En la opp denne uka, en døde og en har aldri eksistert. Dette skjedde med spillegendene

Fra Championship Manager 2001/02.

LEGENDARISK: Championship Manager sesong 2001/02 er for mange det beste managerspillet som har blitt gitt ut i serien.
LEGENDARISK: Championship Manager sesong 2001/02 er for mange det beste managerspillet som har blitt gitt ut i serien. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Cherno Samba la fotballskoene på hylla for to dager siden, i en beskjeden alder av 29 år. Den tidligere Tønsberg-spissen spilte for klubber som Millwall, Cádiz, Plymouth, FC Haka, Panetolikos og gambiske Samger FC. Men aller best vil han nok navnet hans huskes som en fotballspiller i et pc-spill.

Cherno Samba ble spådd en lysende karriere som ung, noe som gjorde at han ble en ettertraktet spiller på Championship Manager 2001/02-versjonen.

Som spiller fikk du Samba (16 år på spillet) for en svært billig penge. Da kjøpet var i boks kunne du sette deg tilbake i godstolen og nyte hvordan målene rant inn for klubben du hadde kontroll over.

Virkeligheten overgår noen ganger fantasien, men det gjaldt i høyeste grad ikke for Samba, som aldri klarte å leve opp til ryktet han hadde.

Det har blitt sagt at Michael Owen personlig ringte til Samba da han satt på skolebussen, for å få han til å signere for Liverpool.

Totalt fikk Samba bare litt over 50 kamper i løpet av proffkarrieren.

Hvis du spør Championship Manager-entusiaster om hvilken versjon av det populære fotballspillet som er best, vil du garantert få mange forskjellige svar. Men jeg hadde ikke blitt overrasket om flertallet hadde nevnt 01/02-versjonen.

Det røde coveret frembringer garantert minner på godt og vondt hos mange. Personlig brukte jeg flere timer om dagen på å forme det perfekte laget, på å finne den perfekte balansen.

Døgnets 24 timer føltes aldri nok når du satt foran pcen. Jeg skal ikke si at studiene måtte vike, men det var ikke langt unna.

Følelsen av å se blinkende lys i klubbens farger når laget ditt gjorde mål var ubetalelig. Det var så enkelt, men likevel så genialt. Folk som ikke er interessert i fotball skjønte det ikke. For dem var det bare farger og skrift formet til et meningsløst tidsfordriv.

Lite ante de at det kunne bety så mye mer.

Begrepet sofa-manager har aldri passet bedre. Du fikk en mestringsfølelse uten sidestykke hvis du førte en liten klubb med begrensede midler til topps i Champions League. Eller hvis du tok over en klubb i lavere divisjoner og førte den til ligagull i toppdivisjonen etter noen få sesonger.

Manager-spill har med årene blitt veldig avanserte. For avanserte vil nok mange påstå. Selv falt jeg av «Manager-vogna» kort tid etter at det jeg anser som gullversjonen ble utgitt - Championship Manager 01/02. I dag spilles videreføringen av CM, Football Manager, i flere tusen norske hjem.

Det er nesten 15 år siden CM 01/02 kom på banen, men for noen går spillet aldri av moten. Jeg kjenner til mennesker som fortsatt sverger til det røde coveret når de først skal leke manager.

Det er ikke til å skyve under stol at jeg fikk et forhold til mange av spillerne i databasen. Og det var da jeg ved en tilfeldighet fikk se navnet på en av disse spillerne at jeg kom til å tenke: Hva skjedde med ham?

For det var mange navn som aldri ble kjent utenfor spillets rammer. Navn som nærmest ikke hadde blitt omtalt i det hele tatt dersom det ikke var for spillet.

Jeg har derfor samlet noen av de beste spillerne som var å oppdrive på CM 01/02, for å se hvor de endte opp i virkeligheten. Navn som ikke var kjent for folk flest før de ble oppdaget i CM-universet.

Det går nok under kategorien nerdete, men jeg gjetter på at noen av dere vil sette pris på researchen. Forhåpentligvis tar jeg deg med et stykke ned «memory lane» i samme slengen.

SIGNATURFEIRING: Julius Aghahowa. Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama/NTB Scanpix
SIGNATURFEIRING: Julius Aghahowa. Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama/NTB Scanpix Vis mer

Kanskje du til og med børster støv av en gammel spill-CD og dobbelsjekker om den bærbare pcen din fortsatt er utstyrt med CD-rom?

