En madame med skumle hensikter i V65-1

Karoline Krogh-Hanssen er en kommende stjerne som trener i travsporten. Onsdag har hun favoritten i det første V65-løpet.

(Dagbladet.no): Helt fram til 1975 sto det oppført i reglementet, at man måtte være mann for å bli travtrener. Dette sørget travets grand lady Liv Haslie for å fjerne, da hun nektet å gi seg i kampen om trenerlisens. Det var den spede begynnelse for kvinnenes vei inn i mannsbastionen, som travsporten var.

Onsdag ser vi endelig et resultat av kvinnebevegelsen.

Madame Houston gjorde et svett løp sist fra dødens og landet på sterke 1.14,8 over 1609 meter autostart. Hoppa kan ta karrierens første seier for sin trener Karoline Krogh-Hanssen i kveld.

-Hun har vært litt dum og galoppert i trange situasjoner tidligere. Nå står hun i bakspor på voltestart, og det er et usikkerhetsmoment. Hun må holde hodet kaldt. Med tilsvarende innsats som sist og med klaff på veien ser jeg ikke bort fra at hun vinner, røper trener Karoline Krogh-Hanssen til Dagbladet.no.

Karoline Krogh-Hanssen er en av våre fremadstormende kvinnelige trenere som for alvor begynner å puste gutta i nakken. Og at hestene trives godt med jentene er ingen hemmelighet. Jentene har kanskje en litt mildere tone, og særlig for litt vare hester betyr dette mye.

Det er et ordtak som heter at menn beundrer dyktige kvinner bare de ikke er i samme bransje.

-Jeg synes vi jentene er like gode på å trene hest, jeg, sier Karoline Krogh-Hanssen.

Mest kjent fra Karolines stall er kanskje Sawiesa og Vincenza, begge to hopper utenom det vanlige og med flere seirer på samvittigheten. Madame Houston kan følge i de samme spor som sine stallsøstre i kveld.

MED SELVTILLIT. Madame Houston har toppformen inne. Kusk Gunnar Austevoll er full av selvtillit. Foto: HESTEGUIDEN.COM
MED SELVTILLIT. Madame Houston har toppformen inne. Kusk Gunnar Austevoll er full av selvtillit. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

-Hvilke sjanser har El Rapido i V65-4?

-Han var svak i lunsjtravet sist mens han var pigg gangen før. Han er noe variabel, kan man si. Han er sjekket av veterinær uten anmerkninger. Fra et dårlig spor er han kun en premiekandidat, sier trener Karoline Krogh-Hanssen som overlater tømmene til kusk Gunnar Austevoll i løpene.

Et traveldorado

Karoline Krogh-Hanssen holder til på gården Myhre i Hokksund, ikke langt fra Myhremoen travbane. Stallen teller pr. i dag 15 hester. I området holder også B-trener Gunnar Eggen og Trond Søhoel Jensen til. Treningsveiene er mange og lange.

Treningen foregår på sanddekkede skogsveier om sommeren og under flotte vinterforhold i den kalde årstiden. Fint for hestebein, med andre ord. Og travmiljøet i området er godt ivaretatt. Her har familien Lie med Knut Endre Lie i spissen regjert i flere mannsaldre. Vidar Engebretsen holder også til på Myhremoen. Et område som har fostret mange gode travere opp gjennom tidene og nå også dyktige kvinnelige travtrenere.

Liv Haslie banet vei

Liv Haslie ble den første kvinnelige trener som vant Norsk Travderby. Det var med Nimbus Goal. Trond Skauen kusket og året var 2000.

Liv Haslie har vært med så lenge at hun definitivt var den første kvinne som hevdet seg i et mannsdominert yrke. Siden fulgte Berit Tveter Alm, Reidun Bøhn og et lite knippe til, men det var kun Liv Haslie av damene som hadde trenerlisens. De andre valgte å ta ut amatørlisens eller B-trenerlisens. De siste årene har flere jenter tatt sats for en trenerutdannelse.

-Jeg ble den første kvinnelige trener i selveste Kvinneåret i 1975.

