Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En levende legende

Bjørn Dæhlie er en av idrettshistoriens største utøvere. I går fikk han hedersprisen for det .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Litt rart å være her, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

Det var ikke akkurat susen av grantrær i skauen hjemme på Nannestad som skapte rammen rundt skikongen i går. Han var midtpunktet blant idrettsstjerner hedret av sofistikerte herremenn i Det franske sportsakademiet.

Ved siden av Bjørn satt mannen som førte Frankrike til VM-gull i fotball: Eks-landslagssjef Aimé Jaquet. Ved siden av ham igjen satt Juventus' franske midtbanesentral, Didier Deschamps. Til venstre på rekka bak Bjørn satt Jean-Luc Cretier, OL-mester fra Nagano. Den alltid elegante sprinteren Christine Arron, med EM-gull på 100 meter og 200 meter under EM i Budapest, satt bak Bjørn til høyre. Og alle smilte og applauderte når pampene talte. Unntatt Bjørn. Han kan ikke fransk, og brukte halvannen times ventetid til å lese hvem som hadde fått prisen før ham.

- Jeg fikk lest den noen ganger, sier han.

Tok ordet

Og navnene Bjørn leste, hører stort sett hjemme i stjerneklassen alle sammen.

Derfor var det med høy sjøltillit Bjørn mottok sin pris som kveldens sistemann. Han grep mikrofonen - som kveldens første prisvinner:

- Mademosielles og monsiours. Ladies and gentlemen. Dette er stort for meg. Det er ikke vanlig at langrenn er så mye i fokus, så dette liker jeg veldig godt. Thank you very much. Merci poco.

Sa Bjørn.

Og høstet kveldens nest største applaus (den største fikk Aimé Jaquet).

Fransk gullrus

Bjørns åtte OL-gull, og innsatsen i Nagano-OL (tre gull) er soleklar kvalifikasjon for fjorårets hederspris. Men Bjørn tror ikke han hedres utelukkende for prestasjonene. Folk på kontinentet skjønner ikke langrenn. Et strøkent publikum i salen satt og nøt videobildene av Cretier på vei ned utforløypa til OL-seier.

De samme satt og smilte lett overbærende da videoskjermen viste en meget sliten Bjørn på halvåtte gjennom en sving i bånnen av en utforbakke. Det ser klossete ut - for folk som aldri har kjørt svinger på tynne fjøler med melkesyre sjøl. Men franskmenn og andre utlendinger har greie på statistikk. Rekka med OL-gull, som nesten doblet seg i Nagano, har blåst Bjørns attraktivitet rett i taket.

- Jeg merker en enorm pågang fra utlandet. Det er nytt, sier han.

Til USA

Før VM på ski presenterte l'Équipe en magasinutgave der ti sider var avsatt til Bjørn. Det amerikanske TV-selskapet NBC har den siste tida vært i Norge for å lage et 30 minutters program.

- Det skal vises midt i april, sier Bjørn, som i går var i Paris for første gang. Om kort tid drar Bjørn til New York for å motta det norske handelskammers ærespris. Men allerede i dag er Bjørn på vei til Nord-Finland med en av sine handelspartnerbedrifter.

- Rein pleasure, sier Bjørn.

Guttesommer

Det blir det også når han tar med seg guttegjengen Arne Hjeltnes, Arne Brimi og Vegard Ulvang til Frankrike og Mont Blanc-området for å gå kameraturer i fjellpass midt i april.

- Arne Hjeltnes skal ha med seg en masse rødvin - som jeg må bære, sier Bjørn.

Han hadde også planlagt å reise til Italia for å motta en hederspris i juni.

- Det kolliderer nok med noe annet.

- Hva da?

- Hjeltnes og gjengen skal til Afrika og savannene på skikkelig actiontur, sier Bjørn.

- Hva med påska?

- Da blir det hyttetur i Hurdalen med utedo og solcellepanel. Jeg liker det best sånn, sier Bjørn.

PS: Bjørn feiret i går kveld sammen med rådgiver Rolf Nereng på en av Paris' aller beste restauranter.

Langt bedre enn å dra til Namdalen for å gå NM-femmila søndag.