Sergey Nikiforenko:

I spillet: Perfekt som offensiv midtbane sentralt i banen. Kan også brukes som spiss. Denne målfarlige spilleren er også svært billig i drift, og kan kjøpes i småklubber. Min erfaring er at han er aller best i Nederland, hvor han vil banke inn over 20 mål hver sesong dersom du har et slagkraftig mannskap. Nikiforenko danker lett ut en god CM-spiller som Juan Sebastian Veron med årene. Et kupp!

I virkeligheten: Det er dessverre lite info å finne om midtbanespilleren som spilte i klubben Shakhtyor Soligorsk fra 1999 til han la opp. Siste informasjon tilsier at han la opp i 2010, i en alder av 32 år. Han skal ha scoret 19 mål i løpet av 99 kamper for klubben.

Maxim Tsigalko:

I spillet: Den aller beste spilleren på spillet - punktum. Ved første øyekast ser ikke Tsigalko ut til å være noe særlig, basert på karakterene. Men dette er en ulv i fåreklær. Med Tsigalko er du sikret over 20 mål - uansett hvilket lag du styrer (så lenge han får arbeidstillatelse). Det beste er at du kan få Tsigalko selv om du driver en liten klubb, hvis du har litt penger på bok. Tsigalko scorer fort 60 mål på én sesong om du er en storklubb som feks Roma (spillets klart beste lag) eller Barcelona. Bli heller ikke overrasket om poengsnittet kryper opp over 9.0 i løpet av sesongen.

I virkeligheten: Maxim Tsigalko heter faktisk Maksim Tsyhalka. Han måtte dessverre gi seg med fotball i en alder av 26 år i 2010 etter gjentatte skadeproblemer. Starten på karrieren i Dinamo Minsk var lovende, hvor han hamret inn mål i nesten annenhver kamp. Seinere gikk det mer trått, og han tjente til livets opphold i land som Kazakhstan og Armenia. Tsigalko fikk to landskamper for Hviterussland. Han har en tvillingbror som heter Yuri som er keeper. Brødrene spilte sammen i Dinamo Minsk.

Tó Madeira:

I spillet: En ung portugisisk spiss som er nærmest gratis. Spillere i lavere divisjoner i hjemlandet. Med noen år på baken blir dette en av de beste spillerne i CM-universet. Vil danne en fryktinngytende duo med Maxim Tsigalko. Her snakker vi 70-80 mål samlet på to spisser. Og du kan få dem i en klubb som feks Scunthorpe! Der Tsigalko aldri blir særlig ønsket av andre klubber, må du etter hvert kjempe for å beholde Tó Madeira.

I virkeligheten: Eksisterer dessverre ikke. En speider som jobbet sammen med spillutviklerne laget To Madeira for moro skyld. Han finnes bare på den første versjonen av spillet. Han er også den eneste av sitt slag i databasen.

Julius Aghahowa:

I spillet: Aghahowa er god, men du må kjempe for å få underskriften hans. Blir med tiden en av de mest ettertraktede spillerne i markedet. Han er vanskelig å få napp på før det har gått minst én sesong. Aghahowa er en veldig anvendelig spiller som bekler alle plassene på midtbanen. Han er ung og målfarlig, og prisen vil stige til uvante høyder. En kommende verdensstjerne.

I virkeligheten: Ble sett på som et stort talent som aldri slo skikkelig igjennom. Var kjent for sine saltofeiringer da han scoret som aktiv. Startet karrieren i Police Machine i Benin. Han signerte opprinnelig for danske Herning Fremad i 1999 før Afrikamesterskapet for juniorspillere. Der imponerte han imidlertid så mye at han angret seg og ønsket seg til en større klubb. Signerte i stedet en kontrakt med seriemesteren fra Tunisia. Han var også innom England og Wigan i 2008/08-sesongen. Fikk over 30 kamper for Nigeria før han la opp i 2011.

Stefan Selakovic/Kim Källstrøm/Jonas Lunden:

I spillet: Jeg nevner denne svenske trioen sammen. Personlig brukte jeg disse spillerne som et økonomisk springbrett, et svært kort springbrett. For det var slik at du kunne kjøpe dem billig og selge dem med stor avkastning med det samme (særlig hvis du kunne «bytte-trikset»). Selakovic kostet rundt ti millioner kroner - uka etterpå var han solgt for 75 millioner. Det er god business! Da er det ikke så farlig at noen av lagkameratene blir litt misfornøyd med «man management»-egenskapene dine.

I virkeligheten: Dette er spillere som ikke trenger noen stor introduksjon. Alle som har fulgt Allsvenskan vet hva de står for. Kim Källstrøm ble den største av dem i internasjonal målestokk. Han spilte i klubber som Rennes, Lyon, Spartak Moskva og Arsenal. Nå spiller han for Grasshopper i Sveits.

