- En maktdemonstrasjon

Brann storkoste seg på sitt eget våte gress og maltrakterte Lyn på bursdagen.

(Dagbladet.no): (Brann - Lyn 5-1) - Fra første minutt var det spill mot ett mål. Vi vil mye, har stor bevelighet - en av våre beste omganger i år.

Mons Ivar Mjelde smilte bredt etter å ha sett Brann maltraktere Lyn i første omgang på Brann Stadion.

For det så lyst ut allerede fra oppvarmingen for Brann. Det pøsende regnværet, den våte banen, det litt gufne høstværet, passer Brann utmerket. For Lyns bataljon av aldersbestemte landslagsspillere kunne det neppe vært verre.

Om det var skruknotter eller annet utstyr som manglet, skal være usagt. Men Lyn-spillere hadde elendig feste på det vanskelige underlaget, mens Brann-spillerne så ut til å storkose seg.

Brann skapte, Lyn scoret

Allerede før ti minutter var spilt, hadde Brann skapt tre store sjanser. Robbie Winters hadde prikket ballen i tverrliggere, Raymond Kvisvik bommet alene med Ali Al-Habsi og Lyn levde farlig hele tida med sine forsøk på å spille seg ut av trange situasjoner på en vanntung bane.

Men så var det Lyn som tok ledelsen. Utrolig nok. Et frispark fra Tomasz Sokolowski forandret retning i muren og ballen sneik seg inn i målet til Håkon Opdal.

Snudd på åtte minutter

Og da var vi ferdige med det som var av Lyn-«sjanser». For resten av kampen handlet like mye om Brann som de første 13 minuttene. Men med en effektiv råskap som spiste Lyn bit for bit, helt til det sto 5-1 i målprotokollen.

Fram til Branns utlikning i det 32. minutt, var det nok noen Lyn-hjerter som håpte på et mirakel i Bergen. Men det var ikke miraklenes dag, bare dagen for Bergens våte realiteter.

I hovedrollen: Raymond Kvisvik, Robbie Winters og Bengt Sæternes. Førstnevnte regisserte snuoperasjonen som ga Brann tre mål på åtte minutter. Robbie og Bengt sto for målene som ydmyket Oslo-laget.

- Forferdelig dårlig

Men det som skjedde da Lyn kom høyere i banen var at Brann fikk enda større rom å boltre seg i, Lyn-spillerne virket enda mindre stø på beina og Lyn evnet fortsatt ikke å skape sjanser.

Og Brann fikk putte på to billige mål til.

- En forferdelig dårlig kamp. Både offensivt og defensivt. Vi er litt bedre etter pause, men det er langt, langt fram til Brann, sa en resignert Lyn-trener Hans Knutsen til Calan+.

Selv om Steven Lustü var dypt savnet i Lyn-forsvaret, ville ikke Knutsen legge skylda på det.

- Vi får dele på ansvaret alle mann - jeg henger meg gjerne på. Vi var altfor tafatte, men vi får trøste oss med at alle lag pleier å få en smell i løpet av sesongen. Dette er smellen vi fikk i år.

- En maktdemonstrasjon

I Brann-leiren var derimot alt i skjønneste orden.

- Vi slipper ikke til Lyn i det hele tatt. En maktdemonstrasjon av oss, strålte Mons Ivar Mjelde.

- Vi har hatt fin stigning siden vi var i Bodø. Nå håper jeg dette fortsetter. Da kan det bli gøy.

Brann møter også Lyn i cupfinalen, og skal vi tro at en god generalprøve gir en god premiere, burde det i hvert fall bli gøy for Brann utover høsten.

Mørk dommerdag

En av banens dårligste var dommer Roy Helge Olsen. Ikke bare forærte han Brann straffe da Paul Scharner falt i feltet i første omgang, han unnlot også å gi Tommy Berntsen rødt kort for å dra ned Robbie Winters som sistemann i andre omgang.

I tillegg til en inkonsekvent linje i utdeling av gule kort på det sjeldent sleipe underlaget.

Heldigvis var Lyn for dårlige i dag til at dommerprestasjonen ble avgjørende.

  • Brann fyller 96 år i dag. En bedre måte å feire bursdag på finnes neppe.
MÅLFEST: Brann hadde fullstendig kontroll på Lyn i kveld, og scoringene kom som perler på en snor.