Det sto nemlig i reglementet til Det Norske Travselskap at man måtte være mann for å være trener.

Dette forsvant i Kvinneåret, ler Liv Haslie med sin klingende latter.

-Jeg startet med amatørlisens i 1970, og har kjørt løp siden det.

Man skal ha bein i nesa for å være det såkalt svake kjønn i en mannsverden. Det har Liv Haslie.

Frisk i replikken og kvikk i hodet. Liv Haslie er en skikkelig energibunt.

-Jeg hadde erfaring med å jobbe i et mannsdominert yrke. Jeg kjørte taxi, buss, ambulanse og lastebil en periode. Jeg synes ikke det har vært noen store problemer, bare en masse morsomme utfordringer.

-Jeg har vært priviligert. Det har vært et spennende liv å få jobbe med det som i alle år har vært en lidenskap og en stor hobby. Det har blitt en livsstil, rett og slett. Det har vært særdeles minnerikt.

-Men jeg fikk mange hester ingen andre ville ha i min spede trenerkarriere. Der var det mye rart å ta til takke med. Men med ungdommens pågangsmot gikk det bra.

-Hvilke løp husker du som de største du har vunnet i karrieren?

-Å, det er mange, men jeg må trekke frem seieren i Kristianiapokalen og F.W. Ramslands Minneløp. Og selvfølgelig annenplassen i Derby med Slogum Jarl i 1978.

Slogum Jarl har en spesiell plass i hjertet til Liv. De vant mange løp sammen. Hun fikk ham som unghest, men så gikk det galt.

- Han ble flyttet fra meg, men kom tilbake etter tre år. Jeg klarte å få ham tilbake i banen igjen, og vi tok mange triumfer sammen opp gjennom årene. Han ble helt spesiell for meg, og er det den dag i dag. En helt spesiell hest som har betydd mye for meg.

Undertegnede husker godt Slogum Jarl. I min spede begynnelse med travhest var det nettopp Liv Haslie som skulle kuske min hest i et V6-løp, som det het den gang, på gamle Hortemo travbane i Kristiansand. Liv kom hjem til oss kvelden før, satte Slogum Jarl på boksen ved siden av min hest før vi hadde en hyggelig kveld. Tidlig neste morgen bar det i vei til Sørlandet. Det endte med at hun vant med min hest, Steinsvadjenta, og tok en annenplass med Slogum Jarl. Turen hjem gikk lett. Dette viser Liv Haslies store engasjement og hjelpsomhet. Alt er mulig for henne. Det var nemlig en stor omvei fra Vormsund.

Liv Haslie har vunnet NM for damer fire ganger. Fortsatt har hun hester i trening. Sist fredag kunne alle travelskere se gutta i Senkveld kjøre Bakspark på Bjerke. Liv stiller alltid opp.

- Det var morsomt. Jeg måtte dra til Bjerke en dag før for å lære dem litt ABC. En morsom opplevelse og noen herlige gutter var det.

- Hva gjør Liv nå om dagen?

- Jeg slapper litt mer av nå enn jeg gjorde tidligere. Jeg har bare fire hester i trening nå, og synes det er akkurat passe. Jeg har oppdaget at det også finnes andre morsomme ting å drive med, og nå får jeg bedre tid til å pleie forskjellige sysler.

-Hvis du skal gi et godt råd til de kvinnelige trenerne som kommer etter deg, hva vil du si?

-Først vil jeg si at det er gledelig at jentene kommer. Jeg kan gi det rådet at de må stå på og ha evne til å tåle motgang. Man må kunne ta et nederlag på samme måte som en seier, det er det første budet. Ellers kan man ikke drive med dette. Man kan føle man er nede i en bølgedal, så plutselig går det oppover igjen. Da er det ingenting som kan måle seg med dette, avslutter Liv Haslie.

Hun er en kvinnelig legende i travsporten som har satt spor etter seg for all fremtid.

KILLER QUEEN. Liv Haslie gjorde hele jobben selv og banet vei i mannsbastionen norsk travsport.