- En levende legende

På samme tid i fjor gikk Sven Hannawalds (27) hoppkarriere samme vei som vekta - nedover. I dag er han eneren på det tyske laget som hopper for laggull.

Sven Hannawald og Adam Malysz var de store favorittene før OL. Men sveitseren Simon Ammann stakk av med gullet både i den lille og store bakken.

Hannawald tok sølvet i K90, og måtte ta til takke med en fjerdeplass etter fall i K120.

Men i dag har Hannawald en ny sjanse på OL-gull - i motsetning til polakken Malysz. Japan snøt tyskerne for gull i 1998. Fire år tidligere - på Lillehammer - var rekkefølgen motsatt.

Historisk

Tidligere i sesongen ble Hannawald historisk. 15 milloner tv-seere i hjemlandet fulgte Sven Hannawald da han landet i historiebøkene med et andrehopp på 131,5 meter i sitt sist hopp i Bischofschofen. 6. januar greide den syltynne tyskeren det hoppere i femti år ikke hadde klart - å vinne alle fire rennene i den tysk-østerriske hoppuka.

- Han har oppnådd noe som verdens beste skihoppere har mislyktes med å gjøre i 50 år. Det gjør ham til en levende legende, mente den østerriske treneren Toni Innauer etter prestasjonen.

Hovedpersonen selv skjønte knapt hva som hadde skjedd:

- Jeg er totalt overveldet over hva jeg har oppnådd, jeg kan nesten ikke stå på beina, sa han på sletta etter triumfen.

- Jeg er i mitt livs form. Det blir vanskelig å beholde denne formen. Jeg ser på langt nær ikke meg selv som en olympisk vinner ennå, sa han etter at han tok sin femte verdenscupseier på rad i Willingen uka etter.

Hopper for laggull

Hannawald er kjent for å være notorisk nervøs før hvert hopp, og får knapt et minutts søvn før konkurransedager. Likevel klarte han å holde nervene under kontroll da det gjaldt som mest.

- Jeg var katostrofalt nervøs, men da jeg så hvor mange fans som sto og jublet kom motivasjonen automatisk. Hvis konkurranse hadde vart en dag lenger tror jeg at jeg hadde dødd eller så ville alt håret mitt falt av, sa han.

Men for et år siden gikk Sven Hannawalds hoppkarriere samme veg som vekta - nedover. Problemene i bakken førte til at han startet på en radikal slankekur i håp om at en lettere kropp skulle bringe ham lengre ned i bakken. Den 184 centimeter høye tyskeren veide på sitt verste bare 59 kilo, og sjokkbildene av den fjærlette Hannawald gikk verden rundt. I begynnelsen av mars var han så nedkjørt fysisk at han ikke orket å konkurrere mer internasjonalt, det gikk 20 måneder uten seier, og i verdenscupen endte tyskeren på en skuffende niendeplass.

Til slutt måtte trenerne hans gripe inn og overtalte Hannawald til å forandre spisevanene, jobbe mer i styrkerommet og bedre satsteknikken. I dag er 27-åringen fire kilo tyngre, og igjen en av verdens beste skihoppere.

I ettermiddag skal han gjøre sitt til at Tyskland er verdens beste hopplag i Salt Lake City.

<B>GULLFUGLEN: Sven Hannawald har til tider vært suveren denne sesongen. I kveld håper han på OL-gull. Foto: SCANPIX
<B>FAVORITTER: Tyskland er favoritter i laghopp. Foto: SCANPIX