En marerittoppgave, men det finnes håp: - Vet vi kan snu det

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United må vinne mot Barcelona på Camp Nou. Historisk sett er det en veldig vrien øvelse.

TØFF OPPPGAVE: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United må score mål på Camp Nou i Barcelona. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix
TØFF OPPPGAVE: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United må score mål på Camp Nou i Barcelona. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB ScanpixVis mer

BARCELONA (Dagbladet): 20 . oktober 2009 taper Barcelona 1-2 mot Rubin Kazan på Camp Nou i Champions League.

Siden den gang har katalanerne spilt 53 kamper på eget gress i Europa - noe som har resultert i ett fattig tap (0-3 mot Bayern München i 2013). 44 kamper har endt med seier.

Det sier litt om hvilken oppgave Manchester United og Ole Gunnar Solskjær står overfor, når de i dag må vinne med minst ett mål for å ta seg videre i Champions League.

Solskjær mener det vil være en større bragd å ta seg videre mot Barcelona, enn det var å snu 0-2 fra første kamp til seier mot PSG i Paris forrige runde.

- PSG-kampen borte gir oss håp og tro på at vi kan klare det, men vi vet at vi spiller mot det som sannsynligvis er favorittene. Å dra til Camp Nou vil være en utfordring, og det vil være en større bragd å vinne den kampen, med historien til Barcelona. De er ikke vant til å tape hjemme, men vi kan klare det, det er det ikke noen tvil om, uttalte Solskjær etter kampen på Old Trafford.

- Selvfølgelig vil det minnet fra PSG hjelpe spillerne og oss som lag, vi vet at vi kan snu det. Barcelona her på Camp Nou er en vanskelig oppgave. Men minnet fra den kvelden vil leve med spillere, det er ikke så lenge siden det skjedde, og vi ligger ett mål bedre an, sier Solskjær på pressekonferansen før kampen.

- Har muligheten

Det var en smilende Solskjær som møtte pressen på Camp Nou dagen før den store kvelden. Han så utover et tettpakket rom med journalister fra Spania, England og Norge.

46-åringen avgjorde som kjent Champions League-finalen mot Bayern München i 1999 på nettopp Camp Nou. Det ble selvfølgelig et samtalemne før Barcelona-kampen.

- Selvfølgelig er det et fantastisk minne for meg, sist jeg var her på banen. Det er faktisk eneste gangen jeg har vært på banen. Jeg har vært på tribunen, jeg tok med meg min ene yngre sønn på El Clasico i 2016, vi kjøpte noen billetter og satt høyt oppe. Og jeg var her for ti dager siden for å se dem mot Atlético Madrid, sier Solskjær og fortsetter:

- Jeg tenker ikke så mye på den kampen. Jeg vet ikke hvordan det vil føles, jeg tror ikke det blir annerledes, jeg ser bare fram til i morgen. Jeg fokuserer på at vi skal levere en bedre forestilling, for vi må spille bedre, det er jobben min nå.

SOLSKJÆR SPESIAL: Ole Gunnar Solskjær er tilbake på Camp Nou-gresset i Barcelona for første gang siden han avgjorde Champions leauge for 20 år siden. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Skjebnen

Noen minutter etterpå sto Solskjær på gressmatta igjen for første gang på 20 år, og det virket som det kriblet litt i beina til nordmannen, som lekte seg med kula samtidig som ga spillerne instruksjoner.

Pressen fikk adgang i 15 minutter, og det virket som om humøret var på topp i spillergruppa. Like Solskjær og spillerne entret matta, ble Solskjær spurt om han trodde på skjebnen i fotball.

- Jeg mener du får det du fortjener i sport, hvis du setter livet foran, anstrenger deg, viser besluttsomhet og gir alt du har, så får du det fortjener. Noen ganger har folk sagt til meg at det må være vårt år, for det er 20 år siden (finalen på Camp Nou, Journ.anm.), jeg spilte med draktnummer 20, og vi reiser tilbake til Camp Nou. For å gå videre så må vi levere og vi må fortjene det. Vi kan ikke si at vi skal basere oss på skjebnen, var svaret fra Solskjær.

Manchester United har vært bedre på bortebane enn hjemmebane i Europa denne sesongen, noe som gir Solskjærs menn et lite håp når de løper ut på mektige Camp Nou.

- Sjanseløse

Da Barcelona tapte i semifinalen mot Bayern München for seks år siden, var superstjerne Lionel Messi på benken kampen gjennom, på grunn av en mindre skade.

Argentineren fikk tøff behandling av midtstopper Chris Smalling i det første oppgjøret, men viste likevel hvor effektiv han kan være da han sto bak ledermålet, med et perfekt vektet innlegg på panna til Luis Suarez, som så headet ballen via Luke Shaw og i mål.

Selv om United altså snudde til avansement mot Paris, er det få som tror at de røde vil klare å overliste Barcelona. Den anerkjente spanske journalisten Guillem Balague uttalte blant annet til Dagbladet at «de ikke har en sjanse».

Om noen timer får vi svaret.