Mark Kerr:

I spillet: Mark Kerr passet aldri inn i min 4-1-3-2-formasjon med offensive midtbanespillere. Men denne skotske midtbanespilleren var god. Det var også mye penger å tjene på Kerr, som var en svært ettertraktet spiller. Kjøp billig - selg dyrt. Det er ingen dårlig kombinasjon.

VAR I BRANN: Alonso Solis spilte blant annet i Bergen.
Foto: Helge Hansen / SCANPIX
VAR I BRANN: Alonso Solis spilte blant annet i Bergen. Foto: Helge Hansen / SCANPIX Vis mer

I virkeligheten: Skotten er fortsatt aktiv i klubben Falkirk. Han har aldri spilt i noen andre land enn hjemlandet på klubbnivå. Står med én fattig landskamp for Skottland B. Han har dessverre aldri vunnet noe av betydning på klubbnivå.

Wael Reyad (Wael Riad):

I spillet: Ving fra Egypt som passer best på venstrekanten. Målfarlig og ofte nest sist på scoringer. En skikkelig assist-konge. Han er et billig alternativ dersom du ikke styrer et storlag med vinger i verdensklasse.

I virkeligheten: Heter egentlig Wael Riad (33). Spilte sju sesonger i El-Ahly i Egypt ifølge transfermarkt. Han var også innom europeisk fotball i den østerrikske klubben Grazer AK, uten at det ble noen stor suksess. De som ønsker, kan se en «skryte-video» av spilleren her (innholdet er hakket dårligere enn i en vanlig skrytevideo).

Dionisis Chiotis:

I spillet: Kanskje spillets beste keeper på sikt. Meget ung og billig i pris, noe som gjør det til et must å hente ham tidlig. Ikke helt patent i starten, men vokser med oppgavene. Fin backup i begynnelsen, eller som førstekeeper i en liten klubb. Matchvinner i andre enden når det har gått noen sesonger.

I virkeligheten: Keeperen er fortsatt aktiv og spiller for APOEL i Kypros. 37-åringen spilte for AEK Athen i 13 år. Var med på å ta den nåværende klubben APOEL til Champions League i 2009. Klubben fikk blant annet ett poeng mot Atletico Madrid hvor sisteskansen holdt nullen.

Assane N'Diaye:

I spillet: God som stopper. God som defensiv midtbane. En drøm i et hvert ambisiøst lag. Spiller i Sjakthar Donetsk i Ukraina, og det skal ikke mye til for å lokke ham til grønnere skoger. Koster ikke mer enn du bør ha råd til.

I virkeligheten: Gikk dessverre bort i en alder av 33 etter kort tids sykdom i 2008. Han var sentral da Sjakhtar Donetsk tok sitt første ligagull i 2002. Fikk over 30 landskamper for Senegal.

Ibrahim Said:

I spillet: Billig alternativ på midtstopperplass. Veldig god å ha i troppen uansett om du trenger ham eller ikke. Forventer ikke mye spilletid, men tar sjansene når han får dem.

I virkeligheten: Taklet så det luktet svidd. En speider for Everton ble mektig imponert over det han fikk se av Al Ahly-spilleren, og var med på å hente spilleren til England i 2003. Han fikk dessverre ingen kamper for de blå. Said gjorde som oftest en solid innsats på landslaget, men på klubbnivå gikk det ikke like bra. Var totalt innom ti klubber i karrieren. 35-åringen har ikke offisielt lagt opp, men står uten klubb.

Alonso Solis:

I spillet: Her kan du gjøre et kupp. Solis er gratis når du starter spillet. Ikke la deg lure av at han spiller for Costa Rica. Her får du mye, selv om du måtte ende opp med å bruke penger for spilleren ved en seinere anledning. Solis er veldig bra på høyrekanten hvor han kan danke ut verdensstjerner.

I virkeligheten: 36-åringen er nok kjent for mange nordmenn. Han spilte nemlig én sesong i Bergen og Brann i 2002. Det var Deportivo Saprissa som fikk mest bruk for angriperen. Han tilbrakte totalt 12 år i klubben ved tre forskjellige anledninger. Solis, eller El Mariachi som han blir kalt, la opp i 2013.

Andre spillere som også populære: Pawel Brozek, Isaac Okoronkwo, Marcin Harasimowicz, Eldar Hadzimehmedovic, Andrey Milevskiy, Marat Izmalov, Tieme Klompe, Joao Paiva, Kiko.

Har jeg glemt noen viktige navn? Fortell i kommentarfeltet!

INGEN HIT I EUROPA: Wael Riad fra Egypt.
INGEN HIT I EUROPA: Wael Riad fra Egypt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer