TRIVES NÅR PRESSET ER STORT: Patrick Alves Fonseca mener selv at han er en mann for de store anledninger, noe han også mener er et kjennetegn på alle Karanba-spillere. Torsdag formiddag senket han Vålerenga med kampens eneste scoring i åttedelsfinalen i klasse B.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TRIVES NÅR PRESSET ER STORT: Patrick Alves Fonseca mener selv at han er en mann for de store anledninger, noe han også mener er et kjennetegn på alle Karanba-spillere. Torsdag formiddag senket han Vålerenga med kampens eneste scoring i åttedelsfinalen i klasse B.Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

- En mann for de store anledninger

Patrick skjøt Karanba til kvartfinale i Norway Cup.

|||EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Klasse B 1/8-finale: Karanba - Vålerenga 1-0.

Tirsdag 24. august starter en ny dokumentarserie i åtte deler på NRK1 om Karanba, et prosjekt som har oppgave å gi barn og unge som lever under umenneskelige forhold i favelaene i Rio de Janeiro en ny sjanse i livet.

Karanba ble startet i 2006 av Tommy Nilsen, tidligere Lyn-spiss med et brennende sosialt engasjement. Og fotballen er det sentrale virkemiddelet i prosjektet.

- Karanba handler om så mye mer enn fotballen. Det handler først og fremst om mennenskene. Fotballen er kun et virkemiddel til å påvirke holdninger og verdier som kan hjelpe dem til å oppnå noe i livet, selv om de ikke skulle ende opp som profesjonelle fotballspillere, sier Nilsen til Dagbladet.

På rundtur i Skandinavia
I sommer har Nilsen med seg sine to lag til Skandinavia der de har deltatt i Dana Cup, Gothia Cup og nå Norway Cup.

Juniorlaget måtte se seg slått i 1/16-finalen mot Os i klasse A, men guttelaget i klasse B er på god vei til å gjenta bedriften fra Gothia Cup da de gikk helt til topps i den svenske storturneringen.

Onsdag ble de klare for kvartfinale etter en tett, jevn, dramatisk og tidvis amper åttedelsfinale mot Vålerengas guttelag.

- Betyr alt
Forskjellen het Patrick Alves Fonseca, som scoret kampens eneste mål etter 19 minutter da han kombinerte seg fri på høyresida av feltet og satte ballen kaldt forbi VIF-keeper Oliver Breen.

FINNER STYRKE I SKOENE: Patrick har skrevet ned en rekke hyllester til mennesker som betyr mye for ham på fotballskoene. Det gir ham styrke.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet
FINNER STYRKE I SKOENE: Patrick har skrevet ned en rekke hyllester til mennesker som betyr mye for ham på fotballskoene. Det gir ham styrke.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet Vis mer

- Scoringen betyr alt for meg. Det var en fantastisk følelese å kunne slippe alle hemninger løs. Da jeg så ballen i nettet, var det helt ubeskrivelig, sier Patrick til Dagbladet.

Nilsen mener at det ikke er noen tilfeldighet at det var nettopp Patrick som ble matchvinner. Det ble han også i finalen i Gothia Cup mot Fässbergs IF. En mann for de store anledninger, med andre ord.

- De store anledningene, er definitivt noe for meg. Men vi er en gruppe, der alle spillerne trives jo større anledningen og presset er, sier Patrick.

Hovedperson
Han kommer fra favelaen Mangueira i Rio de Janeiro, som riktignok er kjent for sin sambaskole, men i likhet med øvrige slumområder i den brasilianske storbyen også for sin brutalitet. Han kom for første gang til Nilsen og Karanba i oktober 2008.

I høst blir han en av hovedpersonene i NRKs dokumentarserie og et kjent ansikt for norske tv-seere.

Patricks store drøm er, som for så mange andre unge fotballspillere, å bli profesjonell. Ønsket er at han kan hjelpe dem han er glad i ut av en hverdag gjennomsyret av vanskeligheter.

Skrift på skoene
Hans nærmeste er alltid med ham når han spiller fotball. Han har nemlig skrevet inn hyllester til dem som betyr mest for ham på fotballskoene sine; hans avdøde onkel, bestefaren som har tatt seg av ham i mangelen på en far, det han omtaler som brødre i hele verden og et ønske om at Gud velsigner oss alle.

- Skriften på skoene gir meg veldig mye styrke. Det er disse menneskene jeg spiller for; alle dem som er her, og alle dem som ikke er her, sier han.

ILDSJEL: Tidligere Lyn-spiss Tommy Nilsen har viet sitt liv til å spre håp blant vanskeligstilte barn i Rios favelaer. Det har resultert i Karanba-prosjektet hvor fotballen brukes som et virkemiddel for å gi de unge guttene mål å strekke seg mot.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
ILDSJEL: Tidligere Lyn-spiss Tommy Nilsen har viet sitt liv til å spre håp blant vanskeligstilte barn i Rios favelaer. Det har resultert i Karanba-prosjektet hvor fotballen brukes som et virkemiddel for å gi de unge guttene mål å strekke seg mot.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Inntil scoringen hans, hadde brasilianerene slitt med å skape sjanser, men koblet et grep om oppgjøret etter å ha fått uttelling.

- Vålerenga er et godt lag, taktisk kloke og godt organisert. De gjorde det vanskelig for oss, men da vi fikk scoringen fikk vi mer selvtillit og mer trøkk i spillet vårt, poengterer Karanbas nummer 11.

Større vinnervilje
Det ble imidlertid en nervøs avslutningen på kampen da Karanba ikke tok muligheten som bød seg fra straffemerket. Det utviklet seg også til å bli en ganske så amper affære, som etterhvert ledet til at VIFs Victor Johansen ble utvist for en tirade mot dommertrioen og motspillere.

- Det blir sånn i jevne kamper når det er to gode lag som ikke vil tape. Det ble til tider hett utpå der, sier Patrick.

Lørdag spilles finalen i klasse B, og der vil gjerne Patrick og Karanba stå på den ene banehalvdelen, men han advarer mot overdreven selvsikkerhet.

- Vi kan ikke tillate oss å la kvaliteten falle etter en kamp som denne. Vinnerviljen vår blir bare større og større for hver kamp vi spiller. Jeg gikk på banen sammen med familien min med én tanke, og det var å vinne. Selv om det er helt opplagt at jeg drømmer om å løfte pokalen på lørdag, sier vi som de voksne sier; vi tar én kamp av gangen.

Familie
Uansett om det skulle bli pokalløfting eller ikke; mulighetene som har åpnet seg gjennom Nilsens prosjekt betyr så uendlig mye mer for tenåringen.

- Karanba er min andre familie. De har gitt meg en fantastisk mulighet til å leve et annet liv, slik Karanba har gjort for alle andre som er en del av prosjektet, understreker han.

AMPERT: Vålerengas Victor Johansen var rasende på Karanbas keeper etter et smått hasardiøst klareringsforsøk. Johansen kranglet først på seg et gult kort, men roet seg ikke ned. Dermed ble det marsjordre.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
AMPERT: Vålerengas Victor Johansen var rasende på Karanbas keeper etter et smått hasardiøst klareringsforsøk. Johansen kranglet først på seg et gult kort, men roet seg ikke ned. Dermed ble det marsjordre.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- I Patricks tilfelle er jeg helt sikker på at han kommer til å bli noe, uansett om det ikke blir profesjonell fotballspiller. Det er bare å se hvilken fantastisk person han er. Vi har alle noe å lære av ham, supplerer Nilsen.