Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En litt krass beskjed å få

Stake Laengen kommandert til uttøyning.

 - DU MÅ BLI MYKERE!: Beskjeden fra IAM Cyclings laglege var ikke til å ta feil av. Nå tøyer Vegard Stake Laengen (til venstre i bildet) rundt en halvtime hver eneste dag. FOTO: IAM Cycling
- DU MÅ BLI MYKERE!: Beskjeden fra IAM Cyclings laglege var ikke til å ta feil av. Nå tøyer Vegard Stake Laengen (til venstre i bildet) rundt en halvtime hver eneste dag. FOTO: IAM Cycling Vis mer

(procycling.no): Han ruver 195 centimeter over jordoverflaten.

- Rammestørrelsen min er 61 centimeter og XXL. Den er beregnet på store folk. Jeg har så lange bein at jeg bruker større sykkel enn de som er på samme høyde som meg, sier Vegard Stake Laengen og nevner blant andre Reto Hollenstein:

- 1.97 høy, og sykler på XL.

I disse dager tar 165 centimeter lave Caleb Ewan sykkelverdenen med storm med sin superaerodynamiske sittestilling.

Følg procycling.no på Facebook!

Stake Laengen har lang rekkevidde, men en slik positur i 70-80 kilometer i timen, er utelukket.
 
Endret alt etter banetest Sittestillingen hans er trolig kraftig forbedret likevel. Det var noe det første profflaget IAM Cycling tok tak i, etter at de signerte den langstrakte nordmannen.

- Allerede i desember gjorde jeg unna testing på bane på Mallorca med laget. Jeg var der i to timer, og vi prøvde oss fram til hvilken posisjon som var best for aerodynamikken. Det var en fagperson fra Scott (sykkelleverandøren, vår anm) og han fikk justere som han ville. Til slutt var det vel bare setehøyden jeg beholdt fra tidligere, sier Stake Laengen til procycling.no.

Oversikt: Her finner du Stake Laengens sesongplan

På samling i Spania nylig satte Asker-mannen den tidligere innehaveren av timesrekorden, Mattias Brändle, på plass i en intern tempotest over 11,5 kilometer.

- Det var en del av tempotreningen vår. Vi kjørte med platehjul og tempohjelm. Jeg legger ikke så mye i det, for det er forskjell på hvor mye man tar i på slike tester, men jeg tar det som tegn på at den nye posisjonen på temposykkelen fungerer bra. Det kan jeg jo også lese ut av wattverdiene.

- Er det vanskelig å finne en effektiv sittestilling når du er såpass høy?

- Det er litt kronglete, ja. På den andre siden bør jeg også kunne skape en del kraft med mine lange bein. Du må finne balansen, sier Stake Laengen.

Lunsjen får vente! En annen ting han har brykt mye tid på, er faktisk uttøyning.

- Jeg har jobbet mye for å bli litt mykere i kroppen.

- Hvem fikk deg til å tenke i de baner?

- Det var nok laglegen da jeg var på min første samling. Han sa at jeg ikke var klar for WorldTouren, om jeg ikke ble mykere. Det var kanskje en krass beskjed å få der og da, men jeg er glad for at de sa tydelig ifra. Nå tøyer jeg omtrent en halvtime hver dag etter trening. Tidligere har jeg gått rett på lunsjen, men man er nødt til å gjøre det unna mens muskulaturen fortsatt er varm.

- Og dette har også en positiv effekt på sittestillingen?

- Jeg har vært for stiv i hofta og nedre del av ryggen. Det har gjort at jeg ikke har kommet like godt ned med overkroppen på temposykkelen tidligere. Da blir det vanskelig å sitte aggressivt. Er man stiv, kan også blodgjennomstrømningen bli blokkert i visse situasjoner, forklarer han.

Veien til toppen IAM har hele tiden klargjort at de ønsker at 26-åringen skal satse mer på tempo.

- De mener det er et område jeg kan få toppresultater med en gang. Jeg har fått mer troen på det selv også, påpeker han.

Det sveitsiske laget har klargjort flere temposykler med det målet for øyet. Allerede etter den første samlingen fikk han med en han kunne ta i bruk under vintertreningen.

Hvor godt uttøyningen og sittestillingen slår ut, får han klarere svar på under Volta a la Comunitat Valenciana, Circuit de la Sarthe og siden under to anledninger i Giro d´Italia.

Går alt etter planen, er det er mulighet for å teste temposykkelen under OL i Rio de Janeiro også.

- Det er det jeg jobber mot. Jeg vet at jeg skal prestere på veldig høyt nivå om det skal være aktuelt. Det er i hvert fall realistisk. Nå er jeg spent på å måle tidene mine opp mot de beste rytterne i verden utover vårsesongen.

- Hva sier Edvald Boasson Hagen om vår ene tempoplass?

- Det har jeg ikke fått snakket med ham ennå. Det avhenger jo litt av Edvald, og hva han tenker. Men han er jo her nede på Mallorca han òg.
 
Åpner på Mallorca Stake Laengens første oppdrag i 2016-sesongen er rittserien Challenge Mallorca.

Her skal han i aksjon under første, tredje og fjerde dag. Altså får han med seg den svært kuperte ferden mellom Coll de Soller og Deià.

- Jeg renger med å være hjelperytter på de flate dagene, og så er det mer opp til hver enkelt når det blir mer kupert. Vi har blant andre Stef Clement og Martin Elmiger på plass, avslutter Stake Laengen.

PS! Det er også klart at GP Lugano byttes ut til fordel for Kuurne-Brussel-Kuurne den 28. februar for nordmannens del.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media