En mann - to biler

VALENCIA (Dagbladet): - Me llamo John y me gusta marcar goles. Bortsett fra at gutten fortsatt har døpenavnet sitt og er glad i å score mål, betyr det at John Carew er godt i gang med spanskundervisningen.

Og så har han av alle ting to biler. En BMW og en Ford. Den første har han kjøpt for egne penger, og den andre har han fått av arbeidsgiveren. Det er bare sånn det er i Valencia.

- Det ser kanskje litt dumt ut - at jeg som bare er én har to biler, mener jeg - men det er jo litt praktisk også, da, sier John til Dagbladet. - Nå har jeg i hvert fall ingen bilproblemer når familien og venner kommer nedover.

Sant nok - det er kjekt å være ung. Og vellykket. På fotballbanen. Og så er det kjekt å snart kunne skjønne alt det avisene skriver også. Om denne John Carew - il jugador gigante.

- Det går framover med spansken, sier Store-John. - Det er viktig for meg å lære språket så fort som mulig. Og derfor tar jeg privattimer når jeg har tid til det.

I følge señorita Pilar Lopez, hun som bringer habla-habla-ordene til døra, er det ikke veldig ofte.

- Men han er flink, sier Pilar. - John er en intelligent ung mann. Og sjøl om fotballen tar så mye tid at jeg ikke får vært her mer enn et par ganger i uka, så går det framover. Fort.

Sjefen på topp

John Carews karriere i Valencia går enda fortere. Han er førstevalg på topp, tryller avgjørende scoringer ut av sølvskoene sine og er allerede kommet dit han trodde han trengte en sesong på å komme. Og derfor lurer ikke Store-John på om han skal starte mot Sturm Graz i Champions League i kveld, sjøl om trener Héctor Czper først gir laget to timer før avspark.

Han vet det.

- Jeg har tatt vare på mulighetene, forklarer Grande-John. - Av de elleve seriekampene vi har spilt har jeg startet åtte og kommet innpå i tre. Og når jeg scorer avgjørende mål - som jeg har vært heldig og dyktig nok til å gjøre i tre kamper - så blir det lagt merke til. Jeg merker at folk både i og utenfor klubben setter stor pris på det.

Aldri ensom

John Carew bor i en svær leilighet tre minutters kjøring fra Valencias treningsfelt. Bortsett fra bilene som står utenfor, og spanskfrøkna som kommer innenfor, virker det ganske ensomt. Men det er ikke det, sier John - ikke i det hele tatt. Fordi:

- Det er ikke tid til det. Fotballivet her er mye mer sosialt enn det jeg opplevde i Vålerenga og Rosenborg. For når laget ikke er samlet i forbindelse med treninger, reiser og kamper, så omgås jeg flere av spillerne.

- Her blir du bedt hjem på middag til folk, du møter og treffer familiene deres, hele tida.

Men samtidig er John Carew alene. Akkurat slik lagkameratene er alene. For det er ingen Rosenborg-familie som drikker kaffe av pappkrus på treningsfeltet Deportivo Ciuadad. Det er bare som det er de fleste steder i denne bransjen - en gjeng individualister som i bunn og grunn er seg sjøl nærmest.

- Fra treneren og nedover fins det ikke nærhet, sier John. - Sånn er verden her ute - det er ikke som i Trondheim med han Nils. Og derfor må du ta vare på deg sjøl. Det er jo ingen andre som gjør det.

5. september fylte John Carew 21 år. Siden det har han blitt noen år mer voksen.

- Ja, sier Store-John - man blir fort voksen i en slik tilværelse. Forventninger, press, miljø, oppmerksomhet - alt preger deg. Og så forlanges det at du tar hånd om deg sjøl og gjør de riktige tingene.

Men:

- Jeg lever godt med det, jeg. Det er jo ikke akkurat stressende.

Enorme ambisjoner

I fjor ble Valencia nummer tre i La Liga og tapte Champions League-finalen for Real Madrid. Målsettingen i år er å gjøre det enda bedre.

- Skjønner du, sier John - enda bedre denne sesongen? - Spør du meg er det å ta i. Men ligaen er viktig - Valencia vil så gjerne vinne. Derfor oppfatter jeg det som om Champions League er noe som kommer i tillegg.

I gruppe med Sturm Graz, Panathinaikos og Manchester United har Carew & co. delmål i Europa. Det neste er å gå til kvartfinalen. Og derfra og fram til den finalen de tapte i mai blir det nesten som å trekke i hatten.

- Du må ha flaks, sier John. - I Europa, hvor alt etter hvert avgjøres i løpet av to kamper, må du være heldig. Og det gjelder ikke bare oss, men også for lag som United, Bayern Munchen, Real Madrid og de andre. I løpet av en hel sesong er det ikke nødvendigvis sånn at det beste laget vinner Champions League.

På Mestaia Stadion i kveld blir det skrål og bråk når John Carews navn ropes ut til folket. Han er jo den nye helten.

- Jeg merker det når jeg går i byen. Det er ikke sånn at folk stopper meg og skal ha en lang fotballprat, men det er handa i været og yes, Carew - YES! Eller si, da - og hola.

- Det blir vel lettere når jeg skjønner mer av hva hun Pilar her prøver å lære meg, sier John Carew til Dagbladet.

BMW OG FORD: John Carew kjøpte seg en bil - og fikk en annen av klubben. Så bilproblemer har han ikke.
FØLG MED, JOHN! Spansklærer Pilar Lopez er imponert over Jonh Carew. -Han er en intelligent ung mann, sier hun.