«En mellomstor hund som tror den er uhyggelig stor»

Svenskene fryder seg etter utklassingen av Norge. Men tror fortsatt at kong Olav lever.

NORSKE TÅRER: Camilla Herrem ligger gråtkvalt på parketten etter 19-24-tap mot lillesøster Sverige.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NORSKE TÅRER: Camilla Herrem ligger gråtkvalt på parketten etter 19-24-tap mot lillesøster Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Håndballjentene var enorme favoritter mot Sverige i går, så store at Norsk Tipping bare tillot handikapspill der svenskene startet med sju måls forsprang.

Og selv da var oddsen på norsk seier lusne 1,60.

Men i Håkons Hall var lillesøster Sverige plutselig blitt til en stor og slem storesøster. Foran øynene på Kong Harald fikk de Norge til å framstå som en middelmådighet, hvis vi legger velviljen til.

Eller som en mellomstor hund, slik Aftonbladet-kommentator Lasse Anrell kaller Gro Hammerseng & co i dag.

«De norske jentene er en mellomstor hund som ser på seg selv som en uhyggelig stor hund. Og vi skal ikke glemme at damehåndball er en stor sport i Norge. Mye, mye større enn den er i Sverige», skriver han.

For ordens skyld: I et Wikileaks-dokument ble Sveriges utenriksminister Carl Bildt gjenstand for den samme bikkje-sammenligningen av amerikanske diplomater.

- En mellomstor hund som oppfører seg som en stor hund, var karakteristikken i et notat fra den amerikanske ambassaden i Stockholm.

Slemme Sverige
Mens Sveriges håndballherrer har vært å regne med i verdenstoppen i en mannsalder, har håndballjentene i beste fall vært en parantes i internasjonal sammenheng.

KALDDUSJ: Da Norge slo Ungarn med kalassifre tidligere i uka, sa Camilla Herrem at "vi pisset på dem". I går fikk hun og Norge samme behandling av Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KALDDUSJ: Da Norge slo Ungarn med kalassifre tidligere i uka, sa Camilla Herrem at "vi pisset på dem". I går fikk hun og Norge samme behandling av Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Så mye bedre har Norge vært at Sveriges største håndballstjerne - Lina Olsson Rosenborg - ble norsk statsborger på 90-tallet for å kunne spille på et slagkraftig landslag.

Det hadde neppe vært nødvendig i dag.

Aftonbladets kommentator mener landslaget har gått fra å være en gjeng med snille og søte jenter til å bli en pest og en plage - og han skriver det i beste mening.

- Fra søte og rare til stygge, skitne og ondskapsfulle. Det var akkurat det vi fikk se i går.

Om ikke ondskapsfulle, så var de i hvert fall svært hardtspillende. Da Tonje Larsen vikarierte som strekspiller i 1. omgang fikk hun så røff behandling at hun til slutt bare smilte og ristet på hodet.

Men bare seks norske scoringer i løpet av hele 1. omgang viser at taktikken lyktes til fulle. Kampen var i realiteten avgjort da Sverige ledet 13-6 til pause, og selv om Norge hevet seg de siste 30 minuttene, var seieren aldri truet.

«De kjepphøye norske jentene som selv synes de er best i verden ble malt i senk. Det sto 13-6 til pause. 13-6. Det er som om Sverige skulle ledet 5-0 mot Sovjet etter første periode i hockey i 1975», skriver Anrell.

Svak i hoderegning
24-19 er et resultat som gir gjenklang over hele håndballverden. De fleste svenske aviser betegner resultatet som den største bragden i svensk kvinnehåndballs historie.

KONG OLAV LO IKKE: Det gjorde neppe kong Harald heller. Faksimile: Expressen
KONG OLAV LO IKKE: Det gjorde neppe kong Harald heller. Faksimile: Expressen Vis mer

Isabelle Gulldén måtte telle på fingrene for å forstå hvor mye Sverige ledet med på et tidspunkt i 2. omgang.

- Jeg er ikke så bra på hoderegning mens kampen pågår. Men når det kreves fingrene på to hender - da skjønte jeg det, sier hun til Aftonbladet.

Expressen er såpass opphisset at de «glemmer» at det var kong Harald som satt ringside i Håkons Hall i går - og ikke hans avdøde far Olav V, som gikk bort i 1991.

«Jag såg aldrig kung Olav skratta där på läktaren», skriver kommentator Kjell Ove Andersson.

Og det er ikke første gang Andersson tar feil. Før kampen i går levnet han ikke de svenske jentene en sjanse i havet til å slå Norge, som har vunnet tre EM på rad og var ubeseiret på sine siste 27 kamper.

«Unnskyld, jenter. Når vi i dag feirer luciadagen går 16 blågule terner i toget - samtlige av dem verdige lysdronninger», skriver han.

Angrer på én ting
Svenskene er fortsatt ikke klare for semifinale, de må fortsatt gjøre jobben i de siste to mellomspillkampene mot Ungarn og Frankrike. Men stemningen som preger «Søta Bror» tilsier at det blir en formalitet.

«Selvsagt kan Sverige ta gullet i dette EM», fastslår Expressen.

TIDENES BRAGD: Landslagstrener Per Johansson og Sverige hylles i svenske aviser i dag. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
TIDENES BRAGD: Landslagstrener Per Johansson og Sverige hylles i svenske aviser i dag. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer

Det eneste man angrer på i nabolandet etter gårsdagens nedsabling er noe som skjedde like før avkast:

Til tross for at det norske laget er rammet av magesyke, og trekløveret Heidi Løke, Kari Mette Johansen og Tine Stange måtte stå over kampen i går, gjennomførte svenskene den tradisjonelle «håndklaskingen» før kampen.

- Jeg blir litt irritert når de klasker hender med de norske jentene. Det skulle vi ikke gjort, sier assistenttrener Magnus Johansson.

Men akkurat det la neppe en demper på den svenske gleden i går.

TAKTISK KNOCKOUT: Landslagstrener Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TAKTISK KNOCKOUT: Landslagstrener Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer