosenborg ønsker å framstå.

Måten den offensive kvartetten Alanzinho, Johan Andersson, Daniel Nannskog og Veigar Páll Gunnarsson herjet med forsvarsspillerne i Tippeligaen på, er noe av det beste Løken har sett i norsk klubbfotball. Men for å kunne skape det samme i Rosenborg, gjentar Løken poenget om at Jönsson må få tid på seg.

Selv om han mener Jönsson kommer til å ta over et lag på skinner når Nils Arne Eggen gir seg.

POSITIV: Mini mener ansettelsen av Jan Jönsson er et godt valg. Foto: Scanpix
POSITIV: Mini mener ansettelsen av Jan Jönsson er et godt valg. Foto: Scanpix Vis mer

- Stabæk-laget som vant seriegull spilte på en måte som Rosenborg søker etter, og som Nils Arne prøver å få til. Samtidig må han ta vare på den bunnsolide defensiven Hamrén skapte. Rosenborg har mye å hente på offensive bevegelser og offensivt mønster. Rosenborg savner nok først og fremst gode breddeholdere. Det blir ofte litt for smalt, men det er ingen tvil om at de har det beste spillermateriellet i Tippeligaen. Rosenborg har den beste stallen, poengterer Løken overfor Dagbladet.

- Ydmyk og kunnskapsrik Tidligere RBK-direktør Rune Bratseth har også stor sans for Jönsson, men vil helst gi ham tid i jobben før han feller noen dom over at han er rett mann for klubben.

Likevel erkjenner han at svensken trolig ville vært blant de heteste kandidatene til jobben om han fortsatt hadde sittet i jobben som sportsdirektør.

- Man vet nå aldri, men hvis jeg hadde vært med i beslutningsprosessene, hadde jeg ikke vært uenig i denne ansettelsen. Han er en bra kar og en god fagmann, som jeg har hatt gleden av å bli bedre kjent med gjennom studiojobbingen i Viasat. Han er ydmyk, kunnskapsrik og har autoritet, sier Bratseth til Dagbladet.

- BRA KAR: Rune Bratseth mener Jan Jönsson er en bra kar. Foto: Tom E. Østhuus/ Dagbladet.
- BRA KAR: Rune Bratseth mener Jan Jönsson er en bra kar. Foto: Tom E. Østhuus/ Dagbladet. Vis mer